
Cred ca v-ati dat seama deja, dupa numarul destul de redus de retete, ca porcul nu are prea mare cautare la noi. Totusi, din cand in cand, ne vine cheful de o friptura la cuptor, “imbatata” si imbibata cu mirodenii. Asa s-a intamplat si acum, drept pentru care am pregatit acest muschiulet delicios, cu bere blonda, cimbru si legume. Dar, nu orice fel de bere, ci inconfundabila Leffe. Bere de manastire, botezata dupa abatia Notre Dame de Leffe din provincia Namur (sudul Belgiei), aceasta are o usoara aroma de fructe si este putin intepatoare.
Evident ca puteti pune, la o adica, orice fel de bere blonda doriti, dar efectul nu va fi acelasi. Iar ca garnitura, puteti lasa pur si simplu ciupercile care acompaniaza la cuptor muschiuletul de porc sau puteti pregati un piure de cartofi. La al meu, am adaugat pentru un plus de gust, dar si de culoare, morcovi. Per total, o combinatie delicioasa!
Ingrediente:
– muschiulet de porc 2 buc. (930 g)
– faina 2 linguri (35 g)
– cimbru proaspat 3-4 crengute
– ulei de masline 1 lingura
– unt 20 g
– ceapa rosie 6 buc. mici (190 g)
– bere Leffe blonda 330 ml
– supa legume 200 ml (eu am pus facuta din cub concentrat)
– zahar brun 2 lingurite (12 g)
– ciuperci mici 250 g
– sare, piper
Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Puneti intr-o farfurie mare, faina si cimbrul proaspat, amestecati. Spalati muuschiuletii si curatati-i de eventualele urme de grasime si de pielite. Tavaliti-i prin faina si cimbru, pana cand sunt acoperiti cu un strat uniform. Puneti intr-o cratita nonaderenta, untul si uleiul de masline. Cand s-a incins grasimea, puneti muschiuletii si, intorcandu-i din cand in cand, lasati-i sa prinda un pic de culoare pe toate partile.
Adaugati ceapa, taiata in jumatati sau in sferturi (in functie de marime), lasati unul-doua minute si adaugati berea, supa de legume si zaharul brun. Mutati totul intr-o tava adanca si bagati in cuptor. Lasati 40 de minute, dupa care adaugati ciupercile curatate si spalate. Potriviti de sare (gustati sosul si puneti in functie de acesta) si presarati un pic de piper. Mai lasati friptura in cuptor 15-20 de minute, pana cand muschiuletii sunt patrunsi (daca ii intepati cu un cutit, iese o zeama clara, iar carnea nu mai este roz in interior).
Intre timp, pregatiti piureul. Daca vreti sa faceti, ca mine, un piure cu morcovi, aveti nevoie de 6 cartofi mari (1,2 kg), 4 morcovi (220 g), 100 ml lapte, 50 g unt, sare si piper. Cand cartofii si morcovii au fiert, scurgeti-i de apa si pasati-i bine, bine cu lapte si unt. Eu i-am pasat cu blenderul, dar merge sa lasati si bucatele un pic mai mari. Potriviti de sare si de piper.
Serviti muschiuletul de porc fierbinte, taiat in felii si presarat, eventual, cu putin cimbru proaspat. Puneti alaturi bucati de ceapa si ciuperci coapte, iar pe deasupra un pic de sos din tava (este delicios sosul, va garantez). Completati cu piure cald. Pofta buna!
Calorii: 120 kcal / 100 g (plus piure, 101 kcal / 100 g).
Nu credeti ca ar trebui sa nu mai recomaqndati berea ,.leffe ..care si asa nu mai smtim gustul ei parfumat de fructe dupa cum descrieti , tinind cot de cite condimente cu miros puternic folositi,cimbru piper ceapa si ciuperci,parerea mea ca aceasta reteta ar trebui simplificata sa simtim aroma berei Belgiene .
NU, nu cred ca ar trebui sa nu mai recomand berea Leffe. Reteta prezinta ingredientele pe care eu le-am folosit si consider ca am dreptul sa cred ca utilizarea unei alte beri modifica gustul final. Cititorii au, la randul lor, libertatea de a tine cont de sugestia mea sau de a ajusta reteta dupa propriul gust si dupa inspiratie. Cum aveti si dvs. libertatea de a simplifica reteta, asa cum considerati de cuviinta. Totusi, permiteti-mi sa apreciez ca ceapa si ciupercile nu sunt “condimente cu miros puternic” :).
[…] sa optati pentru un Muschi de porc la cuptor, cu salvie, rozmarin, anason stelat si vin alb, un Muschiulet de porc la cuptor cu bere bruna si cimbru sau un Muschiulet invelit in bacon, cu mustar de Dijon si rozmarin. Evident ca nu sunt de ocolit […]
[…] multe ori, atat pentru Puiul cu dulceata de portocala si ghimbir, cat si pentru alte fripturi (gen Muschiulet de porc cu bere si cimbru sau Muschiulet de porc invelit in bacon, cu rozmarin si […]
eu l-am feliat gros de 2cm ,l am tavalit prin ulei de masline si condiment la plic ,si s a odihnit de seara pana dimineata! l-am acoperit cu bere romaneasca si l-am acoperit cu folie de aluminiu ,dupa care l-am chinuit o ora la cuptor cu gaze nu prea tare! acu ce sa zic ! mie imi place! ca doar nu mi-oi da cu tesla-n oua!