Pui Tajine cu prune si caise

Dintre retetele de Tajine propuse pana acum (le gasiti pe toate AICI), aceasta este cu siguranta cea mai usor de facut. Numai sa luati in calcul ca puiul trebuie lasat la marinat pret de cateva ore pentru a se impregna cu arome. Fata de retetele de pana acum, la aceasta am folosit Ras el hanout, un amestec de condimente interesant, foarte popular in Africa de Nord.

Numele s-ar traduce prin “cel mai bun din magazin”, sugerand ideea ca amestecul cuprinde cele mai bune condimente pe care le are la vanzare negustorul. Din acest motiv, reteta lui difera foarte mult de la pravalie la pravalie, ingrediente de baza fiind cardamom, cuisoare, scortisoara, ardei iuti, coriandru, chimion, nucsoara, piper si curcuma (turmeric). Iar pentru ca nebunia sa fie completa, inteleg ca exista si retete cu peste o suta de ingrediente, multe dintre ele necunoscute sau aproape imposibil de gasit in bucatariile occidentale. Ras el hanout-ul folosit de mine, achizitionat din Belgia, contine mai putine condimente, doar sapte: boia de ardei iute, coriandru, chimion, curcuma, ghimbir, nucsoara si cardamom. In cazul in care nu aveti Ras el hanout (am inteles ca s-ar gasi si in Bucuresti, la unele magazine mai speciale), puteti combina cele sapte condimente.

Ingrediente:
– ciocanele de pui 1 tavita (10 buc. – 990 g)
– piept de pui 1 buc. (580 g)
– usturoi 1 capatana (45 g)
– ulei de arahide 100 ml
– caise uscate 250 g
– prune uscate 250 g
– ceapa 6 buc. (560 g)
– migdale prajite 100 g
– sofran filamente 1 lingurita
– curcuma (sofran indian) 2 lingurite
– coriandru uscat 3 linguri rase
– Ras El-Hannout 4 linguri rase
– sare, piper

Pui Tajine cu prune si caise

Puneti in blender, cateii de usturoi, uleiul de arahide si lingurile de Ras el hanout, pasati-le pana obtineti o pasta omogena. Puneti bucatile de pui intr-o punga care se poate inchide etans (cu “fermoar”) si turnati pasta de condimente. Inchideti punga si miscati bucatile de pui astfel incat sa se acopere uniform cu pasta. Bagati punga in frigider si lasati-o macar doua ore.

Pui Tajine cu prune si caisePui Tajine cu prune si caise

Puneti Tajine-ul sa se incalzeasca, treptat si uniform, la foc mediu (eventual, asezati vasul pe o plita). Cand s-a incins, rasturnati punga cu bucatile de pui, cu tot cu pasta de condimente. Adaugati ceapa taiata feliute. Amestecati, puneti capacul si lasati cateva minute. Adaugati apa fierbinte pana sunt acoperite aproape integral bucatile de pui (circa 400 ml). Dati focul mic, puneti capacul tuguiat si lasati sa fiarba inabusit circa 40 de minute, amestecand din cand in cand. Puneti prunele si caisele uscate, turmericul si filamentele de sofran. Amestecati bine, bine si lasati inca 40 de minute sa fiarba inabusit. La finalul timpului, carnea e patrunsa bine (aproape sa se desprinda de pe os), iar fructele sunt imbibate cu sosul parfumat.

Pui Tajine cu prune si caisePui Tajine cu prune si caise

Presarati migdalele sfaramate si coriandrul (uscat, in cazul meu). Amestecati, potriviti de sare si de piper, opriti focul si mai lasati 5-10 minute, cu capacul pus, inainte de a servi Tajine-ul, cu garnitura de couscous alaturi. Va garantez ca este foarte buna combinatia, ca dovada ca iar nu am apucat sa fac prea multe poze “inculpatului” :).

Pui Tajine cu prune si caise

Calorii: 235 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Pui Tajine cu prune si caise”

  1. […] • Tajine de pui cu prune si caise – cu garnitura de couscous […]

  2. […] atat de popular in Africa de Nord. Fata de data trecuta cand v-am vorbit de Ras el-hanout (vezi Pui Tajine cu prune si caise), acum il puteti gasi in mai multe magazine (eu, una, stiu ca l-am vazut si in Mega Image si in […]

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11