Un ingenios tort, imbietor prin abundenta de culori si arome, savuros si sanatos… Este vorba de Crespeou, un preparat traditional provensal, ce alterneaza diferite omlete: verde (cu spanac sau patrunjel), rosie (cu ardei gras rosu sau rosii), galbena (cu dovlecel, ardei gras galben, ceapa sau branza rasa), neagra (cu masline) sau portocalie (cu morcov). Important este sa avem cel putin trei straturi de diferite culori.
Intr-o tigaie nonaderenta, puneti o lingura de ulei si caliti un pic ceapa verde, taiata feliute. Adaugati spanacul (congelat, in cazul meu), un pic de sare si de piper si lasati 5-6 minute, amestecand din cand in cand. Scoateti pe o farfurie ceapa si spanacul. Curatati tigaia si puneti la incins cealalta lingura de ulei. Puneti la calit ardeiul gras taiat marunt, cu usturoiul pisat, un pic de sare, de piper si de fulgi de ardei iuti (sau boia). Cand ardeiul s-a inmuiat, luati tigaia de pe foc.
Spargeti 5 oua intr-un castron. Bateti-le bine si amestecati-le cu ceapa verde si spanacul. Incingeti o tigaie pentru clatite (de 23-24 cm diametru) si pulverizati un pic de ulei in ea. Cand s-a incins, turnati o treime din compozitia de oua, ceapa si spanac, rotind tigaia pentru a obtine o omleta de grosime uniforma. Cand s-a rumenit usor pe margini, intoarceti-o cu ajutorul unei farfurii de acelasi diametru (puneti farfuria deasupra tigaii; intoarceti tigaia astfel incat omleta sa ajunga pe farfurie; prin alunecare, puneti omleta inapoi in tigaie, pe partea neprajita). Cand s-a prajit pe ambele parti, rasturnati omleta pe o farfurie. Procedati la fel pentru a obtine inca doua omlete verzi, pe care le puneti peste prima.
Bateti si celelalte 5 oua intr-un castron, adaugand ardeiul gras calit cu usturoi. La fel ca la omletele verzi, pregatiti trei omlete rosii, pe care le puneti pe o alta farfurie.
Intr-un bol mic, amestecati crema de branza cu lapte, pana obtineti consistenta potrivita pentru a intinde branza intr-un strat uniform. Adaugati arpagicul verde si busuiocul (spalate, uscate si taiate marunt). Omogenizati bine. Luati o forma de tort de 23-24 cm si tapetati-i fundul detasabil si peretii cu folie alimentara. Alegeti cea mai frumoasa omleta rosie si puneti-o pe fundul formei. Intindeti peste ea o cincime din crema de branza cu verdeturi. Asezati o omleta verde deasupra, un strat de branza, o omleta rosie si asa mai departe, pana terminati omletele si branza. Deasupra veti avea o omleta verde. Acoperiti cu folie alimentara si dati la frigider pentru cel putin 12 ore.
Rasturnati tortul din forma, cu grija, pe un platou. Indepartati folia. Puteti orna Crespeoul cu putin busuioc verde tocat si/sau fasii de ardei gras. Sau, daca preferati, cu felii subtiri de parmezan si rucola, stropite cu putin ulei de masline.
Iata cum arata si in sectiune Crespeoul. Apetisant, nu? 🙂
Calorii: 210 kcal / 100 g.
ce deliciuuuu,draga Andreea! cred ca voi incerca si eu curand, mercic de idee. :*
Daaa, este foarte buna combinatia. Si de efect, zic eu. Astept cu mult interes, draga mea, sa-mi spui daca v-a placut :). O seara frumoasa!