
La Multi Ani! Un an nou mai bun decat 2010, mai linistit, cu sanatate si bucurii va doresc… chiar daca cu un pic de intarziere :). Incet, incet imi reintru in ritm dupa zilele libere de Revelion si incep prin a va prezenta tortul pe care l-am pregatit pentru noaptea speciala dintre ani. Este vorba de un tort cu muuulte fructe, relativ usor de facut si foarte gustos. Cat de gustos? Pai sa spunem ca prietenii alaturi de care am pasit in 2011 s-au batut pe ultima felie de tort, desi m-am pregatit temeinic si am facut un tort de circa 2,5 kilograme :D. Acest tort prezinta si avantajul de a fi usor. Atat pentru stomacul greu incercat in aceasta perioada cu sarmalute, racituri si fripturi, cat si pentru cantar (are putine calorii comparativ cu alte torturi).
Ca blat, am folosit un genoise, un blat simplu, iar crema este, de fapt, o crema chiboust, “aerata” cu bezea, nu cu frisca. Fiind iarna, eu am combinat fructe proaspete cu unele din conserva. De preferat ar fi insa doar fructe proaspete si puteti practic sa le combinati dupa bunul plac.
Ingrediente:
– oua 10 buc.
– zahar tos 550 g
– faina 120 g
– lapte integral 500 ml
– gelatina foi (20 g)
– ananas felii (scurs) 340 g
– ananas bucati (scurs) 240 g
– mix fructe exotice in conserva (scurse) 250 g
– kiwi 3 buc. (290 g)
– piersici din compot (scurse) 380 g)
– zahar vanilinat 3 pliculete
– unt 35 g
Pregatiti blatul simplu din 2 oua intregi, un galbenus, 65 g zahar tos, 65 g faina si 30 g unt, dupa instructiunile de AICI. Separati cele 7 oua ramase cu multa atentie. Puneti galbenusurile cu jumatate din zaharul tos ramas (circa 240 g sau 10 linguri) intr-un castron. Bateti foarte bine cu mixerul, pana cand se topeste zaharul si obtineti o spuma galbuie. Adaugati pliculetele de zahar vanilinat si cele 55 g de faina, cernuta, si incorporati.
Puneti si laptele, omogenizati si transferati intr-un vas pretabil pentru bain-marie sau intr-o cratita cu pereti dubli. La foc mic, amestecand continuu, lasati crema sa ajunga la temperatura de fierbere. Luati-o de pe foc si adaugati-i gelatina, inmuiata in 4-5 linguri de apa rece si dizolvata apoi pe foc mic (atentie, nu lasati gelatina sa fiarba!). Omogenizati bine si rasturnati crema intr-un castron mai mare. Montati cele 7 albusuri intr-o bezea italiana (vezi AICI instructiunile detaliate): topiti zaharul tos ramas (245 g) in 50 ml apa, fierbeti pana obtineti un sirop si incorporati siropul in albusuri, in fir subtire, pana obtineti o spuma foarte lucioasa si batoasa.
Bezeaua italiana se incorporeaza apoi, putin cate putin, in crema de galbenusuri si lapte, amestecand foarte incet, cu miscari pe verticala. Eu va recomand sa montati tortul imediat ce ati terminat crema, inainte ca gelatina sa o intareasca.
Luati forma in care ati copt blatul si ungeti-o pana sus cu untul ramas (5 g). Tapetati peretele formei cu felii de ananas (daca sunt foarte groase, taiati-le in jumatate, pe orizontala). Peste blatul racit, puneti un strat de crema. Asterneti un strat de fructe, scurse foarte bine de zeama si taiate in bucati mici.
Continuati cu un strat de crema, iar unul de fructe, iar unul de crema. Ultimul strat trebuie sa fie de crema. Ornati tortul dupa bunul plac: cu rondele de ananas, felii de piersica din compot, bucatele de kiwi si cirese confiate (daca aveti). Puteti imbraca practic tortul in fructe. Daca doriti, puteti orna si cu frisca.
Bagati tortul in frigider si lasati-l cel putin 5-6 ore (ideal, de pe o zi pe alta). Scoateti-l apoi cu grija din forma, puneti-l pe un platou si faceti ultimele retusuri inainte de a-l taia.
Iata cum arata tortul si in sectiune, cu mentiunea ca feliile nu pot fi taiate foarte subtiri din cauza bucatilor de fructe.
UPDATE: Inca o varianta de decorare, ceva mai colorata, gratie cireselor confiate…
Si un prim-plan :)…
Calorii: 208 kcal / 100 g.
[…] Acest tip de blat merge de minune, de pilda, la Tortul de caramel si ciocolata cu lapte sau la Tortul cu fructe. […]
superb arata si cred ca a fost un deliciu. desi am mancat dulciuri in prostie parca as vrea si eu o feliuta! LA multi ani,draga Andreea! Cu sanatate si bucurii! 🙂
Multumesc mult pentru urare, draga mea Ana. Sper sa avem cu totii un an mai bun, mai linistit si cu vesti bune! Cat despre tort, este intr-adevar delicios. Ti-l recomand cu toata caldura, mai ales ca are multe fructe si este usor.
poate ma incumet sa il pregatesc de ziua mea,desi eu sunt tare neindemanatica in materie de dulciuri, cred ca e prea complicat pt mine :)) Noapte buna!
Sincer, suna mai complicat decat este. Si merita efortul 🙂 Noapte buna si tie!
[…] […]
Dino, tortul pare minunat si as vrea sa-l pregatesc pentru ziua sotului meu… Spune-mi daca este cumva asemanator cu acea “prajitura Diplomat” cu care ne delectam studentia.
Daniela, mi-e teama ca nu stiu ce sa-ti raspund, deoarece nu stiu exact cum era acea “prajitura Diplomat” din studentia ta. Iti pot spune insa ca tortul de fata este foooarte bun, lejer si racoritor. L-am pregatit de nenumarate ori si de fiecare data a fost mancat pe nerasuflate, fiind catalogat drept “cel mai bun tort cu fructe mancat vreodata” :P. Deci, sunt tentata sa cred ca nu risti nimic pregatindu-l de ziua sotului. Sa-ti traiasca si sa fie sanatos, alaturi de intreaga familie!
[…] rasfatam fara a ne pune stomacul la inca o incercare. Anul trecut, v-am propus pentru Revelion un Tort cu fructe si crema chiboust (crema patiserie “aerata” cu bezea), iar acum va tentez cu un tort […]