Prajitura cu branza si topping de capsune

Cum astazi este ziua mea, mi-am pregatit un cadou dulce: o delicioasa prajitura cu branza si capsune. Un cheesecake adica, imbracat in fructele mele preferate. Si, nu, carcotasilor le spun ca cheesecake-ul nu este o placinta cu branza. E o prajitura cu baza din biscuite, pandispan (pan di Spagna) sau foietaj, cu umplutura din branza proaspata si moale, peste care se pot pune fructe (capsune, visine, mure, zmeura, etc.), nuci si chiar ciocolata.

O prajitura foarte gustoasa si usoara, mai ales in combinatie cu fructe, cheesecake-ul se prezinta in doua tipuri de baza: copt si necopt. Fiecare tip prezinta la randul sau nenumarate variante, in functie de felurile de branza si smantana folosite. La americani, predomina cheesecake-ul copt, iar desertul se bucura de asa mare popularitate incat 30 iulie a fost declarata, neoficial, sarbatoarea cheesecake-ului. In Marea Britanie, Irlanda, Australia si Noua Zeelanda, cheesecake-ul se face cu un amestec de branza, smantana si zahar, eventual gelatina, si nu se coace in cuptor, ci se baga la frigider pentru a se intari. Pe continentul asiatic, cheesecake-urile sunt, de regula, cu aroma de “matcha” (ceai verde, facut pudra), litchi sau mango. Eu va propun, in cele ce urmeaza, o varianta italieneasca a cheesecake-ului, cu ricotta.
Cat despre problema crapaturilor care apar in branza, in cazul cheesecake-urilor coapte, aveti la indemana mai multe variante de evitare. De pilda, puteti pune in cuptor, sub forma cu prajitura, un vas cu apa sau puteti coace cheesecake-ul la temperatura mica, dupa care lasati sa se raceasca in cuptor, cu usa intredeschisa.

Ingrediente (pentru o forma de 18 cm):
– biscuiti simpli 100 g
– unt 50 g
– ricotta 500 g
– oua 4 buc.
– smantana acrisoara (20% grasime) 300 g
– zahar tos 150 g
– esenta de vanilie 1 fiola
– sucul de la jumatate de lamaie
– coaja de la o lamaie
– gris 2 linguri (35 g)
– capsune 300 g

Prajitura cu branza (cheesecake) si topping de capsune

Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Sfaramati biscuitii, eventual cu ajutorul robotului, si puneti-i intr-un castron. Turnati peste ei untul topit si omogenizati foarte bine. Rasturnati in forma biscuitii imbibati in unt. Daca nu aveti forma antiaderenta, puneti pe fundul ei o hartie de copt, taiata la dimensiuni. Atentie! Forma mea are 18 cm diametru. Daca aveti forme mai mari trebuie suplimentate cantitatile (cam 150 g biscuiti si 70 g unt pentru o forma de 20 cm, respectiv 200 g biscuiti si 90-100 g unt pentru o forma de 23 cm). Presati foarte bine biscuitii, cu dosul unei linguri, pana obtineti o baza compacta, de grosime uniforma. Bagati forma in cuptor pentru 10 minute, la finalul carora baza se intareste si rumeneste usor. Lasati sa se raceasca.

Prajitura cu branza (cheesecake) si topping de capsunePrajitura cu branza (cheesecake) si topping de capsune

Intr-un castron, puneti ricotta si omogenizati-o cu o furculita. Adaugati smantana si amestecati bine. Puneti ouale si omogenizati. Puneti 120 g zahar, esenta de vanilie si coaja de lamaie.

Prajitura cu branza (cheesecake) si topping de capsunePrajitura cu branza (cheesecake) si topping de capsune

Omogenizati cu ajutorul unei spatule, dupa care adaugati, in ploaie, grisul. Puneti compozitia rezultata in forma si bagati la cuptor 45-50 de minute, pana cand amestecul de branza, oua si smantana se intareste, marginile se strang usor si capata o tenta aurie. Opriti cuptorul si lasati cheesecake-ul sa se raceasca incet, cu usa intredeschisa.

Prajitura cu branza (cheesecake) si topping de capsunePrajitura cu branza (cheesecake) si topping de capsune

In paralel, puneti intr-o craticioara, capsunele spalate (cu tot cu sucul pe care si-l lasa), cele 30 de grame de zahar ramase si sucul de lamaie. Lasati pe foc mic, amestecand din cand in cand, pana se inmoaie usor capsunele, iar sucul se transforma intr-un sirop. Cand s-a racit total cheesecake-ul, scoateti-l din forma si puneti deasupra toppingul de capsune.

Prajitura cu branza (cheesecake) si topping de capsunePrajitura cu branza (cheesecake) si topping de capsune

Cheesecake-ul este si mai bun daca-l serviti dupa ce l-ati lasat in frigider macar doua ore.

Prajitura cu branza (cheesecake) si topping de capsune

Calorii: 246 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

5 Responses to “Prajitura cu branza si topping de capsune”

  1. Ana says:

    delicioasa praji! Inca o data La multi ani !!!!

  2. Dino says:

    Multumesc mult pentru urari. Te imbratisez si o seara frumoasa.

  3. Daniela says:

    La multi ani ! Cu asa o prajitura sigur ai avut o zi frumoasa.

  4. Dino says:

    Multumesc mult pentru urare, Daniela 🙂 Da, a fost o zi frumoasa, dar adevarata petrecere vine acum in weekend. Din pacate, pregatirile nu-mi vor permite sa postez rapid, dar am sa incerc sa dezvalui macar un pic din meniul pregatit pentru prieteni si familie, cu promisiunea ca in cel mai scurt timp sa vin si cu retetele 🙂

  5. […] prajitura cu branza. Doritorii pot gasi mai multe informatii si cateva sugestii uitandu-se la Cheesecake-ul cu topping de capsune sau la Cheesecake-ul cu zmeura si scortisoara. Astazi, mi-am propus sa insist pe cheesecake-ul stil […]

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11