Orez cu ceapa verde, sunca si oua… La prima vedere, pare ciudata aceasta combinatie dar, daca depasiti impresia initiala, veti descoperi un preparat uimitor de gustos, sanatos si usor, ideal pentru o cina tarzie in timpul saptamanii. Fata de Orezul prajit cu taietei, care merge mai degraba pe post de garnitura, aceasta varianta cu sunca si jumari de oua este suficient de consistenta pentru a fi consumata de una singura.
Pentru a obtine textura si combinatia de arome perfecte, trebuie sa tinem insa seama de cateva mici trucuri. Primul si cel mai important este sa fierbem orezul cu cel putin o zi inainte. Da, ati citit bine, orezul nu doar trebuie fiert inainte, ci trebuie lasat sa se raceasca total si chiar sa se usuce un pic. In caz contrar, veti obtine un orez prajit apos. Asadar, fierbeti orezul (cu bob lung) cu o zi inainte, lasati-l la scurs si, cand s-a racit total, puneti-l in frigider. Apoi, este indicat ca ingredientele sa fie prajite separat pentru a-si pastra intacte aromele si de abia la sfarsit se combina. Cat despre sosurile adaugate, pe langa cel de soia, se pune si sos de stridii. Daca nu gasiti sos de stridii, puteti apela (cum am facut si eu) la substitutul vegetarian: un sos facut din anumite tipuri de ciuperci.
Ingrediente:
– oua 2 buc.
– orez cu bob lung 1 cana (170 g)
– mazare 120 g
– ceapa verde 1 legatura (50 g)
– ceapa 1 buc. mica (45 g)
– sunca presata 220 g
– ulei de arahide 3 linguri
– sos de stridii 1 lingura
– sos de soia 2 lingurite
– sare, piper
Fierbeti orezul si puneti-l intr-o strecuratoare. Cand s-a racit, puneti-l in frigider. A doua zi, bateti ouale cu un pic de sare si piper, precum si cu cate o jumatate de lingurita de sos de stridii si sos de soia.
Incingeti foarte bine un wok (pe foc mare), puneti o lingura de ulei de arahide si turnati ouale batute. Cu o lingura, amestecati rapid pentru a forma jumarile de oua. Odata formate, maruntiti-le cu varful lingurii (nu trebuie sa ramana bucati foarte mari) si, apoi, scoateti-le pe o farfurie. In acelasi wok, puneti inca o lingura de ulei si caliti un pic ceapa (taiata bucatele mici) si jumatate de legatura de ceapa verde (taiata feliute).
Adaugati, peste ceapa, mazarea (daca este congelata, o puneti ca atare, fara a o fierbe in prealabil) si sunca taiata marunt. Lasati cateva minute, tot la foc mare, amestecand continuu. Scoateti ceapa, mazarea si sunca pe o farfurie. Reduceti flacara, puneti ultima lingura de ulei si, cand s-a incins, puneti orezul. Amestecati, avand grija sa desfaceti boabele de orez daca s-au lipit cumva intre ele. Turnati restul de sos de stridii si de soia.
Dupa doua-trei minute, puneti peste orez ceapa, mazarea si sunca prajite. Puneti si restul de ceapa verde si jumarile de oua. Amestecati si luati de pe foc.
Serviti orezul prajit fierbinte.
Calorii: 217 kcal / 100 g.
Super reteta! Eu am inlocuit sunca, am pus piept de curcan taiat fasii micute, dar am urmat pasii tai si a iesit f bun. Iar orezul l-am fiert cu vreo ora inainte, l-am scurs, am pus o lingura de ulei sa nu se lipeasca boabele, s-a racit bine si a iesit f bun ! Multumeeesc !