Ce prajitura “inghite” peste un kilogram de fructe uscate, se tine la cuptor intre doua ore si jumatate si patru ore si poate fi pregatita cu o luna inainte de Craciun? Ati ghicit, este vorba de traditionala prajitura cu fructe uscate, atat de iubita de englezi, dar prezenta in diferite forme in multe tari de pe “batranul continent” si de peste ocean. Prajituri cu seminte, stafide si samburi de rodii erau pregatite si in Roma antica, insa ele au crescut in popularitate de abia in secolulul al XVI-lea, cand zaharul din colonii a permis zaharisirea unor mari cantitati de fructe. Simple sau pudrate cu zahar, imbracate in martipan sau nu, fara alcool sau imbibate cu rom ori brandy, prajiturile cu fructe uscate sunt pregatite in sute de variante.
Eu am preferat varianta de pe joyofbaking.com, cu mici modificari insa. In primul rand, cum nu am preparat prajitura cu macar doua saptamani inainte (timp in care ar fi trebuit “imbatata” sistematic), am imbibat in schimb fructele in brandy, pret de cateva zile. Apoi, am “umblat” un pic la cantitatea si tipul fructelor, punand kiwi, mango, capsune, macese, papaya, banane, stafide de mai multe feluri, cirese confiate, caise, caju, alune de padure si migdale. De abia astept degustarea diseara :D.
Mai presus de toate, va urez sa aveti un Craciun fericit, imbelsugat si linistit, inconjurati de persoanele dragi!
Ingrediente:
– mix fructe exotice deshidratate 250 g
– stafide mari si mici 300 g
– alune de padure prajite 50 g
– migdale prajite 70 g
– seminte de pin 10 g (pentru decor)
– cirese confiate 110 g
– caise uscate 100 g
– macese uscate 100 g
– brandy 250 ml (vreo 200 ml au fost “inghititi” de fructe, cu restul am imbibat prajitura)
– unt 225 g
– zahar brun 220 g
– oua 3 buc. mari
– portocala 1 buc.
– lamaie 1 buc.
– faina 260 g
– praf de copt 1 pliculet
– sare un varf de cutit
Ungeti cu un pic de unt o forma de tort si tapetati-o cu hartie de copt. Hartia se pune pe fundul formei, dar si pe perete, astfel incat sa depaseasca marginea cu cel putin 5 cm. Incalziti cuptorul la 160 grade Celsius. Daca, asemeni mie, ati macerat fructele, scurgeti-le de alcool (il veti folosi la imbibarea prajiturii) si taiati-le in cubulete mici. Alunele, caju-ul si migdalele se sfarama (nu trebuie sa le faceti pudra, ci sa ramana bucatele mai mari). Puteti pastra cateva cirese confiate si cateva migdale pentru decorarea prajiturii.
Puneti intr-un castron untul (la temperatura camerei) si zaharul brun. Bateti cu mixerul pana obtineti o spuma. Incepeti sa puneti ouale, cate unul pe rand. Urmatorul ou se pune doar dupa ce cel dinainte a fost incorporat bine, bine.
Adaugati 3 linguri de brandy, coaja de la lamaie, coaja si sucul de la portocala. Separat, intr-o farfurie, amestecati faina cernuta cu sarea si praful de copt. Puneti-o treptat peste amestecul cu unt, amestecand cu mixerul la viteza potrivita.
Cand ati pus toata faina si ati obtinut un aluat omogen, puneti fructele taiate. Amestecati bine, cu o lingura de lemn, iar cand s-au incorporat adaugati caju-ul, alunele, migdalele maruntite si stafidele.
Puneti compozitia rezultata in forma, nivelati si ornati, daca doriti, cu fructele si migdalele pastrate (repet, eu am pus si cateva seminte de pin, prajite in prealabil). Puneti forma de tort intr-o tava si bagati-o in cuptor. Sub prajitura, pe un “raft” inferior, puneti o alta tava cu apa (in acest fel, va asigurati ca prajitura nu se va usca excesiv pe durata orelor petrecute in cuptor). Lasati prajitura o ora, dupa care reduceti un pic temperatura (la 150 grade Celsius) si lasati-o cel putin inca o ora si jumatate. La finalul timpului, daca intepati prajitura cu un bat de frigaruie, acesta ar trebui sa iasa curat. Scoateti prajitura din cuptor si cu acelasi bat de frigaruie intepati-o in mai multe locuri, punand apoi brandy-ul ramas peste ea. In acest stadiu, scoasa din forma si “imbracata” intr-o folie de aluminiu, prajitura poate fi tinuta cateva saptamani, avand grija sa o mai “hraniti” din cand in cand cu un pic de brandy.
Prajitura se taie, cu un cutit foarte bine ascutit si lama subtire, in felii, asemenea unui tort.
Calorii: 380 kcal / 100 g.
Un Craciun Fericit cu pace si liniste in suflete! Prajitura arata exceptional si nu ma indoiesc ca si gustul e pe masura.
Multumesc, Daniela, pentru urari. Un Craciun fericit si linistit iti doresc si tie, alaturi de cei dragi. Cat despre prajitura, in curand ajungem si la ea si vom vedea daca gustul e pe masura “look”-ului π Voi reveni cu detalii…
Craciun Fericit cu multa sanatate tie si familiei.:XXX
Multumesc frumos, Ana. Sper ca si tu ai avut parte de un Craciun fericit π Profit de ocazie pentru a-ti ura si un An Nou mai bun si mai linistit, plin de bucurii si impliniri!
Da, Doamne!
Multumesc, draga mea, da slava lui Dumnezeu,a fost bine! Pupici
[…] cu o luna inainte de Craciun? Ati ghicit, este vorba de traditionala prajitura cu fructe uscate, … cite?te mai multLivia`s Kitchen: Prajituri asortate pt CraciunPrajituri asortate pt Craciun. De la stanga la […]
ceva detalii despre forma in care ai copt aceasta minunata prajitura;inteleg ca are peretele detasabil,dar ce diametru are?;si inca ceva:cuptorul meu este unul clasic cu foc pe laterale;in acest caz timpul de coacere dat mai este valabil?intreb ca am mai dat gres citeodata cu retetele de pe net,in fine,nu am prea mare experienta la prajituri,dar asta parca as incerca-o si tare mult imi doresc sa si iasa.
Gabitza, forma este una normala de tort, cu diametru de 26 cm. Cat despre timpul de coacere, pentru a fi sigura ca prajitura este facuta, iti recomand ca dupa primele 2 ore de stat (o ora la temperatura mai marisoara, o ora la temperatura mai mica) sa o testezi cu un bat de frigaruie. Daca acesta nu iese curat, mai lasi prajitura 15 minute si o incerci din nou. Daca batul iese curat, inseamna ca prajitura este facuta. Mult succes si astept sa-mi spui cum ti-a iesit :)!
[…] < ananegulescu Get flash to fully experience Pearltrees Prajitura cu fructe uscate β desfatare de Craciun | gurmandino.ro <b>Ce prajitura βinghiteβ </b> peste un kilogram de fructe uscate, se tine la […]