Ca sa-mi iau revansa fata de cei care tin post in aceasta perioada, va propun un delicios ghiveci, cu multe legume si scazut pe indelete in cuptor, pana se amesteca spre perfectiune aromele. Legumele multe si felurite, unele dulcege, altele acrisoare, transforma ghiveciul intr-o adevarata minunatie, satioasa si sanatoasa in acelasi timp. In plus, impaca si capra, si varza… adica poate fi servit drept garnitura la friptura de membrii familiei care nu tin post.
Cele 12 legume puse de mine sunt ingrediente de baza ale ghiveciului, dar daca nu le aveti pe toate puteti pune mai putine sau puteti inlocui unele legume cu altele (de pilda, se pot pune si ciuperci, si dovlecei sau, daca va plac, bame). Important este sa lasati ghiveciul sa se faca la foc mic, in cuptor, fara a amesteca pentru a nu faramita legumele.
Acestea fiind zise despre reteta zilei, tin sa anunt ca m-am achitat, cu intarziere ce-i drept, si de leapsa primita de la Ana, astfel ca “bucatelele” mele de viata le gasiti AICI :).
Ingrediente:
– varza 1/4 buc. (270 g)
– morcov 1 buc. (120 g)
– telina 1 buc. mica (110 g)
– fasole verde 200 g
– mazare 150 g
– vinete 1,4 kg
– rosii 5 buc. (550 g)
– ceapa 4 buc. (320 g)
– ardei capia 2 buc. (200 g)
– cartofi 4 buc. (710 g)
– radacina patrunjel 1 buc. (30 g)
– usturoi 6 catei
– patrunjel verde 1 legatura
– ulei 100 ml
– sare, piper
Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Curatati vinetele de coaja, taiati-le bucati si opariti-le in apa fiarta. Lasati-le la scurs. Intr-o cratita nonaderenta, puneti uleiul la incins si caliti ceapa taiata feliute. Adaugati usturoiul, telina, radacina de patrunjel si morcovul, toate taiate, de asemenea, felii. Amestecati bine si lasati doua-trei minute.
Adaugati ardeii capia, taiati bucatele. Puneti varza taiata fideluta. Amestecati bine, adaugati si fasolea verde si mazarea (eu le-am avut congelate si le-am pus ca atare, fara a le dezgheta). Dupa cateva minute, puneti si vinetele scurse. Mai lasati doua-trei minute si opriti focul (ideea este ca legumele sa se caleasca un pic, fara a se inmuia si sfarama).
Intr-un vas de Jena mare, puneti un strat din amestecul de legume calite, apoi un strat de cartofi taiati cubulete (de preferinta, de aproximativ aceeasi dimensiune, pentru a se face cat de cat in acelasi timp). Puneti si un strat de felii de rosii, presarati sare si un pic de piper.
Continuati sa alternati straturile pana terminati toate legumele calite si cartofii (nu uitati sa presarati si cate un pic de sare si de piper). Ultimul strat, cel de deasupra, trebuie sa fie de rosii (taiate eventual rondele). Acoperiti vasul cu o folie de aluminiu si bagati ghiveciul la cuptor pentru 30 de minute. Scoateti folia, presarati patrunjelul spalat si taiat si mai lasati circa 20 de minute. La expirarea timpului, legumele ar trebui sa fie patrunse (incercati-le cu o furculita; aceasta ar trebui sa intre usor pana la fundul vasului), iar ghiveciul sa fie destul de scazut. Atentie, cat sta ghiveciul in cuptor nu amestecati cu lingura, ci doar zgaltaiti din cand in cand vasul! De asemenea, in principiu nu este nevoie sa puneti apa (pentru ca-si lasa legumele propriul suc), dar daca observati ca este prea uscat ghiveciul puteti pune o jumatate de cana de apa.
Ghiveciul poate fi servit si cald, si rece (varianta pe care eu una o prefer).
Calorii: 86 kcal / 100 g.
[…] silueta • Cartofi la cuptor cu rozmarin si usturoi • Fasole neagra pe pat de orez cu sofran • Ghiveci din 12 legume – portie de sanatate • Orez “imbatat” cu mirodenii • Salata turceasca de legume […]
am citit leapsa, multam ca ai dat curs invitatiei,nu pot lasa comentarii acolo,de aia pun aici,imi place cum povestesti, imi place mult! o zi frumoasa!
ah, imi place si ghiveciul mama il pregateste la fel si cu toate aceste legume, il acreste cu corcoduse ;))
Multumesc mult, draga mea, pentru aprecieri. Nu stiu in ce masura tu si ceilalti cititori ai blogului puteti sa va dati seama cate ceva despre omul din spatele blogului, dar poate incet, incet… Toate la timpul lor 🙂 Cat despre ghiveci, data urmatoare o sa incerc si eu sa-l acresc… doar sa fac rost de niste corcoduse 😀
E mancarea mea preferata!!
Buna,
am facut cateva retete din acest blog si pot spune ca de multtt nu am mai intalnit un blog care sa aiba retete cu calcul calorii (felicitari!!) si ca un bonus parca retetele au fost simple siiii delicioase..
well done!