Pui chinezesc dulce-acrisor

Pui chinezesc dulce-acrisor

Nu ma consider o impatimita a bucatariei chinezesti, dar anumite combinatii imi plac si, din cand in cand, ma intorc la ele. Este si cazul puiului dulce-acrisor, fascinant prin amestecul de arome, dar si prin alaturarea ananasului unor legume – ardei grasi, ceapa si morcov. Preparatul este originar din vestul Chinei, dar se bucura de popularitate in intreaga lume, fie in aceasta varianta, cu pui, fie in cea cu porc.

Eu am pregatit sosul dulce-acrisor in casa, dar daca nu aveti rabdare puteti cumpara unul deja preparat, din magazin. Cat despre numarul de calorii, “grosul” provine din prajirea in prealabil a bucatelelor de piept de pui intr-o baie de ulei. Daca vreti sa obtineti un preparat cu mai putine calorii, este suficient sa nu mai pregatiti mini-paneurile de pui, puneti puiul ca atare si-l prajiti un pic cu ceapa si morcovul. Gustul nu este insa acelasi. Mai trebuie spus ca reteta cere otet din orez dar, cum nu aveam, eu am pus de vin.

Ingrediente:
– piept de pui dezosat si fara piele 600 g
– ardei gras verde 1 buc. (185 g)
– ardei gras rosu 1 buc. (180 g)
– ceapa 1 buc. mare (125 g)
– ananas din conserva, scurs 140 g
– morcov 1 buc. mare (135 g)
– ghimbir 20 g
– faina 100 g
– zahar 100 g
– piper
– praf de copt 1/2 plic
– otet din vin rosu 2 linguri
– ketchup 3 linguri
– faina de porumb 2 linguri
– ulei de arahide
– pulpa de rosii (passata) 300 g

Pui chinezesc dulce-acrisor cu ananas si ardei

Intr-un castron, amestecati faina cu praful de copt si cu un pic de piper proaspat rasnit. Batand energic cu un tel, puneti apa rece, putin cate putin, pana obtineti un aluat (asemanator celui de clatite, un pic mai dens insa). Puneti ulei de arahide la incins, intr-o tigaie mai inalta. Spalati pieptul de pui, curatati-l de eventualele pielite si urme de grasime si taiati-l in fasii (de circa 5 cm lungime). Dati bucatelele de pui prin aluat, apoi puneti-le in uleiul incins. Intoarceti-le pentru a se rumeni uniform si scoateti-le pe o farfurie in care ati pus un servet de hartie (pentru a absorbi uleiul in exces).

Pui chinezesc dulce-acrisor cu ananas si ardeiPui chinezesc dulce-acrisor cu ananas si ardei

Pentru sosul dulce-acrisor, puneti intr-un ibric mai mare zaharul, otetul si 150 ml de apa. Adaugati apoi, batand bine, bine, cu un tel mic, faina de porumb. Puneti si pulpa de rosii (passata). Amestecand continuu, pe foc mediu, lasati pana ajunge la temperatura de fierbere, iar sosul si-a schimbat consistenta. Adaugati  ketchup-ul si omogenizati. Intr-un wok, puneti doua linguri de ulei de arahide si adaugati ghimbirul, curatat si taiat marunt.

Pui chinezesc dulce-acrisor cu ananas si ardeiPui chinezesc dulce-acrisor cu ananas si ardei

Adaugati ceapa, taiata bucatele mai mari, si morcovul, taiat rondele (daca doriti sa puneti puiul fara a-l face pane, acum este momentul si-l lasati sa se rumeneasca pe toate partile). Adaugati ardeii grasi, taiati bucatele, si ananasul (de asemenea, bucatele).

Pui chinezesc dulce-acrisor cu ananas si ardeiPui chinezesc dulce-acrisor cu ananas si ardei

Puneti si mini-paneurile de pui si turnati sosul dulce-acrisor. Amestecati usor. Potriviti de sare daca este nevoie (pulpa de rosii si ketchup-ul contin sare).

Pui chinezesc dulce-acrisor cu ananas si ardeiPui chinezesc dulce-acrisor cu ananas si ardei

Serviti puiul fierbinte, cu o garnitura de orez fiert simplu (doar cu un pic de sare).

Pui chinezesc dulce-acrisor cu ananas si ardei

Calorii: 220 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

3 Responses to “Pui chinezesc dulce-acrisor”

  1. Roxana says:

    Sincere felicitari pentru minunatiile pe care le faci! Nu-mi era foame inainte sa intru aici dar acum imi ghioraie matele foarte artistic.
    Foarte frumos structurat, oferi explicatii clare, retete foarte multe si foarte diversificate.
    Inca odata felicitari pentru ceea ce faci!

  2. Dino says:

    Multumesc mult, Roxana. Cuvintele tale mi-au produs o mare bucurie si imi dau un plus de determinare sa continui aceasta munca-hobby :). Daca ti-am produs foame inseamna ca retetele te-au tentat suficient de mult si, astfel, mi-am atins scopul. Iti doresc o zi si o saptamana minunate!

  3. […] e un avantaj pentru mine acum, când m? bazez doar pe aragaz. Ca norocul, am reg?sit re?eta pe gurmandino.ro, de data asta cu toate cantit??ile afi?ate. Dureaz? cam o or? ?i jum?tate, din care mare […]

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11