Paradisul mirodeniilor, la granita dintre doua lumi

Istanbul, orasul mamut (cu circa 13 milioane de locuitori), rasfirat pe sapte coline si doua continente, Europa si Asia… Aici, la granita dintre doua lumi, am avut ocazia sa ajung in weekendul ce tocmai a trecut. Din toate minunatiile vazute, am sa ma opresc la cea relevanta pentru profilul acestui blog: Piata (bazarul) de condimente. Al doilea bazar ca marime din Istanbul, Misir Carsisi iti imbata simturile cu aromele Orientului si-ti incanta ochii cu o explozie de culori. O experienta inegalabila, pe care orice gurmand o va gusta din plin.

Bazarul de condimente este adapostit intr-o cladire ce dateaza din 1664, in forma de “L”, cu 88 de “camari”. Pe langa condimente, aici se gasesc ceaiuri, fructe uscate, seminte, nuci si traditionalele dulciuri turcesti. Dar, ajunge cu vorbaria, mai ales ca o imagine face cat o mie de cuvinte :).

Zeci si zeci de mirodenii, ca atare sau amestecuri deja preparate, pentru fiecare fel de carne in parte, pentru orez, paste si altele. Daca doriti sa faceti provizii, asemenea mie, cel mai bine este sa luati condimentele nemacinate, pentru a nu-si pierde aromele.

Piata de condimente din Istanbul, paradisul mirodeniilorPiata de condimente din Istanbul, paradisul mirodeniilor

Printre “muntii” de condimente, puteti gasiti sofran indian (curcuma / turmeric) si sofran turcesc, dar si adevaratul sofran, iranian. Daca sofranul turcesc se vinde la 5 lire turcesti punguta de circa 15 grame, sofranul iranian costa cam 15 lire turcesti gramul. Iar pe langa fiecare stand de mirodenii, gasiti zeci de modele de rasnite, din diferite materiale si cu diverse lucraturi.

Piata de condimente din Istanbul, paradisul mirodeniilorPiata de condimente din Istanbul, paradisul mirodeniilor

In general, mirodeniile sunt trecute si cu numele lor “occidentale”, dar gasesti si standuri unde e greu de descifrat ce este fiecare movilita in parte. In plus, pe langa amestecurile pudra de condimente, exista si amestecuri pasta. Iar daca ridici privirea in sus, la tarabele care flancheaza cladirea, vezi atarnate ghirlande de tot felul de ardei uscati si ciuperci.

Piata de condimente din Istanbul, paradisul mirodeniilorPiata de condimente din Istanbul, paradisul mirodeniilor

Curmale, ananas, papaya, caise sau smochine… doar cateva din soiurile de fructe uscate ce pot fi gasite in bazar, alaturi de zeci de feluri de ceai (simple sau amestecuri) si de tutun, strajuite de numeroase modele de narghilele. Cat despre dulciuri, acestea iti iau privirea prin forme si culori. Iar daca nu te poti hotari din care sa cumperi, vanzatorul iti da sa gusti din toate… ca de aceea sunt renumiti turcii ca buni comercianti.

Piata de condimente din Istanbul, paradisul mirodeniilorPiata de condimente din Istanbul, paradisul mirodeniilor

Rahat cu rodii si fistic sau alune de padure, rahat cu miere si kiwi, nuga cu lapte sau cu fistic si susan, sugiucuri fel de fel. Doar sa spui ce vrei si vanzatorul iti taie pe loc si-ti ambaleaza. Apropo, bucatile acelea rotunde uriase pe care le vedeti in josul pozei din dreapta sunt “bucatele” de rahat :D.

Piata de condimente din Istanbul, paradisul mirodeniilorPiata de condimente din Istanbul, paradisul mirodeniilor

You can leave a response, or trackback from your own site.

43 Responses to “Paradisul mirodeniilor, la granita dintre doua lumi”

  1. Elena says:

    Dino, cred ca as fi stat zile in bazarul ala! Cand am fost in Turcia, nefiind singura, nu am putut ajunge pe acolo… Regret si acum si sper ca la primavara sa ajung din nou si sa merg special acolo. Cand o sa se apropie momentul, am sa te rog sa-mi dai ceva indicatii despre localizare si cum ajung, ca sa nu bajbai pe acolo. Daca nu te deranjeaza sa ma ajuti, bineinteles! Foarte interesant articolul!

  2. Dino says:

    Bineinteles ca nu ma deranjeaza, Elena! Cu cea mai mare placere ofer informatii. Adevarul e ca si mie mi-ar fi placut sa pot sta pe indelete acolo, sa studiez fiecare taraba in parte :). Ma multumesc deocamdata cu ce am apucat sa fac si sper sa revin in Istanbul cat mai curand, pentru ca ofera un spectacol realmente fascinant.

  3. Ana says:

    vreau si euuuuuuuuuuuuu :(( dar nu am sanse prea curand :(((((

  4. Dino says:

    Ana draga, sper sa ajungi la un moment dat. Este o experienta foarte interesanta. Pana atunci, stii cum se zice “speranta moare ultima”, asa ca sa speram ca va iesi soarele si pe strada noastra 🙂

  5. Ana says:

    sa te auda Domnul!

  6. Maria says:

    Buna ziua,
    plec si eu miercuri la Istambul, te rog sa imi spui locatia fiindca as vrea sa ajung si eu acolo

  7. Dino says:

    Buna ziua, Maria. Piata de condimente este in zona Podului Galata, statia de tramvai Eminonu. Piata este chiar langa Moscheea Yeni. Nu foarte departe de Piata de condimente este si Marele Bazar. Sper sa-ti fie de folos aceste indicatii si spor la cumparaturi 🙂

  8. rosu alina says:

    Buna ziua!
    Nu stiu daca e locul potrivit pentru intrebarea mea, dar eu incerc.
    Am un magazin naturist si sunt interesata de condimente in vrac. Am vazut articolul cu bazarul turcesc si daca ma puteti ajuta cu un cat de mic indiciu v-asi fi recunoscatoare.
    Multumesc

  9. Dino says:

    Alina, inteleg ca te intereseaza sa cumperi condimente in vrac pentru a le revinde apoi in magazinul tau. Nu stiu, din pacate, sa-ti indic astfel de distribuitori, dar la o simpla cautare pe google dupa “condimente vrac” vei gasi tot felul de firme care vand si/sau importa condimente in vrac. Sper sa-ti fie de folos informatiile de acolo. O zi frumoasa in continuare!

  10. Ioana says:

    Buna Alina

    Daca te mai intereseaza condimentele vrac, putem sa iti trimitem o oferta. Importam condimente de cea mai buna calitate din Tunisia si suntem interesati sa gasim distribuitori.

    Merci

  11. Cristian says:

    Buna Ioana,

    Ma intereseaza condimentele din Tunisia.
    Doresc o oferta pe cristi.stoica@alfredo.ro.

    Multumesc,

    Cristi Stoica

  12. anca says:

    As dori si eu o oferta pentru condimente vrac,mail anca_mihali2000″yahoo.com

  13. butnariu says:

    Buna seara Ioana. Sunt si eu interesat de o oferta la condimente , daca mai este valabil. multumesc

  14. yonut says:

    buna seara sunt interesat si as dori o oferta pt condimente vrac yonutz19777@yahoo.com

  15. adina says:

    Buna ziua. Sunt interesata si eu de oferta condimente si mirodenii vrac . Comercializez deja in magazinul meu parte din ele si intentionez sa diversific. Adresa mea este dascalescuadina@yahoo.com.Multumesc.

  16. Mariaky says:

    Buna ziua ,
    Suntem interesati de oferta de condimente vrac precum si de conditiile de colaborare pentru distributie.
    mail- drgn_marian@yahoo.com
    Cu stima, Marian D.

  17. butnariu says:

    buna seara, inca mai sunt interesat de oferta la condimente vrac, daca mai este valabila? astept raspuns la mail butnariu_vali@yahoo.com. multumesc

  18. Eugen G. says:

    Buna seara,

    As dori o oferta completa pentru condimente si produse similare pentru magazinele mele.

    Multumesc!

    Tel: 0724509408
    e-mail: eugen@itrasped.it

  19. Ioana says:

    Buna ziua,
    As dori si eu o oferta completa pentru condimente vrac. Adresa mea este ioanamaria.nitu@gmail.com
    076.55.33.753

    Multumesc mult!
    Ioana

  20. Carmen says:

    Buna ziua, doresc si eu o oferta completa pentru condimentele vrac am magazin intr-o zona foarte aglomerata .Astept un mail pe adresa: carm3n_06@yahoo.com
    Multumesc anticipat!

  21. adina says:

    Buna ziua. Sunt interesata si eu de oferta condimente si mirodenii vrac . Comercializez deja in magazinul meu parte din ele si intentionez sa diversific. Adresa mea este dascalescuadina@yahoo.com.precum si adidanmarket@gmail.com. Multumesc.

  22. radu says:

    A reusit cineva ,din lista de mai sus, sa intre in colaborare pentru distributia sau comercializarea de condimente vrac ? Daca raspunsul este afirmativ ..va rog frumos dati-mi si mie datele de contact ale furnizorilor pe adresa city2media@yahoo.com.Multumesc anticipat.

  23. Bogdan says:

    Buna ziua. Sunt interesat si eu de oferta cu vracuri pentru a le desface in magazinul meu. Multumesc.

  24. Bogdan says:

    Adresa de e-mail este popovici.bogdan@yahoo.com

  25. andrei says:

    buna vreau si eu o,oferta de preturi las adresa de imail stefancuandreiii86@yahoo.ro

  26. Cristi says:

    Buna.Sunt interesat de oferta pt.condimente si mirodenii vrac. cristipatriche@yahoo.com

  27. Iuliana Alina says:

    Buna ziua,
    Cautand tocmai distribuitori de condimente, nuci, seminte, alune, ceaiuri am ajuns la acest articol. Prin urmare, orice astfel de oferta de preturi si produse este mai mult decat binevenita, adresa mea de email fiind lugojali@yahoo.com.
    Va multumesc.

  28. pavel says:

    va rog trimiteti-mi si mie o oferta florinoctavianpavel@yahoo.com

  29. mihaela says:

    Buna ziua! Si eu caut distribuitori de ceaiuri ,fructe confiate , condimente. Daca ma poate ajuta cineva imi poate scrie la adresa: handmadeconstanta@gmail.com. mutumesc!

  30. Florin says:

    Buna ziua,

    Intentionez sa deschid un magazin in provincie pentru condimente, mirodenii, samd. Daca cineva de aici are mai multe informatii despre importatori/distribuitori pentru acest segment de produse, il rog sa imi scrie pe florin0280@yahoo.com

  31. Luminita says:

    Buna ziua,
    Sunt si eu interesata de oferte condimente ,mirodenii vrac.Daca aveti informatii despre distribuitori in acest domeniu rog sa trimita un mail pe adresa luminitza7@yahoo.com.Multumesc

  32. Iuliana-Alina says:

    Buna ziua,
    Pentru cei care doresc oferta de condimente, nuci, seminte, fructe uscate vrac, asteptam email la camaracugust@gmail.com cu specificarea exacta a produselor dorite. Multumim!

  33. rusu gina says:

    Buna,as dori si eu oferte de condimente din toate zonele lumii,va rog sa-mi scrieti pe mail:rusuginaloredana@yahoo.com

  34. Iulian says:

    Buna Tuturor,

    Cine doreste oferta de condiment din tote tarile va rog sa ma contactati la tel 0724242476 sau e-.mail iulianbere@yahoo.com pret de producator.

  35. elena says:

    Si in Berceni, pista din Ap?r?torii Patriei s-a deschis un magazin in care g?sim multe condimente si mirodenii. Pentru cei care locuiesc in zona este super deoarece nu mai trebuie sa mergem pana la piata Obor

  36. Elena says:

    Buna ziua. Sunt interesata si eu de oferta condimente si mirodenii vrac . Comercializez deja in magazinul meu parte din ele si intentionez sa diversific. Adresa mea este byteln@yahoo.com.Multumesc.

  37. Veronica says:

    Deschid un magazin de condimente si mirodenii vrac.Sunt interesata de produsele din Tunisia.Astept un email pe adresa vtheodoroviciu@yahoo.com.Multumesc!

  38. Daniela says:

    Buna ziua , as dori si eu o oferta de condimente vrac dak se poate din Tunisa sau Istambul. Va multumesc si astept e-mail.

  39. Daniela says:

    Buna ziua .As dori si eu va rog o ofertavcu condimente vrac.Email magnolia_neagra@ yahoo.com.Multumesc anticipat!

  40. Dan says:

    Deschid un magazin de condimente si mirodenii vrac.Astept un email pe adresa horja_seicu@yahoo.com.Multumesc!

  41. Mihai says:

    Buna ziua, deschid un magazin de mirodenii vrac si as dori o oferta ptr mirodenii din istambul, tunisia cat si mexic pe e-mailul mitricimihai@yahoo.com Va multumesc anticipat

  42. mihai says:

    Buna seara,
    Deschid un magazin de mirodenii si am simo carmangerie. As dori o oferta pentru mirodenii si condimente. mihailandrei83@yahoo.com

  43. Sorin Pop says:

    Buna,as dori si eu oferte de condimente din toate zonele lumii,va rog sa-mi scrieti pe mail:sorin.pop@eb.de Multumesc anticipat

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11