Mergand pe aceeasi idee “porc de Craciun, curcan de Revelion”, va propun pentru masa festiva de intampinare a Anului Nou o friptura delicioasa din piept de curcan. Se face fara greutate, este parfumata si acrisoara si nu pune la grea incercare stomacul. Are in plus avantajul ca poate fi pregatita in avans, iar la momentul potrivit doar o “aruncati” in cuptor si gata!
Daca aveti o masa cu multi invitati, puteti adapta usor reteta pentru un curcan intreg (mariti cantitatile proportional cu greutatea “animalului”, ii bagati sub piele un pic de unt amestecat cu coaja rasa de lamaie si il indesati cu jumatati de lamaie).
Mai important decat toate “La Multi Ani! Sa aveti parte de un 2011 linistit, plin de bucurii si impliniri, cu multa sanatate si mult noroc!”.
Ingrediente:
– piept de curcan 1.050 g
– zeama de la doua lamai mari
– ulei de masline 100 ml
– mustar frantuzesc 2 linguri (55 g)
– cimbru 2 lingurite rase
– busuioc 2 lingurite rase
– usturoi 6 catei
– vin alb 150 ml
– sare, piper
Incingeti cuptorul la 200 grade Celsius. Spalati pieptul de curcan si curatati-l de orice grasime si de pielita in exces. Crestati-l din loc in loc cu un cutit, frecati-l cu un pic de sare si de piper si puneti-l intr-un vas de Jena potrivit ca dimensiune. Intr-un bol, amestecati mustarul frantuzesc cu boabe, cu uleiul de masline si usturoiul pisat. Omogenizati. Adaugati cimbrul si busuiocul, sucul de lamaie si vinul.
Amestecati bine si turnati sosul peste curcan. Bagati vasul in cuptor, acoperit cu o folie de aluminiu, si lasati 25 de minute. Dati apoi focul mai mic, la 180 grade Celsius, lasati inca 25 de minute, dupa care scoateti folia pentru a se rumeni un pic curcanul. Lasati-l inca 15-20 de minute. Scoateti friptura din cuptor, lasati-o sa “respire” vreo 15 minute inainte de a o servi. Sosul ramas il puneti intr-o sosiera si-l serviti alaturi de friptura.
Friptura de curcan se taie felii si se serveste cu o garnitura de piure de cartofi sau cu legume sotate.
Calorii: 190 kcal / 100 g.
La multi ani si un An Nou fericit cu multa sanatate si belsug in toate!
Tare bine arata pieptul de curcan… e foarte apetisant!
Multumesc mult, Liana, pentru urari. La Multi Ani! Un 2011 mai linistit si cu bucurii! Cat despre curcan, este delicios si se face foarte usor :).