Mostenire a Imperiului Habsburgic, strudelul poate fi intalnit nu doar in Austria, Germania, Ungaria, Croatia, Slovenia, Cehia, Serbia, Slovacia si Romania, ci si in sudul Braziliei. Cea mai veche reteta pentru acest preparat de patiserie dateaza din 1696, este scrisa de mana si poate fi gasita la biblioteca de stat din Viena. Exista numeroase variante de strudel, dulci sau sarate: cu mere, visine, caise, prune, stafide sau nuci, respectiv cu spanac, varza sau carne. Eu am preferat varianta cu branza dulce si stafide, iar pentru a suplini lipsa de timp am apelat la un aluat foietaj gata preparat.
Singurul dezavantaj al acestui desert delicios e numarul mare de calorii, asa ca fiti, eventual, atenti/atente la dimensiunea feliei pe care v-o taiati :). Nu in ultimul rand, aveti nevoie de o branza de vaci foarte bine scursa pentru ca umplutura sa nu fie prea moale (cum a fost la mine, din pacate) si sa nu va ingreuneze “munca” de impachetare a strudelului.
Ingrediente:
– aluat foietaj 450 g
– branza de vaci 300 g
– unt 40 g
– faina 10 g (1/2 lingura)
– oua 2 buc.
– galbenus 1 buc.
– smantana 80 g
– zahar 80 g
– stafide 80 g
– zahar vanilinat 1 pliculet
Puneti branza de vaci, intr-un castron, si sfaramati-o bine, bine cu o furculita. Adaugati 30 grame de unt, la temperatura camerei, si smantana. Omogenizati foarte bine. Adaugati faina, zaharul, doua oua intregi si zaharul vanilinat.
Amestecati foarte bine si puneti stafidele (spalate si sterse de apa). Omogenizati inca o data si lasati compozitia la frigider, macar 30 de minute. Incingeti cuptorul la 220 grade Celsius. Intindeti foaia de aluat. Daca este deja pregatit, ca la mine, ati scapat de truda. Daca nu, trebuie sa intindeti o foaie cam de 30 cm latime si 45 cm lungime, de circa 4 mm grosime. “Impartiti” din ochi foaia in trei parti, pe latime, si trasati doua linii pentru delimitarea celor trei parti. Apoi, cu ajutorul unui dispozitiv de taiat aluatul, faceti pe partile din stanga si dreapta, la 1,5-2 cm distanta, niste taieturi, paralele, sub un unghi de circa 45 grade (vedeti poza din dreapta).
Puneti pe mijloc umplutura de branza si incepeti sa “impletiti” strudelul, alternand o fasie din dreapta cu una din stanga. Atentie, fasiile trebuie sa se suprapuna usor! Mutati cu grija strudelul intr-o tava unsa cu untul ramas. Bateti galbenusul si, cu ajutorul unei pensule, ungeti strudelul cu el. Bagati tava in cuptor si lasati cam 40 de minute, pana cand aluatul s-a umflat si s-a rumenit usor. Scoateti tava si, cand s-a racit un pic, mutati strudelul pe un platou, dupa care, eventual, pudrati-l cu un pic de zahar pudra.
Taiati strudelul in felii de circa 4 cm grosime.
Calorii: 334 kcal / 100 g.