Aluat pentru clatite

Dulci sau sarate, groase sau subtiri de mai ca poti citi ziarul prin ele, reci, calde sau in flacari, clatitele sunt raspandite peste tot in lume. Exista mai multe variante de aluat, asa cum exista mai multe tipuri de clatite – frantuzesti, americane, chinezesti, etc. Cea mai raspandita reteta este cea cu lapte, dar exista si alte combinatii: cu apa “cu bule” in loc de lapte, cu cidru, iaurt ori zer.

In cazul clatitelor cu lapte, proportiile clasice sunt: la 1 l de lapte – 6 oua intregi, un varf de sare si 450-500 g faina. In cazul unor clatite cu umplutura dulce, puteti pune si 50 g zahar. O alta varianta de aluat de clatite are la baza un amestec de lapte si bere (500 ml lapte, 500 ml bere), cu aceleasi cantitati in rest (6 oua, 450-500 g faina, un varf de sare si, eventual, 50 g zahar). Indiferent de tipul lichidului folosit, francezii obisnuiesc sa puna pentru ale lor “crepes” atat de fine, si 100 g unt topit (la cantitatile mentionate mai sus).  Puteti insa pune si ulei. Apoi, aluatul de clatite poate fi parfumat cu rom, lichior, coaja de lamaie sau de portocala, vanilie, etc.

Preparare: Etapele sunt, in mare, aceleasi indiferent de combinatie si proportii. Spargeti ouale si puneti-le intr-un castron cu un pic de sare. Intr-un alt castron, cerneti faina. Adaugati ouale cu sare (puneti si zaharul, daca este cazul) si amestecati. Nu trebuie sa aveti deloc cocoloase de faina.

Aluat pentru clatiteAluat pentru clatite

Adaugati laptele (sau amestecul de lapte si bere), batand continuu cu telul, pana obtineti un aluat omogen si fluid, ca o smantana. Daca este nevoie, treceti aluatul printr-o strecuratoare. Adaugati untul topit, acoperiti vasul si lasati-l, la rece, sa se odihneasca timp de 30 de minute. La expirarea timpului de repaus, incingeti o tigaie pentru clatite (cu margine nu foarte inalta), turnati dintr-o singura miscare cantitatea necesara de aluat (cu un polonic mai mic) si intoarceti usor tigaia astfel incat aluatul sa se distribuie uniform. Cand marginile incep sa se rumeneasca usor, intoarceti cu grija clatita si lasati-o inca putin (cateva zeci de secunde). Cand a prins un pic de culoare si pe partea cealalta, asezati-o pe o farfurie si continuati cu o alta clatita, pana la terminarea aluatului.

Aluat pentru clatiteAluat pentru clatite

Ponturi:
Nu puneti prea mult zahar in aluat, pentru ca se va carameliza in timpul prajirii si poate lipi clatita de tigaie.
Nu incingeti prea tare tigaia pentru ca aluatul se va coagula instantaneu si nu veti apuca sa-l distribuiti uniform.
Intoarceti clatitele usor, fara a le arunca in aer cu miscari acrobatice, pentru a nu se usca si a nu-si pierde textura pufoasa si fina.
Pe masura ce coaceti clatitele, puneti-le pe cele deja facute unele peste altele si acoperiti-le cu o farfurie sau cu o folie de aluminiu pentru a impiedica uscarea lor.

You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Aluat pentru clatite”

  1. […] clatitele conform instructiunilor de AICI. Atentie, clatitele trebuie sa fie un pic mai groase decat cele pe care le umpleti, de obicei, cu […]

  2. […] clatite, pregatiti un aluat, dupa indicatiile de AICI, din cele 3 oua, faina si lapte (500 ml). Adaugati un praf de sare si lasati aluatul sa se umfle, […]

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11