
Eu, una, nu ma prea omor dupa prajiturile sau torturile cu ciocolata, preferand oricand o combinatie de frisca, vanilie si fructe. Totusi, pentru ziua sotului meu m-am gandit ca ar prinde bine o variatiune si asa am ajuns la tortul Sacher. Deliciu austriac, pe baza de unt si muuulta ciocolata, tortul Sacher a fost inventat in 1832, pentru printul Klemens Wenzel von Metternich, de cofetarul Franz Sacher, pe atunci un ucenic de doar 16 ani. Treptat, tortul Sacher avea sa devina o emblema a Vienei.
In ceea ce priveste prepararea tortului, aceasta este relativ simpla, fiind vorba de doua straturi de blat dens din ciocolata, lipite cu gem de caise si imbracate intr-un “val” de ciocolata. Inconvenientul este ca trebuie sa incepeti prepararea tortului cu o zi/seara inainte. In mod traditional, tortul Sacher se serveste cu un pic de frisca neindulcita (smantana batuta).
Din cantitatile de mai jos, mi-a iesit un tort de aproape 1,3 kg.
Ingrediente:
– unt 210 g
– zahar tos 180 g
– pastaie vanilie 1/2 buc.
– ciocolata neagra 280 g
– ciocolata cu lapte 50 g
– galbenusuri 6 buc.
– albusuri 4 buc.
– faina 105 g
– gem de caise 270 g
– miere 1/2 lingura
– smantana pentru frisca 3 linguri (45 ml)
– un praf de sare
Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Puneti intr-un castron untul, adus la temperatura camerei, 120 g zahar tos, praful de sare si miezul de la o jumatate de pastaie de vanilie. Frecati bine, bine, pana se topeste zaharul si obtineti o spuma. Incorporati galbenusurile, cate unul pe rand (nu-l adaugati pe urmatorul pana cand compozitia nu este perfect omogena).
Topiti la bain-marie 260 g ciocolata neagra (eu am combinat doua tipuri de ciocolata: 200 g cu 46% cacao si 60 g cu 85% cacao). Cand ciocolata s-a topit si este omogena, incorporati-o treptat in amestecul de unt si zahar. Bateti albusurile, intr-un castron perfect uscat si degresat, cu restul de zahar (60 g), pana obtineti o spuma lucioasa si batoasa.
Puneti o treime din bezeaua frantuzeasca peste compozitia de unt si ciocolata. Incorporati cu ajutorul unei spatule, cu miscari lente, si de abia dupa aceea puneti inca o transa (o treime) de bezea. Procedati la fel pana incorporati toata bezeaua. Puneti, treptat, si faina cernuta. Amestecati, tot cu miscari lente, pana obtineti un aluat omogen. Turnati aluatul intr-o forma de tort, unsa cu unt in prealabil.
Bagati in cuptor si lasati circa 50 de minute, pana cand blatul trece testul scobitorii (intepat cu o scobitoare, aceasta iese curata). Lasati blatul sa se raceasca total in forma. Scoateti-l, puneti-l pe un platou, acoperiti-l cu un servet curat si lasati-l peste noapte. A doua zi, egalizati-l si taiati-l in doua, cu ajutorul unui cutit cu lama subtire si foarte bine ascutita. Omogenizati gemul de caise si puneti doua treimi din el peste primul blat. Intindeti gemul intr-un strat uniform si puneti al doilea blat.
Imbracati tortul cu gemul ramas, intr-un strat subtire (inclusiv marginile). Topiti, tot la bain-marie, ciocolata neagra ramasa (20 g, cu 85% cacao) si ciocolata cu lapte. Lasati-o sa se raceasca un pic (atentie, nu trebuie sa inceapa sa se intareasca) si amestecati-o cu mierea si smantana pentru frisca (smantana ar trebui sa fie un pic incalzita pentru a obtine gradul de omogenitate necesar). Distribuiti rapid ciocolata topita pe tort si, cu ajutorul unei spatule sau al unui cutit mare, cu lama lata, intindeti uniform ciocolata (la fel, inclusiv pe marginile tortului).
Lasati tortul la rece (nu in frigider). Daca doriti, inainte de a-l servi, il puteti decora cu banuti din ciocolata sau cu caise confiate. Eu am optat pentru niste floricele din napolitana, cumparate ca atare, si pentru un “La Multi Ani!”, scris cu zahar chiar de catre sarbatorit :).
Iata tortul si in sectiune. Si un ultim sfat: atentie la dimensiunea feliilor, pentru ca tortul Sacher este o veritabila bomba calorica!
Calorii: 396 kcal / 100 g.
[…] • Tort Sacher […]
oau, ce deliciu! cred ca e un fericit,sotul tau, cu asa un rasfat 🙂
Draga mea, eu te votez zilnic 🙂 chiar daca nu mereu las comentariu aici la tine. Mult succes, si o duminica placuta! :*
Multumesc, draga Ana, si pentru aprecieri, si pentru vot. Esti foarte draguta, ca de obicei. Cat despre cum a fost primit tortul, sa spunem ca s-a vaporizat instantaneu :D.
ce bine arata si tre sa fie foarte gustos!
ha,ha,te creeede 😉
te cred,adica, scuze, e din cauza vitezei 🙂
Da, chiar este foarte bun. Spun “chiar” pentru ca eu aveam o oarece doza de scepticism in privinta combinatiei de ciocolata multa si gem de caise. Imi imaginam, sincer, ca este o chestie “lesinat” de dulce. Dar, surpriza! Ciocolata si gemul se completeaza perfect: una un pic amaruie, cealalta un pic acrisoara. Merita incercat!
Ce frumos e!!! La multi ani sotului tau!!!
Multumesc mult pentru urare. Sa fim cu totii sanatosi!
Arata super tortul tau. Acest desert este preferatul fiului meu si vreau sa il fac cadou, pentru ca in ianuarie va implini 32 ani . Am rugamintea, sa imi spui ce diametru are forma, in care ai copt blatul?
Luminita, forma are 24 cm diametru. Sa-ti traiasca baiatul multi, multi ani si sa aiba parte numai de bucurii!
Multumesc mult, pentru urari si raspuns.