Crespeou – tort provensal de omlete

Un ingenios tort, imbietor prin abundenta de culori si arome, savuros si sanatos… Este vorba de Crespeou, un preparat traditional provensal, ce alterneaza diferite omlete: verde (cu spanac sau patrunjel), rosie (cu ardei gras rosu sau rosii), galbena (cu dovlecel, ardei gras galben, ceapa sau branza rasa), neagra (cu masline) sau portocalie (cu morcov). Important este sa avem cel putin trei straturi de diferite culori.

Preparatul se consuma rece, acompaniat sau nu de un sos de rosii. La origine, Crespou era mancarea muncitorilor la camp, dar s-a transformat, treptat, asemenea multor mancaruri, intr-un preparat “cu pretentii”. De asemenea, initial era servit ca fel principal. In ultima vreme insa, a “migrat” spre antreuri, iar daca-l taiati in cubulete cat sa fie inghitite o data, intepate cu scobitori, il transformati in aperitiv. Oricum l-ati servi, va garantez ca acest “tort” va fi in centrul atentiei invitatilor. Reteta este preluata, cu ceva modificari :P, de la Mary Cadogan.

Ingrediente:
– oua 10 buc.
– ulei de masline 2 linguri
– spanac 70 g
– ceapa verde 2 legaturi
– ardei gras rosu 1 buc.
– usturoi 1 catel
– fulgi de ardei iute (sau boia de ardei iute)
– crema de branza 300 g
– lapte 5 linguri
– arpagic verde (chives) 15 g
– busuioc proaspat 2 linguri
– sare, piper

Crespeou - tort provensal de omleta cu ardei si spanac

Intr-o tigaie nonaderenta, puneti o lingura de ulei si caliti un pic ceapa verde, taiata feliute. Adaugati spanacul (congelat, in cazul meu), un pic de sare si de piper si lasati 5-6 minute, amestecand din cand in cand. Scoateti pe o farfurie ceapa si spanacul. Curatati tigaia si puneti la incins cealalta lingura de ulei. Puneti la calit ardeiul gras taiat marunt, cu usturoiul pisat, un pic de sare, de piper si de fulgi de ardei iuti (sau boia). Cand ardeiul s-a inmuiat, luati tigaia de pe foc.

Crespeou - tort provensal de omleta cu ardei si spanacCrespeou - tort provensal de omleta cu ardei si spanac

Spargeti 5 oua intr-un castron. Bateti-le bine si amestecati-le cu ceapa verde si spanacul. Incingeti o tigaie pentru clatite (de 23-24 cm diametru) si pulverizati un pic de ulei in ea. Cand s-a incins, turnati o treime din compozitia de oua, ceapa si spanac, rotind tigaia pentru a obtine o omleta de grosime uniforma. Cand s-a rumenit usor pe margini, intoarceti-o cu ajutorul unei farfurii de acelasi diametru (puneti farfuria deasupra tigaii; intoarceti tigaia astfel incat omleta sa ajunga pe farfurie; prin alunecare, puneti omleta inapoi in tigaie, pe partea neprajita). Cand s-a prajit pe ambele parti, rasturnati omleta pe o farfurie. Procedati la fel pentru a obtine inca doua omlete verzi, pe care le puneti peste prima.

Crespeou - tort provensal de omleta cu ardei si spanacCrespeou - tort provensal de omleta cu ardei si spanac

Bateti si celelalte 5 oua intr-un castron, adaugand ardeiul gras calit cu usturoi. La fel ca la omletele verzi, pregatiti trei omlete rosii, pe care le puneti pe o alta farfurie.

Crespeou - tort provensal de omleta cu ardei si spanacCrespeou - tort provensal de omleta cu ardei si spanac

Intr-un bol mic, amestecati crema de branza cu lapte, pana obtineti consistenta potrivita pentru a intinde branza intr-un strat uniform. Adaugati arpagicul verde si busuiocul (spalate, uscate si taiate marunt). Omogenizati bine. Luati o forma de tort de 23-24 cm si tapetati-i fundul detasabil si peretii cu folie alimentara. Alegeti cea mai frumoasa omleta rosie si puneti-o pe fundul formei. Intindeti peste ea o cincime din crema de branza cu verdeturi. Asezati o omleta verde deasupra, un strat de branza, o omleta rosie si asa mai departe, pana terminati omletele si branza. Deasupra veti avea o omleta verde. Acoperiti cu folie alimentara si dati la frigider pentru cel putin 12 ore.

Crespeou - tort provensal de omleta cu ardei si spanacCrespeou - tort provensal de omleta cu ardei si spanac

Rasturnati tortul din forma, cu grija, pe un platou. Indepartati folia. Puteti orna Crespeoul cu putin busuioc verde tocat si/sau fasii de ardei gras. Sau, daca preferati, cu felii subtiri de parmezan si rucola, stropite cu putin ulei de masline.

Crespeou - tort provensal de omleta cu ardei si spanac

Iata cum arata si in sectiune Crespeoul. Apetisant, nu? 🙂

Crespeou - tort provensal de omleta cu ardei si spanac

Calorii: 210 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Crespeou – tort provensal de omlete”

  1. Ana says:

    ce deliciuuuu,draga Andreea! cred ca voi incerca si eu curand, mercic de idee. :*

  2. Dino says:

    Daaa, este foarte buna combinatia. Si de efect, zic eu. Astept cu mult interes, draga mea, sa-mi spui daca v-a placut :). O seara frumoasa!

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11