Acum ceva timp, o prietena mi-a lansat o provocare: sa incerc reteta ei de budinca de cartofi cu branza, eventual imbunatatind-o astfel incat sa aiba cat mai putine calorii. Am acceptat, bineinteles, incercand insa nu doar sa obtin o budinca mai light, ci una care sa fie, in acelasi timp, si prietenoasa cu silueta, si delicioasa. Adica, sa nu lase senzatia aceea de “creta” pe care o lasa de obicei branzeturile light. Prin urmare, am combinat patru feluri de branzeturi pentru a obtine echilibrul dorit intre gust si continut caloric.
Bineinteles, puteti jongla dupa bunul plac cu ingredientele si cantitatile. De pilda, puteti inlocui, de tot sau partial, laptele cu smantana lichida, puteti pune salvie (pentru a “vira” usor budinca spre gratin-ul frantuzesc) sau puteti inlocui cascavalul cu mozzarella.
Ingrediente:
– cartofi 4 buc. (1,2 kg)
– oua 5 buc.
– branza de vaci 200 g
– branza feta 150 g
– branza telemea light 150 g
– cascaval light (18% grasime) 200 g
– unt (65% grasime) 50 g
– lapte 200 ml
– sare, piper
– oregano
Puneti cartofii la fiert, cu tot cu coaja. Cand au fiert, lasati-i sa se raceasca un pic si decojiti-i. Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Puneti, intr-un bol, branza de vaci, branza feta si branza telemea light. Sfaramati branzeturile cu o furculita si omogenizati amestecul. Taiati cartofii felii si puneti un prim strat de felii intr-un vas de Jena uns cu un pic de unt. Presarati putina sare si un pic de piper.
Asezati peste cartofi un strat de branzeturi si presarati un pic de oregano. Continuati sa alternati cartofii cu branza, pana terminati ambele “produse”. Puneti untul ramas pe deasupra, in bucatele, si asezati cascavalul, taiat in felii. Presarati iar un pic de sare si de piper si restul de oregano.
Intr-un castron, bateti bine ouale cu laptele si turnati-le in vas. Bagati budinca in cuptor si lasati-o circa 30 de minute (daca intepati cu o furculita, aceasta intra usor si iese curata, iar cascavalul de deasupra s-a topit si rumenit usor).
Serviti calda budinca de cartofi si branzeturi. Poate fi servita pe post de garnitura, la o friptura, dar mie mi-a placut si simpla, de una singura.
Calorii: 150 kcal / 100 g.
Cind dati o reteta romineasca de ce folositi si ingrediente mediteraniene ? s-au invers !
Hmmm… Cred ca nu ati citit cu atentie reteta sau, pur si simplu, va place sa carcotiti. Nu de alta, dar nu scrie nicaieri ca ar fi o reteta romaneasca… Iar daca nu va place oregano, puteti sa nu-l folositi. Fiecare are posibilitatea sa ajusteze retetele dupa bunul plac.
Oregano este o planta nativa Europei si mai poarta denumirea de sovârf.
In Romania creste prin fanetele din regiunile de deal si de munte, in livezi, tufisuri, locuri uscate, vii, pe langa paduri si prin locuri pietroase pana in regiunea alpina.