Tort St. Honore – deliciu frantuzesc caramelizat

Desert “clasic” frantuzesc, acest tort este o combinatie interesanta de vanilie si caramel, dar si de texturi, gratie alaturarii de aluat pentru tarte dulci (Pate sucree), aluat pentru eclere (Pate a choux), crema chiboust (crema de patiserie, “aerata” cu bezea sau frisca) si caramel crocant. Tortul poarta numele Sfantului Honorat de Amiens, patronul brutarilor si al cofetarilor.

In ceea ce priveste prepararea, tortul St. Honore necesita timp, rabdare, ceva indemanare si instrumente specifice, precum un varf de sprit special conceput pentru a aranja crema acestui tort. Cum eu nu l-am avut, m-am straduit cu ce am avut. Chiar daca, recunosc, ca aspect putea mult mai mult acest tort, ca gust va garantez ca a iesit o minunatie. Mai trebuie spus ca din ingredientele de mai jos mi-a iesit un tort cam de 32 cm diametru si 1,2 kg.

Ingrediente:
– faina 405 g
– unt 225 g
– zahar pudra 110 g
– zahar tos 450 g
– oua 14 buc. (4 oua intregi, 6 galbenusuri si 10 albusuri)
– lapte 750 ml
– apa 250 ml
– sare un varf de cutit
– praf de budinca de vanilie 60 g
– vanilie esenta 1 fiola
– gelatina 3 foi

Din 250 g faina, 125 g unt, 100 g zahar pudra, un varf de sare, 1 galbenus si 2-3 linguri de apa rece faceti un aluat pentru tarte dulci (Pate sucree), conform indicatiilor de AICI. “Mingiuta” de aluat se da la rece, iar dupa aceea se intinde pe blatul presarat cu faina. Eu l-am intins intr-un cerc de 32 cm diametru, profitand de faptul ca acest tort nu se monteaza in forma (il puteti face, asadar, cat doriti sa fie de mare sau de mic). Discul de aluat se asaza intr-o tava in care ati pus hartie de copt si se baga iar la frigider. Incingeti cuptorul la 200 grade Celsius. Intre timp, faceti un aluat pentru eclere din 125 g faina, 100 g unt, 4 oua intregi, 10 g de zahar pudra si 250 ml de apa, conform instructiunilor de AICI. Puneti aluatul rezultat intr-un sprit si trasati un cerc, pe discul de aluat pentru tarta, la circa 5 mm de marginea acestuia. Apoi, desenati o spirala din aluatul de eclere, plecand din centrul discului de aluat pentru tarta. Bagati in cuptorul incins si lasati circa 20 de minute, pana cand discul de aluat pentru tarta a prins o tenta aurie, iar modelele din aluat pentru eclere s-au umflat si aurit.

Tort St. HonoreTort St. Honore

Intre timp, din restul de aluat pentru eclere, faceti cu spritul mini-choux, intr-o tava tapetata de asemenea cu hartie de copt. Incercati sa nu faceti gogoselele nici prea mari, nici prea mici (cam un centimetru diametru), mai ales ca se umfla in cuptor. Va trebuie 22-25 de gogosele. Bagati-le si pe acestea in cuptorul incins, dupa ce ati scos baza tortului. Lasati-le cam 20 de minute (la fel, pana se umfla si capata o tenta aurie). Scoateti-le din cuptor si lasati-le sa se raceasca total. Pregatiti intre timp crema. Incepeti cu crema de patiserie, punand laptele la incalzit. Bateti 6 galbenusuri cu 150 g zahar tos, pana obtineti o spuma galben pal, iar compozitia isi dubleaza volumul. Adaugati 30 g de faina cernuta, 60 g de praf de budinca si esenta de vanilie. Amestecati bine si incepeti sa puneti din laptele fierbinte, putin cate putin. Cand compozitia a ajuns la o temperatura apropiata de cea a laptelui din oala, rasturnati peste lapte.

Tort St. HonoreTort St. Honore

Omogenizati si, amestecand continuu, lasati crema sa ajunga la temperatura de fierbere (ideal este sa folositi un vas cu pereti dubli). Luati crema de pe foc si adaugati-i gelatina (inmuiata si dizolvata in 2 linguri de apa). Omogenizati bine si pastrati crema la cald, la bain-marie. In paralel, pregatiti bezeaua. Pentru o crema mai stabila, care sa nu se periseze repede, este indicat sa montati albusurile intr-o bezea italiana: puneti 200 g de zahar tos cu 50 ml de apa, pe foc, intr-un ibric. In timp ce se dizolva zaharul, bateti albusurile (intr-un vas uscat si degresat) pana obtineti o spuma batoasa.

Tort St. HonoreTort St. Honore

Cand siropul de zahar ajunge la circa 120 grade Celsius (daca nu aveti termometru, veti observa ca s-a ingrosat un pic, iar “bulele” de fierbere sunt mai mari), incepeti sa-l puneti peste albusuri, in “fir” subtire, batand in continuare. Mixati la viteza maxima, pana ati pus tot siropul de zahar, iar dupa aceea continuati sa mixati, la viteza potrivita, pana cand s-a racit complet bezeaua. Puneti bezeaua italiana peste crema de patiserie tinuta la cald.

Tort St. HonoreTort St. Honore

Omogenizati bine, bine. Aceasta este crema chiboust. Umpleti spritul cu crema si, cu varful subtire si lung, umpleti fiecare gogosica in parte.

Tort St. HonoreTort St. Honore

Cand ati terminat de umplut gogoselele, faceti caramelul din 100 g de zahar si 50 ml de apa. Scufundati fiecare gogosica in caramel si puneti-o imediat pe marginea bazei tortului (caramelul va lipi gogosica de aluat). Caramelul ramas, turnati-l cu grija, la final, peste gogoselele lipite. Asezati crema chiboust, in “cochilia” formata, cu ajutorul spritului. Cum eu nu am avut varf special pentru acest tort, am incercat sa simulez valurile de crema cu ce am avut in dotare.

Tort St. HonoreTort St. Honore

Bagati tortul in frigider pana in momentul servirii. In principiu, este indicat a se consuma in aceeasi zi.

Tort St. Honore

Calorii: 295 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

3 Responses to “Tort St. Honore – deliciu frantuzesc caramelizat”

  1. LA MULTZI ANI !
    CRACIUN FERICIT , PLIN DE BUCURII CU DE TOATE PE MASA, ALATURI DE CEI DRAGI
    SANATATE SHI PACE IN SUFLET SHI IN CASA
    SPLENDIT TORT
    SHI CRED CA ESTE FF BUN
    FRUMOS BLOG
    FELICITARI SHI BUCURII
    LA MULTZI ANI , SHI PTR. ANUL CE VINE, 2011..
    SARBATORI CU MULT BINE
    RODICA-SHTEFANIA . ITALIA

  2. Dino says:

    Multumesc mult, Rodica Stefania, pentru urarile de bine. Sper ca pentru toata lumea sa fie un Craciun fericit si linistit, iar anul 2011 sa fie unul macar bun, daca nu se poate excelent :). Eu una, chiar am nevoie de vesti bune in 2011, ca anul asta a fost cam agitat si cu multe probleme. Iti urez si tie multa sanatate, multe bucurii si muuuult noroc, alaturi de persoanele dragi tie! Si, nu in ultimul rand, te mai astept pe blog 🙂

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11