
Muschiulet de porc, fragezit cu bere, tavalit prin cinci condimente chinezesti si imbracat intr-un strat de sos Hoisin, parfumat cu portocala… Suna bine, nu-i asa? Va asigur ca e delicios si merge perfect intr-un meniu de sarbatoare. In plus, se face usor si nu necesita mari talente culinare. Sa luam insa pe rand etapele si ingredientele care ajuta muschiuletul de porc sa se “metamorfozeze” intr-un deliciu.
In cap de lista, berea. Asta pentru ca nu am avut sake (bautura alcoolica din orez) :(. Apoi, vestitele 5 condimente, adica amestecul de dulce, acrisor, amar, intepator (picant) si sarat. Exista mai multe variante, dar cea mai frecventa combinatie include anason, cuisoare, scortisoara, piper Sichuan si chimen dulce. Ultimul, dar nu cel din urma, sosul Hoisin. Continand cartofi dulci, grau sau orez, apa, zahar, soia, otet, sare, usturoi si ardei iuti rosii, acest sos acompaniaza o multime de mancaruri chinezesti, de la pachetele de primavara la preparate la gratar.
Ingrediente:
– muschiulet porc 2 buc. (1 kg)
– bere 300 ml
– zahar brun 60 g
– cinci condimente 2 lingurite cu varf
– ulei de arahide 1 lingura
– sos Hoisin 100 g
– portocala 1 buc.
– ulei de susan 1 lingurita
– sare, piper
– ceapa verde si susan pentru servit (optional)
Puneti muschiuletii de porc, spalati si curatati de eventualele pielite si grasime, intr-o punga care se inchide ermetic sau intr-o cutie. Turnati berea, inchideti punga sau cutia si puneti la rece, pentru macar 4 ore. Cand vreti sa pregatiti muschiuletul, incingeti cuptorul la 220 grade Celsius. Scoateti muschiuletii din bere si puneti-i intr-o tava sau un vas de Jena, pulverizat in prealabil cu ulei de arahide. Presarati un pic de sare si de piper pe toate partile muschiuletilor. Intr-o farfurioara, amestecati cele 5 condimente cu zaharul brun. Distribuiti amestecul pe carne (nu are nimic daca puneti mai mult pe partea superioara a muschiuletilor). Bagati muschiuletii in cuptorul incins si lasati-i 15 minute. Intre timp, puneti intr-un castronel sosul Hoisin, uleiul de susan, coaja de la portocala si jumatate din sucul acesteia (puteti pune cu tot cu pulpa sucul).
Omogenizati sosul si, cand au trecut cele 15 minute, turnati jumatate din el peste muschiuleti. Mai lasati 15 minute muschiuletii in cuptor, scoateti-i iar si puneti si restul de sos peste ei. Inca 10 minute la cuptor si, gata, ii puteti scoate.
Lasati friptura sa “respire” vreo 5-7 minute inainte de a o taia in felii de circa 1 cm grosime. Puneti peste feliile de carne si sosul strans in tava/vasul de Jena. Daca doriti, puteti presara peste muschiuleti un pic de susan si ceapa verde taiata. In cazul meu, muschiuletii cu sos Hoisin au fost acompaniati de un Orez prajit cu mazare si muguri de soia.
Calorii: 182 kcal / 100 g.
[…] • Muschiulet de porc cu sos Hoisin […]
Arata delicios!
Multumesc mult, Mihaela. Si e si foarte bun!
[…] propun o garnitura chinezeasca “neutra”, pe care am pregatit-o pentru a acompania atat Muschiuletul de porc cu sos Hoisin, cat si Puiul cu 5 condimente si spanac. Garnitura neutra pentru ca nu contine sos de stridii si […]
[…] gama de preparate chinezesti “executate” pentru aniversarea sotului, pe langa Muschiuletul de porc cu sos Hoisin si Puiul cu 5 condimente si spanac, mergea si ceva carne de vita. Iar aceasta varianta cu ghimbir, […]