V-am spus deja, cand am deschis seria deserturilor de februarie, cu reteta de Millefeuille cu ciocolata alba si capsune, ca prefer ca dragostea sa fie sarbatorita cat mai des. Deci, si de Valentine’s Day, si de Dragobete, si de orice alta zi vreti voi. Prin urmare, pentru seara aceasta, am pregatit inca o declaratie dulce de iubire, care sa fie impartasita la lumina lumanarilor, in clinchetul unor pahare cu vin sau, si mai bine, sampanie. Iar pentru momente speciale intr-o zi speciala, am ales atat de deliciosul Tiramisu. Evident, pentru diseara aranjat in portii individuale. Rotunde insa, pentru ca nu am forme inimioara.
Indragitul desert italienesc este foarte usor de facut, numai sa luati in considerare ca este mai bun dupa ce a stat la rece cateva ore si sa alegeti ingrediente de buna calitate. Adica, piscoturi Savoiardi, un mascarpone adevarat, oua proaspete, vin Marsala sau lichior de cafea si cacao neagra.
O alta varianta de Tiramisu, ceva mai spornica :P, gasiti AICI.
Ingrediente:
– galbenusuri 5 buc.
– zahar pudra 50 g
– mascarpone 500 g
– lichior de cafea 5 linguri
– piscoturi 40 buc. (365 g)
– cafea tare, neindulcita 400 ml
– cacao pudra neagra 3 lingurite cu varf (15 g)
Puneti galbenusurile impreuna cu zaharul pudra intr-un bol mare. Bateti bine, cu mixerul la viteza maxima, pana obtineti o spuma. Adaugati mascarponele, amestecand incet, pana la omogenizarea totala.
Adaugati lichiorul de cafea si amestecati inca unul-doua minute. Puneti cafeaua intr-o farfurie adanca si imbibati primul piscot. Atentie, nu-l lasati mai mult de cateva secunde in cafea pentru ca se inmoaie foarte, foarte repede!
Daca doriti sa pregatiti portii individuale, va trebuie forme fara fund (rotunde, inimioare sau cum vreti). Imbracati o farfurie in folie de aluminiu, puneti forma si decupati folia in jurul ei (astfel, dupa ce veti pudra cu cacao, veti putea inlatura folia si aveti farfuria curata). Odata asezata forma, puneti in ea un strat de piscoturi imbibate (le taiati la dimensiunea potrivita si le inghesuiti un pic unele in celelalte). Asezati un strat de crema, inca unul de piscoturi si, in final, inca unul de crema.
Pentru un Tiramisu mai mare, puneti pe platou piscoturile imbibate unul langa altul (nu trebuie sa ramana spatii intre ele). Asezati in strat uniform crema, iar un rand de piscoturi si, deasupra, inca un strat de crema.
Bagati in frigider pentru patru ore. Pudrati cu cacao neagra inainte de a servi Tiramisu.
Iata cum au iesit si portiile individuale, puse pe o farfurie pe care am facut desene din ciocolata neagra topita.
Calorii: 283 kcal / 100 g.
Super…exact asa il fac si eu!!!
😀 Pai, asta este reteta clasica, sa spun asa. Normal, pot varia la o adica proportiile. Ca variatiune si, eventual, din ratiuni economice, se poate “spori” mascarponele prin adaugarea de frisca.
nu folosesti albusurile?eu le bateam spuma si le adaugam in mascarpone.voi incerca si fara 😀
Andrea, reteta originala de Tiramisu este doar cu mascarpone. Pentru a-l mai “inmulti” insa (mai ales ca este scumput) si pentru a-l face mai lejer (are doar 80% grasime) se poate pune si o parte bezea (albusurile batute spuma) sau smantana batuta frisca. Eu am incercat cu frisca si iese foarte bine. Un weekend placut!
Ca sa fie clasica reteta de tiramisu, acesteia i se adauga si albusurile batute spuma si incorporate in crema…asa e reteta traditionala italiana…frisca se poate numi”adaugare”, dar albusurile batute spuma sunt obligatorii in crema la un tiramisu “clasic”.
@ Simona, fiecare are dreptul la propria opinie. Daca tu vrei sa crezi ca Tiramisu clasic contine albusuri, e optiunea ta. O reteta asemanatoare insa, adica fara albusuri, doar cu galbenusuri, gasesti, de pilda, la Luisa Valazza, prima femeie chef din Italia care a obtinut trei stele Michelin. Asa ca, fara suparare, dar parca m-as situa in “tabara” ei in argumentatia de fata :).
[…] pregatirea deliciosului Tiramisu (gasiti pe blog patru variante ale celebrului desert italian: Tiramisu traditional, Tiramisu alb, Tiramisu roz – cu sirop de agave si capsune si, in fine, Tiramisu – […]