Tapenade – Pasta de masline negre cu ansoa si capere

Aperitiv provensal, popular in partea de sud a Frantei, tapenade inseamna o pasta din masline (negre, in general), capere, ansoa (anchois) si ulei de masline, parfumata cu usturoi si/sau ierburi. In functie de preferinte, se poate adauga suc de lamaie sau brandy. Se serveste pe felii de paine prajita, dar poate fi folosita pasta si pentru obtinerea unui delicios fel principal, in combinatie cu peste, carne de vita sau pui.

Eu am pus la tapenade doua tipuri de masline, avute in frigider: masline light si masline Kalamata (masline grecesti, botezate dupa orasul din Peloponez). Cum amandoua tipurile erau cu samburi, le-am scos eu samburii, iar cantitatile de mai jos sunt date inainte de aceasta operatiune. Cat despre prepararea in sine, tapenade se face in doi timpi si trei miscari.

Aaaaa… Era sa uit. Cine doreste si are cont pe www.gustos.ro il poate vota pe Gurmandino, inscris in Festivalul blogurilor gustoase, categoriile Feluri principale si Deserturi: http://www.gustos.ro/concurs/fbg3/categorii.html

Ingrediente:
– masline negre light 300 g
– masline Kalamata 80 g
– capere 1 lingura (20 g)
– ansoa 4-5 fileuri (25 g)
– sucul de la 1/2 lamaie
– usturoi 1 catel
– cimbru proaspat cateva crengute
– oregano uscat 1 lingurita
– ulei de masline 40 ml
– piper

Pasta de masline negre cu ansoa si capere

Puneti maslinele fara samburi intr-un blender, impreuna cu fileurile de anchois, caperele, usturoiul, oregano uscat si cimbrul proaspat. Pasati si incepeti sa adaugati treptat uleiul de masline, pana obtineti o pasta omogena. Puneti-o intr-un bol si adaugati dupa gust suc de lamaie (eu am pus sucul de la jumatate de lamaie mica). Puneti si un pic de piper proaspat rasnit.

Pasta de masline negre cu ansoa si caperePasta de masline negre cu ansoa si capere

Serviti tapenade pe felii de paine prajita. Eu am pus pasta pe felii prajite de bagheta, unse in prealabil cu un pic de branza de capra tartinabila. Delicios!

Pasta de masline negre cu ansoa si capere

Calorii: 246 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

4 Responses to “Tapenade – Pasta de masline negre cu ansoa si capere”

  1. Elena says:

    Hmmm, bun antreul asta! Simplu, dar si rafinat, foarte french. Imi place si o sa incerc si eu, pentru ca pana acum n-am gustat. Bafta la concursul de pe Gustos.ro!

  2. Dino says:

    Ti-l recomand cu toata caldura. Este foarte bun si foarte usor de facut. Cat despre concurs, nu-mi fac deloc iluzii, mai ales ca, la fel ca tine, nu am declansat nici un fel de campanie printre prieteni sau in comunitate. Mi-am propus ca macar o vreme sa nu-mi mai “asasinez” amicii cu cereri de voturi. Oricum, multumesc pentru urare. Bafta si tie!

  3. […] de unt si suplimentati, cu o lingura, cantitatea de ulei; nu serviti supa cu oua fierte in apa) • Tapenade – Pasta de masline negre (nu puneti […]

  4. […] canapelele, operatiune care nu ia mai mult de cateva minute. Gasiti pe blog reteta de Pasta de masline negre cu ansoa si capere, iar ca paine prajita, ori luati voi o bagheta, o taiati felii si o prajiti, ori cumparati rondele […]

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11