Acrisoara si dulce, cremoasa si crocanta in acelasi timp. Asa este aceasta tarta cu crema de lamaie si “cupola” de bezea, delicioasa si de efect. Specifica acestui desert este crema englezeasca de lamaie (“lemon curd”), o crema foarte populara in Marea Britanie si Statele Unite. Fata de alte tipuri de crema, aceasta contine mai multa coaja de lamaie si mai mult suc, astfel ca este mult mai parfumata. In plus, untul ii confera o textura mult mai cremoasa fata de cremele “intarite” cu faina sau maizena. Acest tip de crema poate fi facut si cu lamai verzi, portocale, mandarine, zmeura, mure, fructul pasiunii si mango.
Din cantitatile de mai jos, am facut o tarta mare (30 cm diametru), pentru prima masa, cu 16 invitati, si una mica (18 cm diametru), pentru masa in familie, de a doua zi. Prin urmare, pentru o singura tarta, de 24 cm diametru, trebuie sa injumatatiti cantitatile de mai jos. Reteta este inspirata din revista BBC Good Food.
Ingrediente:
– faina 350 g
– unt 370 g
– zahar pudra 30 g
– oua 10 buc.
– maizena 50 g
– zahar tos 600 g
– lamai 4 buc.
– portocale 2 buc.
Din 350 g faina, 200 g unt, 30 g zahar pudra si doua galbenusuri am facut un aluat de tarta (Pate sucree), conform indicatiilor de AICI. Din aluatul rezultat, am obtinut o “coaja” mare de tarta si una mica (cea mica am facut-o intr-o forma de tort). Pe amandoua le-am copt conform indicatiilor de la Pate sucree. Cele doua albusuri care au ramas de la prepararea aluatului, le-am pastrat pentru bezeau care imbraca tarta.
Intr-o cratita (eventual, una cu pereti dubli), se amesteca 200 g zahar tos, 25 g maizena si coaja de la cele patru lamai. Se pune, strecurat, sucul de la cele patru lamai. Portocalele se storc si ele, iar sucul rezultat se completeaza cu apa pana se obtin 400 ml. Se pune peste sucul de lamaie si zahar. Se amesteca in continuu, la foc potrivit, pana se obtine ca un sos mai dens.
Cand ajunge sa fiarba aproape, se ia de pe foc si se pune untul bucatele. Se amesteca pana se topeste tot untul si obtineti o crema omogena. Separat, intr-un castron se bat sase galbenusuri cu doua oua intregi (cele sase albusuri se pun peste albusurile ramase de la aluat, urmand sa fie folosite la bezea). Cand se obtine o spuma din galbenusuri, se pune treptat peste crema cu unt, amestecand continuu. Se pune din nou pe foc crema si se lasa inca cateva minute, amestecand continuu. Chiar daca ajunge sa faca “basicute”, crema nu se va taia, ci va ramane cremoasa si lucioasa.
Crema de lamaie se pune in “coaja” de tarta, intr-un strat cat mai uniform. In a doua poza, vedeti tarta cea mica, facuta in forma de tort.
Se incinge cuptorul la 180 grade Celsius. Intr-un castron mare, uscat si perfect degresat, se face bezeaua, din albusurile tinute la temperatura camerei. Se bat albusurile simple, pana se obtine o spuma batoasa. Se pune apoi jumatate din cele 400 g zahar tos, putin cate putin (o lingura o data), batand continuu. Cand s-a incorporat jumatate din cantitatea de zahar, se pune restul de maizena, in ploaie (25 g). Se pune in continuare restul de zahar, batand continuu. La final, se obtine o spuma foarte batoasa si lucioasa. O parte se pastreaza pentru tarta mica (cam o treime), iar restul se pune pe tarta mare. Se incepe NU din mijloc, ci de pe margine, nivelandu-se cu un cutit astfel incat bezeaua sa se “lipeasca” de aluat (acesta va sustine bezeaua in timpul coptului, nu o va lasa sa se “scufunde”).
De abia dupa ce s-a pus pe margine, se completeaza si in centru, formandu-se “tepi” din bezea. Se baga in cuptorul incins si se lasa 25-30 de minute, pana cand bezeaua se intareste usor si capata o tenta maronie. Se opreste cuptorul, lasandu-se tarta inauntru, cu usa deschisa, inca 30 de minute. Se scoate tarta si, daca doriti, se mai rumeneste un pic bezeaua cu ajutorul unei torte. La fel, am procedat si cu tarta cea mica.
Tarta se scoate cu grija din forma si se mai lasa o ora inainte de a fi taiata, cu un cutit foarte bine ascutit si cu lama subtire.
Asa arata tarta in sectiune :D. Se mananca in ziua cand este facuta (nu se poate pune la frigider, pentru ca se inmoaie bezeaua). In final, a rezultat 2,2 kg de tarta (1,6 kg tarta mare si 0,6 kg tarta mica). Repet, daca faceti o singura tarta, toate cantitatile sunt la jumatate!
Calorii: 333 kcal / 100 g.
[…] • Tarta cu crema de lamaie si bezea […]
FF INTERESANTA TARTA
SHI SE CUNOASHTE CA-I FF BUNA .
CRACIUN FERICIT !
LA MULTI ANI !
Multumesc mult pentru aprecieri, Rodica. Iti recomand tarta cu multa caldura pentru o masa festiva, de pilda pentru revelion. Sarbatori fericite in continuare!
[…] O prima idee de tarta realizata cu acest aluat va prezint maine: Tarta cu crema de lamaie si bezea. […]
[…] in stil newyorkez (reteta vine maine), dar crema merge la o gramada de chestii. De pilda, la o Tarta cu crema de lamaie si bezea. Sau la o varianta de trifle (plecati de la Trifle rapide cu capsune si jucati-va, dupa inspiratie […]