Oricat de bune ar fi preparatele “sofisticate” cu creveti, somon, muschiuleti de porc ori de vita, cu felurite sosuri, condimente si ierburi, din cand in cand parca “se cere” o pizza buna. Mie una imi place mult pizza, atata vreme cat este bine facuta. Adica, sa nu aiba un blat care sa toceasca cutitul cand il tai si sa nu cauti cu lupa ingredientele. Ingrediente care, fireste, trebuie sa fie de buna calitate.
In general, evit sa fac pizza acasa, din doua motive: nu am gasit inca o reteta de blat care sa-mi placa pe deplin si nu am cuptorul necesar. Cand am gasit insa un blat gata facut ce promitea, am zis sa trec cu vederea al doilea inconvenient, mai ales ca trebuia sa pregatesc rapid o cina. Pizza nu e, cu siguranta, nici cea mai sanatoasa mancare din lume, nici preparatul cu cele mai putine calorii dar, din cand in cand, cred ca ne putem rasfata un pic.Β In ceea ce priveste topping-urile, puteti pune, in mod evident, ce aveti si ce va place. Eu am pus ce mai aveam prin frigider: sunca, kaizer, ciuperci, ceapa, ardei, masline si mozzarella. Din punctul meu de vedere, combinatia de mai jos este suficienta si ar fi devenit “perfecta” daca as fi avut si putin pepperoni. Cat despre “preparare”, sunt convins ca toata lumea stie, mai ales ca pizza se face in doi timpi si trei miscari, o data ce folositi un blat gata facut. Totusi, aveti in cele ce urmeaza si cateva poze :).
Ingrediente:
– blat pentru pizza 260 g
– sunca Praga 6 felii (160 g)
– kaizer 80 g
– ceapa rosie 1 buc. mica (50 g)
– ardei capia rosu 1 buc. mica (70 g)
– mozzarella 150 g
– passata 50 g
– masline 10 buc. (25 g)
– ciuperci 5 buc. mici (90 g)
– sare, piper
Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Puneti blatul de pizza intr-o tava in care ati asezat o hartie de copt. Ungeti blatul cu pulpa de rosii (passata). Distribuiti sunca, taiata fasii.
Adaugati kaizerul, taiat betigase, si ciupercile, curatate, spalate si taiate felii. Adaugati ceapa (taiata in felii subtiri), ardeiul (curatat de cotor si seminte, spalat si taiat rondele) si mozzarella (fasii sau felii). Puneti si masline, un pic de sare si de piper. Daca doriti, pentru un plus de aroma, presarati un pic de oregano.
Bagati in cuptorul incins si lasati circa 20 de minute, pana cand blatul se umfla un pic si se rumeneste pe margini, iar mozzarella topita a “imbracat” pizza.
Calorii: 201 kcal / 100 g.
Arata bine ! Eu am incercat sa fac pizza ani buni la rind pentru ca aveam niste mofturosi care m-au ambitionat. Nu m-am lasat pina cind nu mi-au zis ca a mea e mai buna decit cea cumparata :). Asadar imi permit sa-ti impartasesc din experienta mea. Cele mai bune pizza sunt cele cu maxim 3-4 ingrediente in topping. Altfel devine doar un amalgam de arome si texturi. Oregano si uleiul de masline sunt obligatorii. Cele bune !
Super. Astept cu mult interes o reteta de blat atunci :D. Bineinteles, daca vrei sa mi-o divulgi. Cat despre topping-uri, nu te contrazic. Se prea poate sa fie asa cum spui, cu 3-4 ingrediente, dar cred ca mai degraba e o chestiune de preferinte. Iar eu una prefer sa fie mai multa compozitie pe blat, iar combinatia de mai sus chiar imi place mult. E un fel de capricciosa, dar fara ou fiert si anghinare. O sa incerc sa pun si un pic de ulei de masline, dar asa cateva picaturi, ca oricum pizza ne cam strica bilantul caloric :(.
Cea mai buna pizza e cea care iti place. π Revin cu reteta de blat la care m-am oprit dupa multe cautari, nu e nici un secret. Ingrediente: 500 g faina, 250g apa calduta, 20g drojdie proaspata, 1 lingura de miere de albine, 1 lingurita sare fina, 5 linguri ulei de masline. Se amesteca drojdia cu mierea pina se lichefiaza. Peste amestecul de drojdie se adauga apa calduta. Faina se pune intr-un vas si se amesteca cu sarea, apoi se rastoarna amestecul cu drojdia si restul de apa calda. Se framinta putin punindu-se si uleiul de masline. Se obtine o bila de aluat ce se lasa la cald sa creasca. Din acest aluat eu fac doua pizza – una intr-o tava dreptunghiulara 20 x 36 cm si una rotunda cu diametrul de 20 cm.
Daca intinzi aluatul de 1-1.5 cm grosime, acesta creste si iese blat pufos (noua nu prea ne place), daca il intinzi subtire iese perfect.
Pizza se coace, desigur, in cuptorul preincalzit timp de 15 – 20 minute maxim (in functie de marimea tavii), ca altfel blatul se usuca si tocesti cutitul, dupa cum bine zici.
Cred ca o sa fac cit de curind pizza si o pun pe blog sa vezi cum imi iese.
Cele bune!
Multumesc mult pentru reteta, Flora. De abia astept sa o incerc π Toate cele bune si tie!
Am reusit sa pun si pe blog o reteta de pizza.
Daca vrei sa vezi cum mi-a iesit te astept!
http://www.suivil.ro/?p=895
Cele bune !
Tentanta rau pizza ta cu ciupercute π Trebuie sa-mi fac si eu curaj sa incerc reteta ta de blat :D. Multumesc mult pentru pont. O seara frumoasa!
Puteti sa incercati o chesteie, am vazut la cineva si a iesit delicios: puneti hartie de copt si paine feliata in tava , apoi puneti ingredientele peste si dati la cuptor (incins, foc mare) pana se rumeneste deasupra. E simplu, e rapid, si mai e si gustos.
@ Scarharo, este o idee. Sunt convinsa ca trebuie sa fie bun la gust dar, totusi, pizza ramane pizza, chiar si cu blat cumparat :). Parerea mea…