Pavlova cu mango, kiwi si capsune

Bezea, capsune, frisca si ciocolata… Ce-ati putea dori mai mult de la un desert?! Este vorba de Pavlova, o combinatie uimitoare de texturi, gusturi si culori, care a fost inventata la antipozi si poarta numele balerinei ruse Anna Pavlova. Se spune ca reteta s-a nascut in Noua Zeelanda, fiind creata de chef-ul unui hotel din Wellington, cu ocazia turneului din 1926 al balerinei.

Pavlova este un desert relativ usor de facut, daca sunt respectate cateva indicatii. In primul rand, bezeaua care serveste pe post de suport trebuie sa fie crocanta in exterior si usor moale, lipicioasa in interior, drept pentru care se adauga un pic de otet si de faina de porumb. Apoi, frisca trebuie sa fie de buna calitate si nu apoasa, iar fructele pe care le puneti pe deasupra trebuie sa fie acrisoare, pentru a contrasta cu dulceata bezelei. Nu in ultimul rand, Pavlova se monteaza doar in momentul servirii, pentru ca bezeaua sa nu se inmoaie. Prin urmare, va recomand sa pregatiti portii individuale in locul unei Pavlova de mari dimensiuni. Astfel, puteti monta atatea portii cati invitati aveti la masa. Bezelele-baza se pot pastra mai multe zile intr-o cutie inchisa ermetic, intr-un loc uscat.

Ingrediente (pentru 12 portii):
– albusuri 5 buc. (150 g)
– zahar tos 280 g
– otet alb 6 g
– maizena 6 g
– esenta de vanilie 1 fiola
– frisca 700 g (puteti pune si frisca batuta cu un pic de zahar)
– mango 3 buc. (le puteti inlocui cu fructul pasiunii)
– kiwi 2 buc.
– capsune 200 g
– suc de lamaie
– ciocolata (neagra sau cu lapte) 50 g

Pavlova cu mango, kiwi si capsune

Incingeti cuptorul la cea mai de jos treapta de temperatura (170 grade Celsius, la mine). Pentru ca Pavlovele sa iasa de dimensiuni egale, trasati cu creionul, pe o hartie de copt de marimea tavii, niste cercuri de circa 8 cm diametru (eventual cu ajutorul unui pahar). Cercurile nu trebuie sa fie foarte apropiate pentru ca bezelele sa nu se atinga cand se umfla usor. Intoarceti apoi foaia, pentru ca bezeaua sa nu intre in contact cu mina de creion (contururile se vor vedea insa). Intr-un castron perfect degresat si uscat, incepeti sa bateti albusurile (ideal este ca acestea sa fie la temperatura camerei). Bateti pana cand obtineti o spuma aerata si batoasa.

Pavlova cu mango, kiwi si capsunePavlova cu mango, kiwi si capsune

Incepeti sa puneti din zahar, cate o lingura o data, batand in continuare. Veti obtine, in final, o spuma lucioasa si densa, foarte batoasa. Adaugati otetul, maizena si esenta de vanilie. Omogenizati. Umpleti un sprit cu spuma de albusuri si treceti la realizarea bezelei: plecati din centrul cercului, in spirala spre exterior, pana ajungeti la conturul desenat. Apoi, faceti de jur imprejurul spiralei, lipite de aceasta, mici “turnulete”.

Pavlova cu mango, kiwi si capsunePavlova cu mango, kiwi si capsune

Cand ati umplut tava, bagati-o in cuptorul incins. Lasati circa o ora si un sfert (la final, bezelele ar trebui sa fie tari, la exterior, daca le atingeti usor). Opriti cuptorul si lasati bezelele inauntru inca 15 minute, cu usa intredeschisa. Scoateti-le din tava doar cand s-au racit complet.

Pavlova cu mango, kiwi si capsunePavlova cu mango, kiwi si capsune

Pentru fiecare portie, procedati astfel: puneti baza din bezea, doua linguri de frisca (cumparata de la cofetarie sau batuta de voi, cu putin zahar) si fructele deasupra (kiwi-ul si mango-ul se decojesc si se taie in bucati, capsunele se taie in jumatate sau in sferturi daca sunt mari, dupa care se stropesc cu un pic de suc de lamaie). Dupa ce ati montat fructele peste frisca, puneti ornamentele din ciocolata (ciocolata se pune intr-o punguta si se topeste la microunde; intepati punguta cu un ac si “trageti” dungi subtiri pe o hartie de copt; bagati hartia in frigider, iar ciocolata se va desprinde foarte usor). Repet, nu montati mai multe portii decat trebuie sa serviti!

Pavlova cu mango, kiwi si capsune

Pavlova cu mango, kiwi si capsune

Calorii: 185 kcal / 100 g sau 330  kcal / buc.

You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Pavlova cu mango, kiwi si capsune”

  1. Ylva says:

    Vreau sa fac si eu Pavlova,sper sa imi iasa.Vad ca ai o reteta foarte asemanatoare cu ce am gasit eu pe un site australian foarte bun.
    Maizena este cumva amidon de porumb?La ei era cornflour si am banuit ca asta inseamna,la ei in Australia are alt sens decat malai (e amidon de porumb sau gluten).

  2. Dino says:

    Da, maizena e amidon de porumb (faina de porumb) si, intr-adevar, nu are legatura cu malaiul (decat ca provin amandoua de la porumb :)). Cat despre “iesit”, cu un pic de atentie la prepararea bezelei, trebuie sa iasa. Mult succes!

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11