Combinatie de oua, alcool (brandy, rom, whisky) lapte si/sau smantana, Eggnog-ul sau, pe romaneste, lichiorul de oua, este o bautura foarte populara peste ocean la ceas de sarbatoare (Ziua Recunostintei, Craciun si An Nou). Reteta traditionala spune ca ouale trebuie folosite crude dar, din motive de perisabilitate, am preferat o varianta ce presupune pregatirea “la cald”. Apoi, exista retete care necesita prepararea in avans, de la o luna la cateva zile, dar si retete de facut in ziua in care vreti sa serviti eggnog-ul. Eu am ales varianta intermediara, adica pregatirea cu cateva zile in avans.
In ceea ce priveste ingredientele, am optat pentru o varianta numai cu galbenusuri si cu rom. Atentie, romul trebuie sa fie de buna calitate (nu apa colorata, cu un pic de parfum), iar ouale foarte proaspete. Cat despre servit, in mod traditional eggnog-ul se serveste cald, dar este foarte bun si rece.
Ingrediente:
– lapte integral 500 ml
– galbenusuri 6 buc.
– smantana pentru frisca 500 ml
– rom 350 ml
– cuisoare 2 buc.
– scortisoara 1/2 lingurita
– nucsoara 1/2 lingurita
– zahar 150 g
– esenta de vanilie 1 fiola
Puneti laptele intr-o cratita, la foc mic, cu cele doua cuisoare si scortisoara. Intr-un castron, bateti galbenusurile cu zaharul si esenta de vanilie, pana isi dubleaza volumul si se deschid usor la culoare.
Incepeti sa puneti laptele fierbinte, putin cate putin, strecurandu-l in prealabil, pentru a inlatura cuisoarele si particulele mari de scortisoara. Cand ati pus tot laptele si ati obtinut o compozitie omogena, rasturnati-o intr-un vas pretabil pentru bain-marie (ideala ar fi o oala cu pereti dubli). Amestecand continuu, lasati sa ajunga la 74 grade Celsius (daca nu aveti termometru, dureaza vreo 4-5 minute si veti observa ca amestecul incepe sa se ingroase usor). Luati de pe foc si lasati sa se raceasca. Turnati apoi smantana pentru frisca, omogenizand bine. Puneti si romul, amestecati inca o data si bagati in frigider.
Serviti eggnog-ul a doua zi, cald sau rece, cu putina nucsoara presarata deasupra.
Calorii: 240 kcal / 100 ml.
Voi incerca si eu aceasta varianta pentru ca am niste rom de buna calitate si nu stiu ce sa fac cu el, ca noi nu bem alcool in mod curent in casa. Am mai incercat o data si toate ingredientele au ajuns la gunoi pentru ca nu mi-a iesit, nu mai retin de ce, dar reteta ta pare mai simpla. Multumim!
Reteta este, intr-adevar, simpla si cu succes garantat :D. Sa nu te impacientezi insa daca in prima instanta, imediat cum l-ai pregatit, eggnog-ul pare tare. A doua zi, va avea un cu totul alt gust. Astept sa-mi spui cum ti-a iesit. O zi frumoasa in continuare!
nu stiti ce sa face?i cu romul? Il pune?i la prajituri, face?i esen?a de vanilie, cand face?i dulceata taia?i un rotocol din hartie de copt un pic mai mare decat gatul borcanului in care ati pus dulceata. Cand s-a racit dulceata ?ifona?i bine hartia de copt intr-un bol cu rom ?i asa imbibata bine puneti-o peste dulcea?a sa o acopere in intregime. In acest fel dulceata tine cu anii. Am descperit borcane din 2016, acum fiind 2020.
Succes!