Toamna nu ar fi completa daca nu ar exista parfumatele gutui. Puse asa pe raft, “imbracate” in puf, gutuile nu spun mare lucru, dar cand incepi sa le pregatesti in diferite combinatii isi dezvaluie adevaratele valente. E drept ca pot fi consumate si crude, asa cum faceau grecii antici, care le ofereau la nunti pentru ca miresele sa aiba un sarut parfumat la intrarea in camera nuptiala.
Cu adevarat delicioase, sunt insa gutuile in prajituri, mancaruri, compoturi sau marmelade. Eu am optat pentru o mancarica de gutui cu bucatele de rasol de vita. Evident ca, in cazul in care doriti sa fie de post, nu puneti carne si inlocuiti untul cu ulei.
Ingrediente:
– gutui 2 buc. mari 850 g
– rasol de vita fara os 400 g
– unt 40 g
– faina 1 lingurita (5 g)
– zahar 30 g
– sare
Topiti jumatate din cantitatea de unt intr-un vas nonaderent. Puneti bucatile de carne, taiate de marime potrivita, si caliti-le usor. Cand s-au rumenit bucatelele de vita pe toate partile, puneti trei sferturi de cana de apa sau supa de vita fierbinte. Dati focul mic si lasati sa fiarba incet.
Intre timp, pana cand este patrunsa carnea, spalati gutuile foarte bine de puf. Taiati-le in jumatate, scoateti semintele si miezul pietros. Nu decojiti gutuile pentru ca se vor inmuia foarte tare! Taiati-le in bucati potrivite, pe care caliti-le in untul ramas. Cand s-au rumenit un pic, adaugati-le peste carnea fiarta.
Intr-un alt vas, puneti zaharul sa se caramelizeze. Cand a capatat o culoare maronie (nu foarte inchisa, pentru a nu deveni zaharul amar), turnati cu foarte mare grija un pic de apa. Lasati sa se dizolve total zaharul caramelizat si adaugati faina, in ploaie. Amestecati usor, pentru a nu face cocoloase. Lasati siropul de zahar sa se omogenizeze dupa care turnati-l peste carne si gutui (daca este nevoie, dati-l prin sita, pentru a indeparta cocoloasele).
Potriviti mancarica de sare, lasati-o sa dea un clocot, doua, dupa care opriti focul. Mancarea se serveste fierbinte.
Calorii: 122 kcal / 100 g.
[…] Legume chinezesti (nu puneti carne de vita si nici sos de stridii, puneti mai mult sos de soia) • Mancare de gutui (nu puneti rasol de vita, iar cele 40 g de unt le inlocuiti cu doua linguri si jumatate de ulei) […]