Sambalul este un sos de ardei iute, popular in Indonezia, Malaezia, Singapore, partea de sud a Filipine si Sri Lanka, dar si in Olanda. Exista mai multe tipuri de sambal, in functie de ingredientele amestecate cu ardeii: Sambal terasi (cu pasta de creveti si suc de lime), Sambal asam (cu tamarind) sau Sambal kacang (cu usturoi, ceapa esalota si alune prajite), pentru a enumera doar cateva din varietatile existente. Eu am gasit in magazin o varianta simpla de Sambal oelek (ulek), adica ardei iuti pisati cu un pic de sare, pe care am folosit-o in combinatie cu sos Worcestershire pentru a da un “impuls” pieptului de curcan, inainte de a-l infasura intr-o “patura” de bacon.
A iesit o bunatate de curcan, aromat si usor picant, cu o crusta putin crocanta de bacon, pe care l-am servit alaturi de un piure de cartofi. Reteta se prepara usor, numai sa luati in considerare timpul necesar marinarii curcanului.
Ingrediente:
– piept de curcan, fara oase si fara piele 800 g
– bacon 500 g
– patrunjel 1 legatura
– ulei 50 ml
– suc de lime
– usturoi 5 catei
– sambal oelek 2 lingurite rase
– dafin 4 foi
– sos worcestershire 3 lingurite
– cimbru uscat 1 lingurita
– sare, piper macinat
Cu ajutorul robotului, tranformati intr-o pasta moale patrunjelul (spalat si sters de apa), uleiul, 3 linguri suc de lime, usturoiul, foile de dafin, sosul worcestershire, cimbrul si sambal oelek-ul. Adaugati un pic de sare si de piper macinat. Taiati pieptul de curcan pe orizontala, dar nu complet, ci cat sa obtineti un strat cat mai uniform de carne, de circa 1-1,5 cm grosime. Puneti carnea intr-o punga sau cutie care se inchide ermetic si turnati marinada. “Invartiti” curcanul pentru a fi acoperit uniform cu marinada si bagati-l la rece pentru cinci-sase ore (ideal, peste noapte).
Incingeti cuptorul la 190 grade Celsius. Luati o folie de aluminiu, cam de 40-50 cm lungime. Pe ea, “impletiti” feliile de bacon. Asezati peste bacon pieptul de curcan marinat, desfasurat.
Rulati strans si legati rulada cu “sfoara” speciala pentru bucatarie (NU din plastic, pentru a nu se topi in cuptor). Inveliti apoi in folia de aluminiu: strangeti bine capetele, iar imbinarea sa fie in sus – pentru a nu iesi sosul care se va forma (in acest fel, curcanul se face in suc propriu, fara a se usca). Puneti rulada intr-o tava si bagati in cuptor. Lasati 40 de minute, dupa care desfaceti usor folia, pentru ca baconul sa se rumeneasca. Atentie, nu desfaceti folia de tot si nu o rupeti, pentru a nu curge sosul in tava! Mai lasati 20 de minute, pana cand se rumeneste usor baconul.
Opriti focul si lasati curcanul “sa respire” vreo 15 minute inainte de a-l servi. Puneti rulada pe un platou, taiati-o in felii mai grosute si puneti pe deasupra, cu lingura, din sosul strans in folie. Daca doriti, puteti presara peste friptura inca un pic de patrunjel verde taiat marunt.
Calorii: 272 kcal / 100 g (fara garnitura de cartofi).