Supa crema de mazare

Mai putin raspandita la noi, supa de mazare nu este o “inventie” moderna, ci una chiar antica, in conditiile in care apare mentionata in piesa “Pasarile” a dramaturgului grec Aristofan. In zilele noastre, supa de mazare, in varianta “simpla” sau in cea pasata, se bucura de popularitate in Germania, Olanda, Regatul Unit si Tarile nordice, dar si in Canada si Statele Unite. Varianta nemteasca, “Erbswurst”, presupune bacon, carnati sau bucati de carne afumata de porc, iar in magazine poate fi gasita si sub forma instant.

La olandezi, “Erwtensoep” este ceva intre supa si tocanita, continand pe langa mazare si carne de porc, radacina sau tije de telina, ceapa, praz, morcovi si chiar cartofi. Olandezii spun ca densitatea perfecta a acestei supe, mancata preponderent iarna, este atinsa atunci cand o lingura sta “in picioare” in ea. Supa de mazare scandinava este, in schimb, servita cu mustar. In Suedia si Finlanda exista, totodata, obiceiul ca o astfel de supa sa fie mancata joia si sa fie urmata de clatite cu gem.

Eu am preferat sa adaptez o reteta canadiana de supa de mazare, in sensul ca am inlocuit ciolanul de porc cu putin kaizer, mai mult pentru a pastra gustul de afumatura. Ce sa va mai spun? Ca supa se face foarte repede si usor si ca este foarte, foarte buna…

Ingrediente:
– mazare 500 g
– kaizer 150 g
– ceapa 1 buc. (105 g)
– tija telina 1 buc. (45 g)
– morcov 1 buc. (75 g)
– cuburi concentrate de pui 2 buc.
– sare, piper

Supa crema de mazare

Puneti kaizerul, taiat bucatele, sa se caleasca un pic. Adaugati ceapa, iar dupa un minut morcovul si tija de telina. Nu va straduiti sa le taiati foarte marunt pentru ca oricum merge totul in blender, la pasat. Separat, puneti 2 litri de apa la fiert si pregatiti supa din cuburile concentrate. Turnati supa clocotita peste kaizer si legume. Adaugati mazarea si lasati sa fiarba, la foc mic, o ora – o ora si jumatate, pana cand mazarea este bine fiarta. Luati de pe foc si lasati sa se raceasca un pic, pentru a putea pasa cu blenderul. Pasati in mai multe ture, puneti supa crema inapoi in oala. Potriviti de sare, daca este nevoie, si puneti un pic de piper. Lasati sa dea intr-un clocot si opriti focul.

Supa crema de mazareSupa crema de mazare

Serviti supa fierbinte, eventual cu crutoane.

Supa crema de mazare

Calorii: 43 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

7 Responses to “Supa crema de mazare”

  1. dilu says:

    O fi buna, dar culoarea e cam de broasca.

  2. Dino says:

    :)) Adevarat. Daca trecem insa peste acest mic inconvenient, descoperim insa o supa foarte buna, “discriminata” pe nedrept :)).

  3. […] jambonul) • Supa crema de dovleac (nu puneti lapte in supa si nu o serviti cu smantana) • Supa crema de mazare (nu puneti kaizer in ea si folositi cuburi concentrate de legume in locul celor de pui) • Supa de […]

  4. Elena odagiu says:

    Chiar si la aceasta supa de mazare care o considerati antica a-ti adaugat concentrate.Ar fi mai sanatos pentru noisa nu mai utilizam concentrate .Dece nu incercati sa eliminati concentratele? Eu nu folosesc ! asa cev .Cred ca ar trebui sa analizam retetele dumneavoasra ,vrem mincare buna si sanatoasa !

  5. Dino says:

    Nu o consider eu antica, ci asa rezulta. Logic luand “problema”. Cat despre ceea ce numiti “concentrate”, v-am mai explicat intr-o alta postare… Sunt intr-adevar de evitat, in masura in care se poate. De altfel, la multe dintre retetele mele nu folosesc. Dar sunt si situatii in care nu le poti evita, mai ales daca nu ai timpul necesar pentru a prepara fondurile de pui, vita, etc. Chiar si supa concentrata de legume presupune un timp suplimentar, iar daca nu ai posibilitatea de a face mai multa o data si a o depozita in congelator, cea mai la indemana solutie o reprezinta cuburile concentrate. Cuburi care contin legume si verdeturi deshidratate, plus condimente.

  6. Nae says:

    Da, cuburile contin legume si verdeturi deshidratate, plus condimente. Preponderenta este sarea si glutamatul de sodiu care este un neurotoxic asa ca …no comment!

  7. Dino says:

    Nu sunt in masura sa ma pronunta asupra neurotoxicitatii, dar imi place sa cred ca, atata timp cat sunt folosite ocazional, cuburile nu or fi chiar asa periculoase. Evident, insa, ca este de preferat sa pregatim in casa supele/fondurile, iar daca reusiti acest lucru, felicitari!

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11