Pate a choux – aluat pentru eclere si choux

Dincolo de numele frantuzesc si de accente (scuze vorbitorilor de franceza :), dar nu am cum sa le pun), Pate a choux este, poate, cel mai simplu de facut aluat dintre toate cate exista. Nu necesita decat respectarea proportiilor, putina atentie si viteza de actiune. Aluatul se foloseste pentru prepararea de choux a la creme (cu crema de vanilie si frisca) si eclere (tot cu vanilie si frisca, cu ciocolata, ness sau fructe). Gogoselele pentru profiterol se fac si ele din Pate a choux. Totodata, puteti prepara mini-choux si mini-eclere aperitiv, cu diferite umpluturi sarate.
Ca ingrediente, aveti nevoie de apa, unt, un pic de sare sau de zahar, faina si oua. In cazul in care umpleti cu o crema sarata, puteti inlocui apa cu lapte! Proportiile sunt importante insa (ca la orice aluat, de altfel).

De pilda, reteta clasica frantuzeasca spune ca la 1 litru de apa aveti nevoie de:
– unt 400 g
– faina 500 g
– oua 16 buc.
– sare fina 20 g / zahar 50 g (in functie de tipul umpluturii folosite)

Din aceste cantitati, obtineti 60-70 de choux sau eclere. Evident ca ajustati cantitatile in functie de cat doriti sa preparati. Adica, la 250 ml de apa, puneti 100 g unt, 125 g  faina si 4 oua.

Preparare: Incingeti cuptorul la 220 grade Celsius. Puneti intr-o cratita apa, sarea/zaharul si untul. Amestecati pentru ca untul sa se topeasca pe masura ce apa se incalzeste, astfel incat sa fie tot untul topit cand apa ajunge la punctul de fierbere. Luati cratita de pe foc si rasturnati, dintr-o singura miscare, faina cernuta in prealabil. Amestecati repede pana se incorporeaza toata faina. Puneti din noua cratita pe foc si continuati sa amestecati energic circa 30 de secunde (mai putin daca este o cantitate mica). La finalul timpului, aluatul ar trebui sa fie omogen si sa se fi desprins atat de pe peretii vasului, cat si de pe lingura.

Pate a choux - aluat pentru eclere si chouxPate a choux - aluat pentru eclere si choux

Luati de pe foc si lasati cateva minute sa se raceasca. Cat este aluatul cald, incepeti sa puneti ouale. Se pune cate unul o data si se amesteca foarte bine, pana este incorporat total. De abia atunci, puneti oul urmator. Continuati pana puneti toate ouale cerute de reteta. La final, aluatul trebuie sa fie suficient de moale pentru a cadea de pe lingura, dar sa-si pastreze forma. Aluatul se foloseste imediat.

Pate a choux - aluat pentru eclere si chouxPate a choux - aluat pentru eclere si choux

Cu ajutorul unei lingurite, al unei pungi taiate sau al unui sprit, puneti din aluat intr-o tava (in principiu, nu este nevoie sa o ungeti, dar daca vreti neaparat puteti pune o hartie de copt), in functie de ce doriti sa pregatiti: mici turtite de 3-4 cm diametru pentru choux sau betigase de circa 2 cm grosime si 7-8 cm lungime pentru eclere. Aveti grija sa lasati suficient loc intre choux sau eclere pentru ca se umfla in cuptor! Daca doriti, puteti unge gogoselele sau eclerele cu ou batut, cu ajutorul unei pensule. NU trebuie insa ca oul sa curga in tava de pe aluat pentru ca, atunci cand se va inchega in cuptor, va “tine” aluatul si-l va impiedica sa creasca. Bagati tava in cuptorul incins si lasati 20-25 de minute, pana cand gogoselele ori eclerele s-au umflat, uscat un pic si  au prins o tenta aurie. Scoateti-le si lasati-le sa se raceasca complet in aer liber, pe un grilaj. Cand s-au racit total, umpleti-le in functie de dorinta.

Pate a choux - aluat pentru eclere si choux

You can leave a response, or trackback from your own site.

4 Responses to “Pate a choux – aluat pentru eclere si choux”

  1. […] un Pate a choux, conform retetei de AICI, din 100 ml lapte, 100 ml apa, 80 g unt, un pic de sare, 100 g faina si 3 oua (al patrulea va servi […]

  2. […] un Pate a choux, conform indicatiilor de AICI, din 100 g de faina, oua (3 sau 4 buc., in functie de dimensiune), 80 g de unt, 100 ml de lapte, […]

  3. Gulu says:

    Apreciez ceea ce faci. Bravo

  4. […] apuse. “Frate” cu profiterolul si eclerul, datorita aluatului pe care-l impart (vezi Pâte à choux), chou-ul este o bula cu invelis crocant, taiata si umpluta cu crema de vanilie sau cu frisca, mai […]

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11