Boeuf bourguignon – vita inabusita in vin rosu

Reteta traditionala din bucataria franceza, Boeuf bourguignon este, in fapt, o tocanita din carne de vita fiarta inabusit in vin rosu. Vin rosu de Burgundia, normal. Ca multe alte preparate, si acesta s-a transformat de-a lungul timpului dintr-o mancare taraneasca intr-un preparat sofisticat si pretentios. Ce-i drept, pregatirea dureaza destul de mult, mai ales daca se merge pe varianta care presupune marinarea carnii peste noapte.

Eu am preferat, din ratiuni de timp, o reteta simplificata, usor diferita de cea a Juliei Child, atat de cautata dupa filmul “Julie & Julia”. Singura problema a fost ca mi-au lipsit doua ingrediente: vinul de Burgundia si ceapa perla. Am incercat sa rezolv problema cu un cabernet, vin rosu sec, si cu ceapa normala, taiata in sferturi. Oricum, a iesit o bunatate de vita, pe care am servit-o cu o garnitura de piure de cartofi. Data urmatoare, mi-am propus insa sa o insotesc cu niste paste.

Ingrediente:
– rasol de vita 600 g
– lardon (seamana cu baconul si se gaseste la Mega Image) 150 g
– morcovi 2 buc. (175 g)
– ceapa 3 buc. (210 g)
– usturoi 3 catei (13 g)
– unt (65% grasime) 50 g
– faina 30 g
– vin rosu 350 ml
– supa instant de vita 300 ml (facuta din 2 cuburi, pentru a fi mai concentrata)
– ciuperci champignon 250 g
– tija de telina 100 g
– pasta de tomate 1 lingura cu varf (50 g)
– cimbru 1 lingura rasa
– patrunjel (uscat, am pus eu) 1 lingura rasa
– dafin 4-5 foi
– sare, piper

Boeuf bourguignon - vita inabusita in vin rosu

Caliti lardon-ul (sau baconul), intr-o cratita fara nici un fel de grasime. Amestecand din cand in cand, lasati cam 5-7 minute, la foc potrivit. Scoateti cu o spumiera bucatelele rumenite. Intre timp, taiati carnea de vita in bucati (se taie perpendicular pe fibra) si dati-le prin faina amestecata cu un pic de sare si de piper. Bucatelele de vita trebuie sa fie acoperite cu un strat uniform.

Boeuf bourguignon - vita inabusita in vin rosuBoeuf bourguignon - vita inabusita in vin rosu

Rumeniti usor carnea in grasimea lasata de lardon/bacon, avand grija sa o intoarceti pe toate partile. Scoateti carnea pe o farfurie. Topiti untul si puneti doua dintre cepe, taiate felii.

Boeuf bourguignon - vita inabusita in vin rosuBoeuf bourguignon - vita inabusita in vin rosu

Cand ceapa s-a inmuiat un pic, adaugati morcovii (taiati cubulete) si cea de-a treia ceapa, taiata in sferturi (asta in locul cepei perla, pe care nu am avut-o). Adaugati tija de telina, taiata bucatele, si usturoiul, felii. Mai lasati 2-3 minute, amestecand din cand in cand.

Boeuf bourguignon - vita inabusita in vin rosuBoeuf bourguignon - vita inabusita in vin rosu

Puneti inapoi in cratita bucatelele rumenite de vita. Adaugati vinul rosu si amestecati usor, avand grija sa “curatati” eventualele bucatele “lipite” pe peretii sau fundul cratitei (ceea ce se cheama “deglaze” in engleza sau “deglacer” in franceza). Adaugati supa concentrata de vita si lardonul/baconul rumenit. Amestecati bine si acoperiti cratita. Aveti doua variante acum: ori bagati cratita in cuptorul incins la 160 de grade Celsius si o lasati 2,5-3 ore, ori o lasati pe aragaz, dar la foc foarte mic, circa 2 ore. Verificati, din cand in cand, nivelul sosului.

Boeuf bourguignon - vita inabusita in vin rosuBoeuf bourguignon - vita inabusita in vin rosu

Puneti cimbrul, patrunjelul, dafinul si pasta de tomate. Omogenizati si adaugati ciupercile, curatate si taiate felii (eu le si spal intotdeauna; chiar daca exista riscul sa absoarba apa, parca nu ma indur doar sa le sterg). Mai lasati circa 20 de minute, dupa care opriti focul.

Boeuf bourguignon - vita inabusita in vin rosuBoeuf bourguignon - vita inabusita in vin rosu

Serviti vita fierbinte, cu garnitura de cartofi sau paste.

Boeuf bourguignon - vita inabusita in vin rosu

Calorii: 131 kcal / 100 g (fara garnitura).

You can leave a response, or trackback from your own site.

5 Responses to “Boeuf bourguignon – vita inabusita in vin rosu”

  1. Biancas says:

    Foarte faina reteta!!! E demult pe “to do list”la mine si chiar am sa o incerc.
    Pupici

  2. Dino says:

    Da, este foarte buna vita pregatita in acest fel. Spor si astept sa-mi spui cum ti-a iesit. O duminica frumoasa!

  3. Elena Toma says:

    Nici eu nu am respectat litera legii (mea culpa) in privinta acestei retete. Eu nu mai adaug bacon, dar in rest… o fac la fel. O pun insa la cuptor, pentru ca am un vas special de ceramica (in care fac si sarmale), cu capac din acelasi material, unde gustul devine foarte special. O duminica placuta!

  4. Dino says:

    Stiu vasul de care este vorba, dar inca nu am ajuns sa-mi iau unul. Am vazut unele interesante in oras, din fonta, grele, dar erau si destul de piperate :(. Imi imaginez ca trebuie sa fie mai bun gustul, asa ca figureaza pe lista mea de cumparaturi, alaturi de ramekin-uri. O seara frumoasa si te mai astept cu mult drag!

  5. liana says:

    SUPER RETETE!

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11