Minus conservanti si coloranti, minus grasime, sorici si alte “minuni”… plus mare la gust si sanatate. Asa s-ar putea caracteriza succint acest pate de casa din ficatei de pui. Cimbrul confera pateului un plus de aroma, iar vinul rosu il face mai “sofisticat”, mai savuros. Va recomand cu toata caldura acest preparat pentru orice masa festiva, inclusiv cea de Revelion. Pentru o masa in familie, clasica, puteti sa-l lasati ca mine, in castronele, decorate cu bobite de piper rosu sau cu frunze de patrunjel. Daca pregatiti un bufet, il puteti pune cu spritul, inainte de a se raci total, pe bucatele de paine prajita, si-l decorati cu rondele de masline sau cu fasiute de castravete murat.
Poate nu ar strica insa sa pregatiti o cantitate dubla decat mine, pentru ca se va volatiliza instantaneu :). Mai trebuie sa aveti in vedere ca ar trebui sa incepeti prepararea pateului cu o seara inainte.
Ingrediente:
– ficatei de pasare 450 g
– lapte 200 ml
– unt 100 g
– ceapa 1 buc. (140 g)
– vin rosu 100 ml
– usturoi 3 catei
– cimbru 1 lingurita rasa
– sare, piper
Spalati bine ficateii de pui si indepartati toate pielitele si grasimea. Puneti-i apoi intr-o cutie care se inchide ermetic, turnati laptele peste ei si bagati-i la frigider, cel putin cateva ore (ideal, de pe o zi pe alta). Cand vreti sa-i preparati, puneti-i sa se scurga bine de lapte. Intr-o tigaie nonaderenta, puneti 20 g unt la topit si caliti usor ceapa si usturoiul (taiate felii).
Adaugati ficateii si condimentati cu un pic de piper proaspat rasnit (sare eu pun de abia la sfarsit, pentru a nu se intari ficateii). Lasati doua-trei minute si adaugati vinul rosu. Amestecati usor, dati focul mic si acoperiti tigaia. Lasati circa 15-20 minute, verificand din cand in cand pentru a completa cu un pic de apa daca a “disparut” tot sosul. Pe la mijlocul timpului, puneti si cimbrul.
La finalul timpului, ficateii ar trebui sa fie patrunsi, dar nu uscati. Luati-i de pe foc si lasati-i circa 10 minute pentru a-si “trage sufletul” un pic. Puneti-i apoi in blender cu 40 g unt si un pic de sare. Pasati-i bine, bine. Potriviti de sare si de piper si omogenizati.
Distribuiti pateul in doua castronele, avand grija sa-l tasati bine. Topiti restul de unt (40 g) si turnati-l usor peste pateu. Ornati, dupa dorinta, cu boabe de piper rosu sau cu frunze de patrunjel.
Bagati castronelele in frigider, la inceput neacoperite, apoi acoperite cu o folie. Pateul se poate pastra fara probleme in frigider cateva zile. Serviti-l cu paine prajita sau biscuitei sarati.
Calorii: 306 kcal / 100 g.
[…] daca reteta pregatita de Craciun, Pate din ficatei de pui cu vin rosu, ne-a placut tuturor foarte mult, nu m-am putut abtine sa nu incerc si varianta lui Gordon Ramsay, […]
Am incercat ieri reteta, foarte bun!!! Delicios! Multumim!