Budinca de cartofi si branzeturi

Acum ceva timp, o prietena mi-a lansat o provocare: sa incerc reteta ei de budinca de cartofi cu branza, eventual imbunatatind-o astfel incat sa aiba cat mai putine calorii. Am acceptat, bineinteles, incercand insa nu doar sa obtin o budinca mai light, ci una care sa fie, in acelasi timp, si prietenoasa cu silueta, si delicioasa. Adica, sa nu lase senzatia aceea de “creta” pe care o lasa de obicei branzeturile light. Prin urmare, am combinat patru feluri de branzeturi pentru a obtine echilibrul dorit intre gust si continut caloric.

Bineinteles, puteti jongla dupa bunul plac cu ingredientele si cantitatile. De pilda, puteti inlocui, de tot sau partial, laptele cu smantana lichida, puteti pune salvie (pentru a  “vira” usor budinca spre gratin-ul frantuzesc) sau puteti inlocui cascavalul cu mozzarella.

Ingrediente:
– cartofi 4 buc. (1,2 kg)
– oua 5 buc.
– branza de vaci 200 g
– branza feta 150 g
– branza telemea light 150 g
– cascaval light (18% grasime) 200 g
– unt (65% grasime) 50 g
– lapte 200 ml
– sare, piper
– oregano

Budinca de cartofi si branzeturi

Puneti cartofii la fiert, cu tot cu coaja. Cand au fiert, lasati-i sa se raceasca un pic si decojiti-i. Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Puneti, intr-un bol, branza de vaci, branza feta si branza telemea light. Sfaramati branzeturile cu o furculita si omogenizati amestecul. Taiati cartofii felii si puneti un prim strat de felii intr-un vas de Jena uns cu un pic de unt. Presarati putina sare si un pic de piper.

Budinca de cartofi si branzeturiBudinca de cartofi si branzeturi

Asezati peste cartofi un strat de branzeturi si presarati un pic de oregano. Continuati sa alternati cartofii cu branza, pana terminati ambele “produse”. Puneti untul ramas pe deasupra, in bucatele, si asezati cascavalul, taiat in felii. Presarati iar un pic de sare si de piper si restul de oregano.

Budinca de cartofi si branzeturiBudinca de cartofi si branzeturi

Intr-un castron, bateti bine ouale cu laptele si turnati-le in vas. Bagati budinca in cuptor si lasati-o circa 30 de minute (daca intepati cu o furculita, aceasta intra usor si iese curata, iar cascavalul de deasupra s-a topit si rumenit usor).

Budinca de cartofi si branzeturiBudinca de cartofi si branzeturi

Serviti calda budinca de cartofi si branzeturi. Poate fi servita pe post de garnitura, la o friptura, dar mie mi-a placut si simpla, de una singura.

Budinca de cartofi si branzeturi

Calorii: 150 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

3 Responses to “Budinca de cartofi si branzeturi”

  1. Elena odagiu says:

    Cind dati o reteta romineasca de ce folositi si ingrediente mediteraniene ? s-au invers !

  2. Dino says:

    Hmmm… Cred ca nu ati citit cu atentie reteta sau, pur si simplu, va place sa carcotiti. Nu de alta, dar nu scrie nicaieri ca ar fi o reteta romaneasca… Iar daca nu va place oregano, puteti sa nu-l folositi. Fiecare are posibilitatea sa ajusteze retetele dupa bunul plac.

  3. Daniel says:

    Oregano este o planta nativa Europei si mai poarta denumirea de sovârf.
    In Romania creste prin fanetele din regiunile de deal si de munte, in livezi, tufisuri, locuri uscate, vii, pe langa paduri si prin locuri pietroase pana in regiunea alpina.

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11