Carne si bere in aceeasi inghititura… Nu, nu am innebunit. Pur si simplu, este vorba de o placinta atipica. In primul rand, pentru ca difera total de ideea noastra, romaneasca, de placinta. Adica, nu gasim o implutura intre doua foi de aluat, ci aluatul imbraca grijuliu vasul in care se ingramadesc bucatelele de vita cu morcovii si ciupercile, intr-un sos cremos imbatat cu bere. Si nu cu oricare bere, ci cu neagra si caramelizata Guinness. Cum s-ar fi putut altfel fiind vorba, totusi, de o placinta irlandeza :D…
Cat despre prepararea retetei, nu este deloc complicat. Doar sa luati in calcul ca “umplutura” trebuie lasata, la foc mic, in cuptor, vreo doua ore si de abia dupa aceea se pune aluatul si se mai lasa vreo 40 de minute. Puteti eventual pregati “umplutura” cu o zi in avans, urmand sa definitivati placinta cu circa o ora inainte de a o servi. Reteta este inspirata din revista BBC Good Food.
Ingrediente:
– carne de vita 1 kg
– bacon 200 g
– ceapa 4 buc. (270 g)
– morcov 4 buc. (340 g)
– usturoi 4 catei
– ulei 6 linguri
– zahar brun 4 linguri (70 g)
– faina 5 linguri rase (75 g)
– bere Guinness 400 ml
– supa de vita 600 ml
– dafin 5-6 foi
– cimbru uscat 2 linguri
– ciuperci 250 g
– aluat foietaj 600 g
– ou 1 buc.
– sare, piper
Incingeti cuptorul la cea mai mica treapta (170 grade Celsius, in cazul meu). Intr-o cratita nonaderenta si care se poate baga in cuptor, puneti uleiul sa se incinga. Adaugati carnea de vita, taiata in fasii de 5-6 cm lungime si 3 cm latime. Lasati carnea sa se rumeneasca un pic pe toate partile, dupa care scoateti-o pe o farfurie. Pastrati-o la cald. In uleiul ramas in cratita, puneti la prajit baconul, taiat bucatele.
Adaugati ceapa taiata feliute si amestecati bine. Puneti si morcovii taiati cubulete, usturoiul, taiat feliute, si zaharul brun. Amestecati bine si lasati sa se caleasca amestecul vreo 10 minute.
Intre timp, pregatiti supa de vita. Deoarece pregatisem pentru aceeasi masa si o salata de boeuf, eu am pastrat si am folosit supa in care fiersesera carnea de vita si legumele. Puteti pregati insa supa de vita si dintr-un cub concentrat. Nu va avea acelasi gust, dar in lipsa de altceva merge. Puneti faina peste amestecul de bacon si legume. Omogenizati bine, astfel incat sa nu fie vreun cocolos de faina, si turnati Guinness-ul si supa de vita. Amestecati, puneti cimbrul, foile de dafin si un pic de piper. Cand da in clocot, adaugati carnea de vita rumenita anterior. Acoperiti oala si bagati-o in cuptor, avand grija sa amestecati din cand in cand “umplutura”. Dupa o ora si 40 de minute, scoateti oala, potriviti de sare si adaugati ciupercile, curatate, spalate si taiate felii. Bagati din nou oala in cuptor si mai lasati-o vreo 20 de minute. La finalul timpului, carnea ar trebui sa fie foarte frageda, iar sosul sa se fi ingrosat si inchis la culoare.
Pentru a definitiva placinta, incingeti cuptorul la 200 de grade Celsius si mutati compozitia intr-unul sau mai multe vase care pot fi bagate in cuptor. Eu am pus intr-un vas mai mare de Jena si in doua vase mici de lut, pentru a face si doua portii individuale. Acoperiti vasele cu aluat de placinta, ungand in prealabil marginile cu ou batut pentru ca aluatul sa se lipeasca bine de vas. Tot cu ou batut dati si peste aluat, pentru ca acesta sa prinda o culoare frumoasa, galbena, in timpul coptului. Cu varful unui cutit, faceti cateva gauri mici in aluat pentru ca aburul sa poate iesi. Bagati placintele in cuptorul incins si lasati-le 35-40 de minute, timp in care aluatul se umfla si se rumeneste. Serviti placinta fierbinte.
Iata si o poza cu una din placintelele individuale.
Calorii: 197 kcal / 100 g.
[…] • Placinta irlandeza cu vita si Guinness […]
Hei!Felicitari pentru reteta.Te’am votat la festivalul blogurilor.Votul nr.6.
Acum am descoperit blogul tau,e foarte bun si bine structurat.Chiar daca nu vei castiga (am impresia ca se voteaza mult si pe prietenie),sa stii ca pentru mine esti castigatoare.
Multumesc mult si pentru aprecieri, si pentru vot. Ma bucur ca-ti place blogul meu si te mai astept, cu multa placere, in vizita. Cat despre castigat, da, se voteaza mult si pe prietenie si este pe undeva normal cred. Oricum, blogul meu este oarecum la inceput fata de altele :). O zi frumoasa!
Salut! Imi place placinta si o sa incerc sa o fac si eu la o scara mai mica, adica pt 4 persoane, ca mi se pare enorma cantitatea de ingrediente.(ma intereseaza si reteta pt aluatul de placinta)
Eu promovez un aparat cu care poti face mancare numai pt 4 persoane, dar care cumuleaza functiile a multor roboti de bucatarie.
V-am editat comentariul, pastrand doar partea care nu reprezenta reclama. Imi pare rau.
Cat despre placinta irlandeza, din cantitatile precizate au iesit cam 8 portii pentru niste oameni destul de flamanzi :P. Deci, daca doriti sa obtineti doar 4 portii, reduceti la jumatate cantitatile. O seara frumoasa!
Frumos blog, cum pot sa ma inscriu sa primesc articolele pe e-mail?
In partea dreapta a paginii, unde scrie “Aboneaza-te” :). O zi buna in continuare!
[…] Day), a mers de minune, acasa, si o mancare cu bere Guinness. Primul gand a fost sa recreez Placinta irlandeza cu Guinness, dar mi-am zis, in cele din urma, sa incerc ceva nou, o combinatie de porc, mere, Guinness si […]