Multe gospodine se feresc sa pregateasca torturi in casa din cauza blatului. O varianta ar fi cumpararea unui blat deja facut dar, din punctul meu de vedere, lasa de dorit gustul si textura. O alta varianta, mai acceptabila ca gust si mai comoda decat pregatirea de la zero constituie prepararea unui blat dintr-un mix (gen Dr. Oetker). Acesta se face rapid, dar are dezavantajul incorporarii a tot felul de substante. In fine, varianta cea mai sanatoasa si gustoasa se pregateste in casa, iar cu reteta de mai jos nu veti da niciodata gres. Este vorba de “genoise”, unul dintre blaturile clasice ale patiseriei frantuzesti, in ciuda faptului ca numele sau este derivat de la orasul Genova.
Fata de alte tipuri de blat, acesta nu foloseste nici un fel de agent de crestere, iar volumul si-l datoreaza aerului incorporat in compozitie in timpul pregatirii. Ca ingrediente, genoise-ul se aseamana “Painii de Spania” (Pan di Spagna sau pandispan, cum a intrat in limba romana). Reteta de blat simplu se preteaza pentru o gramada de torturi: cu fructe, caramel sau ciocolata. Ingredientele de mai jos sunt pentru pregatirea unui singur blat cu diametru de 24 cm si 1 cm inaltime (pentru un tort care nu necesita un blat intermediar). Prin urmare, daca vreti sa va iasa doua sau trei blaturi nu trebuie decat sa dublati si, respectiv, triplati cantitatile.
Ingrediente:
– oua intregi 2 buc. mari (70 g fiecare)
– galbenus 1 buc. (tot de la un ou mare – 25 g)
– zahar tos 65 g
– faina 65 g
– unt 30 g
Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Intr-un castron pretabil pentru bain-marie, puneti ouale intregi, galbenusul si zaharul tos. Bateti cu mixerul, la inceput la viteza mica, apoi la viteza mare, pana isi dubleaza volumul compozitia si obtineti o spuma densa. Daca aveti termometru de bucatarie, amestecul ar trebui sa aiba in jur de 37 grade Celsius. Luati castronul din baia de aburi si mai bateti 3-4 minute, tot la turatie maxima.
Cu ajutorul unei spatule incepeti sa incorporati faina, pusa in ploaie, putin cate putin. Miscarea trebuie sa fie lenta si pe verticala, pentru ca aluatul sa “inghita” cat mai mult aer. Topiti untul si adaugati-l, in fir subtire (nu tot o data), peste amestecul de oua, zahar si faina. Odata omogenizat aluatul, turnati-l uniform intr-o forma de tort tapetata cu hartie de copt. Bagati in cuptorul incins si lasati circa 20 de minute. Blatul este gata cand a crescut si s-a rumenit usor, iar daca-l intepati cu o scobitoare aceasta iese curata. Scoateti-l din cuptor si lasati-l sa se raceasca total inainte de a-i indeparta hartia de copt.
Acest tip de blat merge de minune, de pilda, la Tortul de caramel si ciocolata cu lapte sau la Tortul cu fructe.
[…] din 2 oua intregi, un galbenus, 65 g zahar tos, 65 g faina si 30 g unt, dupa instructiunile de AICI. Separati cele 7 oua ramase cu multa atentie. Puneti galbenusurile cu jumatate din zaharul tos […]
[…] si nu vreunui agent de crestere. Chiar si ingredientele sunt, de regula, aceleasi. Totusi, fata de Blatul simplu, biscuitul de Savoie presupune mai putina faina, compensand insa prin numarul mai mare de […]
[…] realizarea blatului simplu de tort (genoise), incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Pregatiti blatul din 5 oua, 150 g zahar tos, 150 g faina […]
[…] este unul simplu (Genoise), insiropat cu o adiere de kirsch. Intre cele doua straturi de blat, avem doua straturi de crema, […]
Buna ziua ,pare usor de facu acest blat si as vrea sa-l incerc , dar am o intrebare ,la ce temperatura (am cuptor elecrtic)sa-l coc. Multumesc anticipat .
@ Ioana, bine ai venit pe blog! Temperatura este 180 grade Celsius (fara ventilatie). Ca sa nu ai surprize, dupa vreo 15 minute incearca blatul cu scobitoarea (trebuie sa iasa curata, altfel il mai lasi vreo 4-5 minute). Succes la pregatiri!
[…] “faina” de migdale si nici migdale pe care sa le decojiti voi, usca si macina, puteti folosi un blat simplu de tort (Genoise). Apoi, sa aveti in vedere ca ar trebui sa incepeti pregatirea tortului cu o zi inainte, deoarece […]