Dupa atatea mese incarcate de sarbatori, se simte nevoia unor preparate mai usoare si mai simple. Cu alte cuvinte, supele si salatele devin vedetele lunii ianuarie, fie ele reci, fie calde, pentru a contrabalansa frigul de-afara. Rolul de a inaugura seria revine unei delicioase supe crema de dovleac, un preparat intalnit la noi rar sau aproape deloc, dar deosebit de gustos si usor de facut.
Reteta se potriveste cel mai bine unui dovleac placintar, dar puteti pune si alt tip de dovleac. Reteta apartine bucatarului sef James Martin.
Ingrediente:
– dovleac placintar 1 buc. (1,8 kg)
– miere 2 linguri
– ulei de masline 3 linguri
– ceapa 1 buc. (85 g)
– usturoi 3 catei
– vin alb 110 ml
– supa de legume 500 ml (dintr-un cub concentrat)
– lapte 150 ml
– busuioc 10 g
– patrunjel 10 g
– lamaie 1 buc.
– sare, piper
Eventual pentru servit:
– seminte de pin 20 g
– smantana
Incalziti cuptorul la 200 grade Celsius. Taiati dovleacul in sferturi si curatati-l de coaja. Taiati-l in cuburi de circa 4 cm si puneti-l intr-o tava. Intr-un castronel, amestecati mierea cu doua linguri de ulei de masline. Turnati amestecul peste dovleac si bagati-l in cuptorul incins. Lasati-l circa 40 de minute, amestecand din cand in cand, pana cand dovleacul se patrunde (daca-l intepati cu o furculita, aceasta intra usor).
Intr-o cratita nonaderenta, incingeti uleiul ramas si puneti sa se rumeneasca ceapa si usturoiul (taiati-le felii, dar nu trebuie sa fie prea marunt pentru ca, oricum, totul va fi pasat cu blenderul). Intre timp, pregatiti supa de legume din cubul concentrat si 500 ml de apa. Turnati peste ceapa si usturoi vinul si supa de legume.
Lasati sa dea cateva clocote si adaugati dovleacul copt. Amestecati si lasati sa fiarba, la foc mic, 8-10 minute. Opriti focul si lasati sa se raceasca un pic, cat sa puteti pasa supa cu blenderul. Dupa ce ati pasat-o, in transe, puneti-o inapoi in oala si adaugati coaja de la lamaie si laptele. Omogenizati, puneti sare, piper si suc de lamaie dupa gust. Daca este prea groasa supa, mai adaugati apa pana obtineti densitatea dorita. Lasati sa mai dea unul-doua clocote si opriti.
Supa se poate servi simpla, doar cu busuioc si patrunjel pe deasupra. Daca aveti verdeturile proaspete cu atat mai bine, daca nu, puteti folosi si uscate. Supa este si mai buna daca o imbogatiti cu un pic de smantana si cateva seminte de pin, prajite in prealabil. Eu una, am pus si cateva fire de arpagic verde.
Calorii: 52 kcal / 100 g.
[…] puneti oua) • Platou de legume multicolore (inlocuiti untul cu ulei si eliminati jambonul) • Supa crema de dovleac (nu puneti lapte in supa si nu o serviti cu smantana) • Supa crema de mazare (nu puneti kaizer […]
delicios! eu am adaugat si putin parmezan ras! o supa ideala pentru toate gusturile!
Asa este, Alina. E foarte buna supa. Pacat ca nu este si la noi raspandita 🙁
Delicioasa, o fac pentru toti, mare pacat ca in Romania nu e folosita. In Uk folosesc si ghimbir pentru mai mult aroma.
Ai dreptate, Iulia. Mare pacat ca la noi dovleac inseamna doar copt sau placinta :(. Mersi pentru pontul cu ghimbirul. Pupici!