Piftie de curcan – gustoasa si cu mai putine calorii

Mai ne despart doar cateva zile pana cand ne luam “La revedere!” de la 2010, iar pregatirile pentru a-l intampina cum se cuvine pe 2011 sunt deja in toi. Pentru masa festiva dintre ani, va propun la capitolul “aperitive” o delicioasa piftie de curcan. Piftie pentru ca este un preparat traditional in aceasta perioada, iar “de curcan” pentru ca dupa atatea sarmale si carnati de porc se cere ceva mai usor. Iar piftia de curcan reprezinta solutia ideala pentru a impaca traditia cu nemilosul cantar, dat fiind ca are aproape jumatate din caloriile surorii sale din carne de porc.

Ca preparare, sunt aceleasi etape, fiind indicat sa combinati aripile sau pulpele de curcan cu parti cu multe oase. Eu am gasit in magazin niste gaturi “micute” de curcan: cel mai mare dintre ele a cantarit putin peste 500 de grame :). Iar daca vreti sa va asigurati ca piftia se incheaga, puteti adauga la sfarsit un plic de gelatina sau doua, in functie de cantitatea pregatita.

Ingrediente:
– aripi de curcan 4 buc. (1.570 g)
– gaturi de curcan 3 buc. (950 g)
– ceapa 4 buc. (440 g)
– morcov 3 buc. (420 g)
– usturoi 1 capatana
– telina 1/2 buc. (250 g)
– mazare (pentru ornat) 80 g
– sare, piper boabe

Piftie de curcan - dietetica si gustoasa

Puneti apa la fiert intr-o oala mai mare (la cantitatile mentionate, eu am pus aproape 4 l de apa). Cand apa fierbe, puneti aripile si gaturile  spalate. Lasati sa fiarba la foc mic circa doua ore, avand grija sa spumuiti la inceput ori de cate ori este nevoie. Puneti ceapa, morcovul si telina, curatate, spalate si taiate in jumatate. Cand legumele au fiert, scoateti-le pe o farfurie, puneti boabele de piper si mai lasati sa fiarba, tot la foc mic, pana cand carnea se desprinde foarte usor de pe oase (eu am lasat sa fiarba, in total, circa patru ore, timp in care zeama a scazut practic la jumatate). Scoateti carnea pe o farfurie, adaugati usturoiul maruntit in zeama. Lasati-o cateva minute, dupa care strecurati zeama printr-o sita deasa, astfel incat sa ramana clara, clara. Potriviti zeama de sare si faceti un test pentru a vedea daca se incheaga: puneti cateva picaturi pe o farfurie pe care o bagati in frigider. Daca s-au inchegat picaturile, atunci inseamna ca o puteti lasa ca atare. Daca nu, inmuiati un pliculet sau doua de gelatina (in functie de cata zeama aveti), dizolvati-o si puneti-o in supa. Pregatiti-va vasele in care vreti sa puneti piftia: fie unele mici, pentru portii individuale, fie vase de Jena, din care sa taiati bucati. Pe fundul vaselor, puneti feliute de morcov fiert (din cel care a fiert cu carnea) si mazare, fiarta si scursa. Mai puteti pune pentru decor, masline negre (felii sau intregi), gogosar, frunze de patrunjel sau felii de ou fiert tare. Carnea, curatata de pe oase si de piele, se pune bucatele peste decorul pregatit, iar deasupra turnati cu grija zeama clara.

Piftie de curcan - dietetica si gustoasaPiftie de curcan - dietetica si gustoasa

Se lasa piftia sa se raceasca, iar apoi se baga in frigider. Cand vreti sa o serviti, daca ati facut portii individuale, rastunati cu grija piftia pe un platou. Serviti-o cu feliute de lamaie, cu mustar simplu sau cu hrean.

Piftie de curcan - dietetica si gustoasa

Pe langa portiile individuale pe care le-am pregatit in niste forme de tarta din silicon (piftia se scoate perfect datorita siliconului), am pus si in niste cutiute dreptunghiulare. Puteti folosi ce vreti si ce aveti la indemana, in functie si de tipul mesei pe care o pregatiti –  clasica sau bufet.

Piftie de curcan - dietetica si gustoasa

Calorii: 131 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11