A fost atat de frumos afara zilele acestea incat am avut impresia ca a venit primavara si am inceput sa visez cu ochii deschisi la vara, anotimpul meu preferat. Cum calendarul se incapataneaza insa sa arate altceva, m-am gandit sa combat sentimentul de dezamagire cu o delicioasa tarta cu muuulte fructe. M-am grabit asadar la frigider si am scos din congelator o punguta de capsune, fructele mele preferate. Nu sunt la fel de gustoase ca cele proaspete, din vara, dar sunt mai parfumate decat capsunele “de plastic” importate la preturi exorbitante din tot felul de tari. In completare, am luat kiwi, ananas si cativa struguri si m-am apucat cu elan de pregatiri.
Evident ca puteti pune orice fructe va plac, inclusiv piersici sau caise din compot. De asemenea, daca doriti, puteti orna tartele si cu frisca. Eu una nu am simtit nevoia si doar am dat un pic de “luciu” fructelor.ย Din cantitatile de mai jos, mi-au iesit o tarta mare (de 30 cm diametru) si 6 tartute, asa ca ajustati cantitatile dupa bunul plac (aveti cateva indicii mai jos).
Ingrediente:
– faina 400 g
– unt 200 g
– zahar pudra 150 g
– zahar tos 150 g
– oua intregi 2 buc.
– galbenusuri 5 buc.
– lapte 750 ml
– praf de budinca 60 g
– esenta de vanilie 1 fiola
– tort gelee 1 pliculet
– sare un praf
Pentru ornat:
– capsune 300 g
– kiwi 3 buc. (250 g)
– ananas din conserva, scurs 250 g
– struguri 100 g
Faceti un aluat pentru tarte dulci (Pate sucree) din 400 g faina, 200 g unt, 150 g zahar pudra, un praf de sare si 2 oua intregi, conform instructiunilor de AICI. Daca doriti sa pregatiti o singura tarta, de 24 cm, va sunt suficiente 250 g faina, 125 g unt, 100 g zahar pudra, un praf de sare si un ou intreg (daca este nevoie, puneti si o lingura-doua de apa rece). Intindeti aluatul in forma/e. Eu am folosit pentru tartute, forme din silicon. “Cojile” din aluat se coc in orb si apoi fara greutati (vezi AICI), dupa care se lasa la racit.
Pentru crema patiserie, daca mergeti pe varianta unei singure tarte, aveti nevoie de: 500 ml lapte, 3 galbenusuri, 100 g zahar tos, 40 g praf de budinca si 3/4 fiola esenta de vanilie. Puneti laptele la fiert. Bateti galbenusurile cu zaharul tos si esenta de vanilie, pana cand obtineti o spuma. Adaugati praful de budinca si omogenizati. Puneti, putin cate putin, din laptele fierbinte. Cand ati incorporat tot laptele, turnati compozitia intr-un vas pretabil la bain-marie sau intr-o oala cu pereti dubli.
La foc mic, mestecand continuu, lasati crema sa ajunga la punctul de fierbere (isi schimba consistenta, iar daca treceti cu degetul pe dosul lingurii ramane urma). Luati de pe foc si lasati crema sa se raceasca. Distribuiti-o uniform in “coaja” de tarta.
Asezati deasupra fructele, curatate, spalate si, eventual taiate, dupa bunul plac. Turnati usor pe deasupra jeleul transparent, preparat conform instructiunilor de pe plic, cu 200 ml apa. Bagati la frigider pana in momentul servirii.
Iata si tartutele. Sunt mai potrivite daca nu aveti o masa cu multi invitati (indicat este sa le montati doar inainte de servire, pentru ca aluatul sa nu se umezeasca de la crema).
Calorii: 217 kcal / 100 g.
Ce dragute sunt formele de mini tarteeeeee, rosii, nici nu am vazut decat albe sau gri pana acum :))
delicios! Dar eu am promis ca trec pe fructe, nu sh cat ma tine…
Duminica placuta!
Hehe… E buna ideea cu trecutul pe fructe, dar mi-e teama ca oferta nu e foarte bogata acum. Oricum, tot in sensul asta, urmatoarea tarta pe care mi-am propus sa o fac este cu muuulte mandarine. Asa, ca sa crestem un pic doza de vitamina C. O duminica placuta si tie, draga Ana! Apropo, nu te-ai inscris in Parada blogurilor sau mi-a scapat mie cumva? ๐
nu m-am inscris draga mea, ca eu nu sunt asa o gospodina prea cine stie ce,si ai vazut doar pe ce loc am iesit la cel de pe bucataras :)))) Nu? pupici si o saptamana frumoasa sa pui link sa te votez si eu ๐
vai,cat as vrea si eu o mini tartaaaaaaaa, imi lasa gura apa :))
Am sa pun link, dar mi-ar fi placut sa fie si blogul tau acolo, la Parada blogurilor. Cat despre mini-tarte, ma bucur mult ca te inspira. Pupici si o saptamana buna!