Prima data am mancat aceste clatite intr-un restaurant nemtesc din Bucuresti. Eram vreo patru persoane la masa si noroc ca am intrebat cam cat inseamna portia de clatite surprize. Nu de alta dar ne-a fost adus ditamai vasul de Jena, plin ochi cu clatite, crema de vanilie si bezea usor rumenita. Sincer, de abia l-am dovedit… mai ales dupa snitelele uriase, gratinate sau acoperite cu tot feluri de sosuri, cu care ne luptasem pana atunci 🙂 .
Oricum, combinatia mi-a placut foarte mult, asa ca am inceput sa caut reteta. Am gasit-o AICI sub numele de Clatite banatene sau “ca la Ana Lugojana”. Chiar daca necesita ceva de timp pentru preparare, va asigur ca merita timpul si efortul sa incercati reteta.
Ingrediente:
– oua 6 buc.
– lapte 350 ml
– faina 170 g
– zahar 220 g
– branza de vaci 200 g
– zahar vanilinat 2 pliculete
– smantana lichida dulce 170 ml
– stafide 75 g
– unt 25 g
Faceti un aluat de clatite din doua oua, 170 g de faina, doua lingurite de zahar (20 g) si 350 ml de lapte: bateti ouale cu zaharul, puneti in ploaie faina si subtiati amestecul turnand putin cate putin laptele. Dati compozitia la frigider macar o ora (timp in care faina se va umfla).
Incingeti cuptorul la 180 de grade Celsius. Intr-un bol, puneti branza de vaci si sfaramati-o cu o furculita. Adaugati un ou, 40 g de zahar si un pliculet de zahar vanilinat. Omogenizati si puneti stafidele.
Intr-o tigaie cu margini nu prea inalte, faceti clatitele: incingeti foarte bine tigaia, o ungeti cu un servetel imbibat cu ulei, turnati un polonic mic de compozitie si rotiti tigaia astfel incat aluatul sa se distribuie uniform. Atentie, clatitele trebuie sa fie cat mai subtiri posibil (daca vi se pare prea gros aluatul, diluati-l cu un pic de lapte). Intoarceti clatita cand partea dedesubt s-a rumenit usor. Procedati la fel pana terminati tot aluatul de clatite. Puneti clatitele facute pe o farfurie, una peste alta. Mie mi-au iesit din cantitatile mentionate zece clatite, din care am pastrat patru pentru un alt desert delicios (reteta o postez maine, promit). Cu amestecul de branza si stafide, umpleti cele sase clatite (trebuie impachetate bine, astfel incat sa nu iasa compozitia pe la capete).
Puneti clatitele umplute intr-un vas de Jena mai mare sau, daca preferati, faceti portii individuale. Eu am facut si asa, si asa. Peste clatite, distribuiti untul.
Luati cele trei oua ramase si separati albusul de galbenus. Mixati galbenusurile cu un plic de zahar vanilinat si 60 g de zahar. Adaugati smantana lichida.
Crema rezultata, distribuiti-o in vase, pe langa clatite. Bagati clatitele in cuptor si lasati-le circa 10 minute. Intre timp, bateti albusurile cu mixerul, intr-un bol degresat si perfect uscat, pana obtineti o spuma aerata.
Incepeti sa puneti zaharul ramas (100 de grame), cate o lingura o data, batand in continuare. Mixati pana incorporati tot zaharul si ati obtinut o spuma lucioasa si foarte batoasa. Scoateti clatitele, puneti rapid bezeaua si distribuiti-o uniform.
Bagati iar clatitele in cuptor. Lasati-le alte 10 minute, timp in care bezeaua ar trebui sa se intareasca un pic si sa prinda o culoare usor maronie. Daca vreti sa fie si mai caramelizata, dupa ce scoateti clatitele din cuptor, rumeniti rapid bezeaua cu ajutorul unei torte cu gaz.
Serviti imediat clatitele. In cazul, greu de imaginat, ca va mai raman clatite, le puteti pune la frigider si servi a doua zi. Nu sunt la fel de bune ca atunci cand sunt scoase din cuptor, dar merg si asa :).
Calorii: 224 kcal / 100 g (sau 497 kcal / portia de o clatita).
[…] cum va spuneam ieri, mi-au ramas patru clatite de la prepararea clatitelor banatene. Cea mai usoara varianta ar fi fost sa umblu prin camara dupa un borcan de dulceata. Dar cum mai […]