Pentru ca a inceput postul Craciunului de cateva zile, va propun o reteta adecvata, parfumata, colorata si gustoasa, chiar daca, recunosc, in familia noastra nu se tine post. Este vorba de o salata inspirata de calatoria recenta pe meleagurile turcesti, o salata cu legume coapte, cu vanata pe post de vedeta. Numita Tuncilik, salata este de fapt mostenita de la traci, iar pe langa multele vitamine continute, prezinta si avantajul unui numar scazut de calorii.
E drept ca necesita ceva migala sa stati sa coaceti si sa curatati vinetele si ardeii, dar merita efortul pentru ca legumele coapte dau o savoare aparte salatei.
Ingrediente:
– vinete 5 buc. (1,6 kg)
– ardei gras portocaliu 1 buc. (170 g)
– ardei capia 5 buc. (560 g)
– rosii (cherry sau obisnuite) 400 g
– usturoi 2 catei
– ceapa 1 buc. (80 g)
– ulei de masline 2 linguri
– sare, piper
– patrunjel, marar
– boia iute (sau fulgi de chilli)
Puneti ardeii spalati la copt (la grill-ul cuptorului sau, asemenea mie, pe un gratar pe aragaz). Puneti si vinetele la copt (eu le-am pus pe un gratar, la grill). Dupa ce terminati cu vinetele, pana le curatati, puneti in cuptorul incins, intr-o cratita, rosiile, cateii de usturoi si ceapa curatata si taiata in jumatate. Lasati-le pana se inmoaie un pic.
Lasati vinetele, curatate de coaja si cotor, sa se scurga un pic. Intre timp, curatati ardeii de coaja, cotor si seminte, taiati-i fasiute si puneti-i intr-un castron (cu tot cu sucul pe care si-l lasa). Adaugati ceapa taiata felii si usturoiul trecut prin presa.
Puneti si rosiile taiate (cele cherry in jumatate, celelalte in felii). Adaugati vinetele, “tocate” in bucati (le maruntiti cu ajutorul tocatorului, dar nu trebuie sa ajunga pasta, ca pentru salata obisnuita de vinete).
Adaugati sare si piper dupa gust, precum si jumatate de lingurita de boia iute. Puneti verdeturile spalate si taiate marunt, amestecati bine si adaugati uleiul.
Salata se lasa la rece macar o ora, pentru ca aromele sa se intrepatrunda. Se serveste cu o felie de paine alaturi, eventual paine neagra.
Calorii: 64 kcal / 100 g.
[…] Retete de post: • Caponata – “Salata” siciliana cu vinete • Cartofi prajiti mai prietenosi cu silueta • Cartofi la cuptor cu rozmarin si usturoi • Fasole neagra pe pat de orez cu sofran • Ghiveci din 12 legume – portie de sanatate • Orez “imbatat” cu mirodenii • Salata turceasca de legume coapte […]
Mmmmm, ce bunaciune acolo, imi lasa gura apa 🙂 Trebuie sa incerc reteta neaparat!Multumim!
@ Kamy, sper sa-ti placa salata la fel de mult cum ne-a placut noua. O zi frumoasa in continuare!