In copilarie, de pe mesele pregatite de mama mea, in ciuda vremurilor grele de atunci, nu lipseau, ca aperitive, pateul de ficat facut in casa, rosiile umplute cu vinete, ouale umpluteĀ si pateul/pasta de peste. Manata de amintiri, mi-am propus sa pregatesc si eu o pasta de sardine. Se face rapid si este deosebit de gustoasa si de sanatoasa, in conditiile in care sardinele sunt bogate in acizi grasi Omega-3 si calciu.
Pateul de sardine poate fi pregatit si din sardine proaspete (pe care le veti coace in cuptor, presarate cu sare si piper), iar in compozitie puteti pune, daca vreti, si ceapa sau arpagic verde. In ceea ce priveste servitul pateului, aveti si aici o multime de variante: cu bucatele de lipii, stropite cu un pic de ulei de masline si rumenite apoi in cuptor, cu biscuiti sarati, cu paine integrala sau in buseuri.
Ingrediente:
– sardine in sos tomat 400 g
– sardine in ulei 200 g
– unt 100 g
– piper
– lamaie 1 buc.
Scoateti sardinele din conserva (eu le-am scurs partial de sosul/uleiul in care stateau, pentru a nu iesi o pasta prea moale) si scoateti-le sira (in principiu, se poate manca, dar preventiv e mai bine sa o scoateti). Puneti sardinele intr-un bol si, cu ajutorul unei furculite, pasati-le bine. Adaugati untul (lasat sa ajunga la temperatura camerei) si sucul de la jumatate de lamaie.
Potriviti de sare si de piper si, daca este nevoie, mai puneti un pic de suc de lamaie. Lasati pateul pentru cateva ore la frigider, dupa care serviti-l in functie de preferinte, ornat eventual cu feliute subtiri de lamaie si/sau cu bucatele de masline.
Calorii: 278 kcal / 100 g.