Ciorba taraneasca de vacuta

Nu sunt o mare consumatoare de ciorbe, dar din cand in cand imi vine pofta de o farfurie de ciorbita fierbinte, gustoasa si acra-acra (deh, trebuie sa mi se traga din partea mamei, originara din Moldova). Asa s-a intamplat si acum, drept pentru care am trecut rapid in revista variantele posibile de retete si ce legume mai aveam prin frigider. Castigatoare in urma procesului “dur” de triere a iesit o ciorbita taraneasca de vacuta.

Adica, o combinatie delicioasa de oase si carne de vita, legume multe si o portie de bors pe masura. A iesit o bunatate, perfecta pentru a pune sangele in miscare in aceste zile de toamna. Legumele puse de mine reprezinta varianta clasica, dar puteti adapta dupa preferinte.

Ingrediente:
– piept de vita cu os 600 g
– rasol de vita 350 g
– bors 1,25 l
– ceapa 1 buc. (100 g)
– morcov 1 buc. (150 g)
– radacina de patrunjel 1 buc. (60 g)
– telina 1 buc. mica (90 g)
– fasole verde 200 g
– varza 1 sfert (315 g)
– cartofi 3 buc. (430 g)
– rosii 3 buc.  (510 g)
– patrunjel, leustean verde
– sare

Ciorba taraneasca de vacuta

Intr-o oala mare, puneti 3-3,5 l de apa la fiert. Taiati carnea de vita in bucati potrivite si puneti-o in oala. Dupa ce incepe sa fiarba, luati spuma formata de doua-trei ori. Lasati sa fiarba la foc mic timp de 30 de minute.

Ciorba taraneasca de vacutaCiorba taraneasca de vacuta

Adaugati radacinoasele (telina, morcov si radacina de patrunjel), taiate cubulete. Mai lasati circa 10 minute si puneti fasolea verde si ceapa, taiata felii sau cubulete.

Ciorba taraneasca de vacutaCiorba taraneasca de vacuta

Dupa alte 10-15 minute, adaugati cartofii (curatati si taiati cuburi), varza (taiata fasiute) si rosiile (taiate bucati). Cat fierb si acestea, puneti intr-o alta oala, la fiert, borsul. In acest moment, atat carnea, cat si legumele ar trebui sa fie fierte, fara sa se sfarame. Adaugati borsul fiert si verdeata (patrunjel si leustean), spalata si taiata marunt. Puneti sare dupa gust.

Ciorba taraneasca de vacutaCiorba taraneasca de vacuta

Mai lasati sa dea cateva clocote si opriti focul. Serviti ciorba fierbinte, eventual cu un pic de verdeata presarata deasupra.

Ciorba taraneasca de vacuta

Calorii: 54 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Ciorba taraneasca de vacuta”

  1. Elena odagiu says:

    I-mi plac ciorbitele ,nu sunt din zona molsdovei ,reteta e nemai pomenita ,o prepar si eu !

  2. Dino says:

    Ma bucur ca reteta va inspira si sper sa va placa la fel de mult cum imi place mie. Dar, totusi, am si eu o curiozitate: cum va descurcati in Italia pentru bors? Se gaseste in unele magazine sau il pregatiti in casa?

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11