Mille-feuille cu ciocolata alba si capsune

In fiecare februarie ma amuza “razboiul” dintre Valentine’s Day si Dragobete, inversunarea cu care oamenii sustin o sarbatoare si o condamna pe cealalta. Poate ar fi o solutie pentru impacarea “taberelor” sa decretam intreaga luna februarie “Luna dragostei” si sa sarbatorim in fiecare zi acest sentiment. Nu de alta dar mi se pare ca oricum avem tendinta, coplesiti de probleme, sa trecem prea usor peste astfel de bucurii “marunte”. Acestea fiind zise, mi-am propus ca deserturile lunii februarie sa fie un pic altfel:  declaratii dulci de dragoste. Pentru inceput, va ofer un delicios mille-feuille cu ciocolata alba si capsune.

Produs de patiserie frantuzesc, “O mie de foi” (caci asa s-ar traduce mot-a-mot “Mille-feuille”) isi trage numele de la numeroasele straturi care se formeaza, in timpul coptului, din aluatul foietaj. Cele trei straturi de aluat sunt unite, apoi, cu crema patiserie, frisca sau gem. Prajitura se imbraca in glazura de zahar (eventual in doua culori) sau se presara pe deasupra zahar pudra, cacao ori migdale prajite si macinate. Mille-feuille-ul se mai numeste Napoleon (in Danemarca, Bulgaria, China) si “Cremeschnitte” (in Germania), in timp ce varianta italieneasca este “Millefoglie”. Reteta apartine lui Gordon Ramsay.

Ingrediente:
– aluat foietaj 400 g
– capsune 500 g
– zahar pudra 4 linguri (75 g)
– smantana pentru frisca (35% grasime) 300 ml
– ciocolata alba 50 g
– esenta de vanilie 1 fiola
– coaja de la jumatate de lamaie
– busuioc 1/2 lingurita (daca aveti proaspat este ideal)

Millefeuille cu ciocolata alba si capsune

Incalziti cuptorul la 200 grade Celsius. Presarati un pic de zahar pudra pe blatul de lucru si intindeti aluatul foietaj (sa fie un patrat putin mai mare de 30X30 cm). Mutati aluatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Presarati peste aluat un pic de zahar pudra, acoperiti cu o alta hartie de copt si asezati deasupra cealalta tava a aragazului. Ideea este ca a doua tava sa intre practic in prima si sa preseze uniform aluatul. Daca nu este suficient de grea tava, asezati in ea un vas gol de Jena. Bagati in cuptor si lasati 25-30 de minute, pana cand aluatul devine crocant si se rumeneste un pic. Lasati sa se raceasca total.

Millefeuille cu ciocolata alba si capsuneMillefeuille cu ciocolata alba si capsune

Intre timp, bateti intr-un castron inalt smantana pentru frisca, adaugand zaharul pudra ramas. Incorporati, cu miscari lente, esenta de vanilie, coaja de lamaie, busuiocul si capsunele (taiate in jumatate sau sferturi, in functie de marime). Bagati crema in frigider pana in momentul montarii mille-feuille-ului.

Millefeuille cu ciocolata alba si capsuneMillefeuille cu ciocolata alba si capsune

Cand aluatul s-a racit complet, taiati marginile astfel incat sa aveti un patrat de 30×30 cm. Taiati-l apoi in trei dreptunghiuri (de 10×30 cm). Asezati un dreptunghi pe platou, puneti peste el jumatate din crema. Asezati al doilea dreptunghi peste crema, apasati-l usor, dupa care radeti peste el jumatate din cantitatea de ciocolata alba. Puneti restul de crema si, in fine, al treilea dreptunghi de aluat. Nivelati frumos marginile.

Millefeuille cu ciocolata alba si capsuneMillefeuille cu ciocolata alba si capsune

Presarati deasupra un pic de zahar pudra sau doar ciocolata alba ramasa.

Millefeuille cu ciocolata alba si capsune

Pentru a taia prajitura, aveti nevoie de un cutit cu lama subtire si bine ascutit. Odata asamblat, este indicat sa consumati mille-feuille-ul in aceeasi zi. Altfel, puteti pastra maxim doua zile crema in frigider, iar blaturile, infasurate in folie alimentara, intr-un loc racoros.

Millefeuille cu ciocolata alba si capsune

Calorii: 289 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Mille-feuille cu ciocolata alba si capsune”

  1. […] spus deja, cand am deschis seria deserturilor de februarie, cu reteta de Millefeuille cu ciocolata alba si capsune, ca prefer ca dragostea sa fie sarbatorita cat mai des. Deci, si de Valentine’s Day, si de […]

  2. […] cum va spuneam si la Millefeuille cu ciocolata alba si capsune, acest produs de patiserie frantuzesc isi trage numele de la straturile numeroase care se formeaza […]

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11