Nelipsita de la aproape toate mesele de sarbatoare ale romanului, salata de boeuf nu trebuie sa fie neaparat o veritabila bomba calorica. Cu un pic de atentie si de imaginatie, ea poate fi destul de prietenoasa cu silueta si ficatul. Nu trebuie decat sa puneti o maioneza light, precum cea propusa AICI, si ati obtinut o salata delicioasa si cu mai putine calorii. Iar daca vreti sa mergeti si mai departe, puteti inlocui carnea de vita cu piept de pui, puneti mai putini cartofi si mai putina mazare, compensand cu mai multe radacinoase.
Cat despre origini, cred ca nu mai constituie pentru nimeni un secret faptul ca, in ciuda numelui frantuzit (“boeuf” inseamna vita in limba franceza), salata este derivata din salata ruseasca Olivier, inventata pe la 1860 de Lucien Olivier, un francez bucatar-sef la renumitul restaurant moscovit Hermitage.
Ingrediente:
– carne de vita 1 kg (eu am pus rasol alb)
– morcov 5 buc. (440 g)
– telina 1 buc. medie sau jumatate de buc. mare (380 g)
– pastarnac 2 buc. (100 g)
– mazare 500 g
– cartofi rosii 5 buc. (1 kg)
– castraveti in saramura 500 g
– gogosari murati 300 g
– patrunjel verde 1 legatura
– maioneza din 5 galbenusuri, 200 g mustar, 200 g iaurt si 150 ml ulei
– sare, piper
Intr-o oala mai mare, puneti la fiert vreo 2 l de apa. Cand clocoteste apa, puneti bucatile de carne de vita. Luati spuma de cateva ori si lasati sa fiarba la foc mic. Cand incepe carnea sa se patrunda, puneti si morcovul, telina si pastarnacul curatate (morcovul si pastarnacul se pun intregi, telina se taie in sferturi). Separat, puneti la fiert cartofii necuratati de coaja. Cand legumele si carnea au fiert, scoateti-le pe o farfurie si lasati-le sa se raceasca total. Curatati de coaja cartofii fierti si lasati-i, de asemenea, sa se raceasca.
Taiati legumele si carnea cubulete mici (de jumatate de cm) si se pun intr-un castron. Adaugati peste carne si legume mazarea, fiarta si ea separat, scursa si racita. Taiati marunt castravetii in saramura si gogosarii murati (daca au foarte multa zeama, puteti stoarce un pic castravetii si gogosarii). Adaugati patrunjelul verde curatat, spalat si taiat marunt. Preparati maioneza conform indicatiilor de AICI. Puneti-o peste legume si carne, adaugati un pic de sare si de piper si amestecati foarte bine.
Salata de boeuf se serveste rece, ca aperitiv sau pe post de garnitura. Poate fi pastrata in frigider cel mult patru zile.
Calorii: 121 kcal / 100 g.
[…] • Salata de boeuf cu maioneza light […]
Nimic nu e bun si dietetic in acelasi timp.
In principiu ai dreptate, dar sunt si cazuri in care poti obtine un preparat gustos si cu mai putine calorii. Iti recomand sa incerci reteta mea si astept sa-mi spui dupa aceea daca se poate si bun, si dietetic 😀
Nu inteleg de ce insistenta de a folosi carne FIARTA la o asemenea salata.
IMHO, “boeuf” e doar o denumire romaneasca pentru aceasta salata (de altfel prezenta si in alte bucatarii, e.g. Rusia, Bulgaria). Am auzit si “salata boeuf” si “salada de boeuf”… nu stiu daca una din ele e gresita. Oricum, ideea e ca se poate face cu diverse tipuri de carne; eu cel mai des folosesc curcan.
La inceput fierbeam si eu carnea, dar am folosit o data pulpa de curcan facuta in cuptor cu diverse mirodenii (roasted) si am observat ca intreaga salata beneficiaza de acest plus de gust. Niciodata n-am mai pus carne fiarta.
Inca o sugestie: legumele pot fi aburite (i.e. facute la steamer) in loc de fierte; isi pastreaza mai mult gust si pierd mai putine nutriente.
Reteta traditionala a acestei salate (care nu este deloc romaneasca si nici macar frantuzeasca, la origini) presupune carne fiarta. Evident insa, poti pune si alt tip de carne, daca preferi. Iar carnea de curcan este, in acest caz, cel mai raspandit substitut. Facuta la cuptor cu mirodenii, dupa cum spui, cred ca schimba insa un pic gustul salatei. Ceea ce nu este neaparat rau, ci mai degraba o chestiune de gusturi.
Cat despre legume, intr-adevar, pot fi pregatite si la abur, fie la un aparat special, fie intr-o sita, pe aragaz. In ambele cazuri, mi-e teama insa ca dureaza un pic mai mult decat daca le fierbi.