Incantata la maximum de Tajine-ul primit de ziua mea, dupa berbecutul de care v-am povestit (AICI), m-am oprit la o reteta interesanta din carne de vita, “indulcita” cu stafide si caise confiate, condimentata cu ghimbir si boia, parfumata cu scortisoara si coaja de lamaie. O combinatie foarte interesanta de gusturi si arome, pe care am testat-o impreuna cu cativa prieteni, intr-o sambata seara, la un pahar de vorba. Preparatul cu arome marocane a placut in asa masura incat, odata asezat pe masa, a disparut inainte de a apuca sa fac poza la vreo portie :D.
Eu am folosit spata de vita pentru aceasta reteta dar, data fiind combinatia de ingrediente, sunt convinsa ca reteta s-ar preta foarte bine si pentru carne de miel/oaie/berbecut. Alegerea va apartine :). Iar, la urma, urmei, chiar daca nu aveti un vas Tajine, va recomand sa incercati totusi combinatia, folosind o cratita cu fund gros si capac etans, pe care sa o “uitati” pe foc mic vreo ora si jumatate.
Puneti Tajine-ul sa se incinga, treptat si uniform (eventual puneti peste flacara o plita), la foc mediu. Turnati uleiul si, cand s-a incins, puneti ceapa taiata feliute. Lasati-o sa se caleasca pret de cateva minute, dupa care adaugati carnea de vita, taiata in bucati potrivite ca marime. Amestecati din cand in cand, astfel incat carnea sa se rumeneasca usor pe toate partile.
Adaugati ghimbirul pudra, piperul macinat, scortisoara, curcuma si cele doua feluri de boia. Amestecati bine si turnati supa de vita fierbinte (facuta dintr-un cub concentrat si 200 ml de apa). Aduceti la punctul de fierbere, dati focul mic, puneti capacul “tuguiat” si lasati sa fiarba inabusit circa o ora.
Adaugati caisele confiate, stafidele si usturoiul taiat feliute. Puneti si sucul de tomate, amestecati si lasati sa fiarba domol in continuare inca 15-20 de minute. La finalul timpului, carnea ar trebui sa fie foarte frageda (poate fi strapunsa usor cu o furculita), iar caisele si stafidele s-au umflat usor. Separat, intr-un bol mic, puneti migdalele taiate mare (cu robotul sau, ca mine, cu un cutit), coaja de lamaie si coriandrul verde, spalat si taiat marunt. Omogenizati bine acest amestec.
Inainte de a opri focul, adaugati in Tajine si sucul de lamaie, gustati si potriviti de sare. Presarati pe deasupra amestecul de coaja de lamaie, migdale si coriandru, acoperiti si lasati preparatul “sa respire” circa 10 minute inainte de a-l servi (acompaniat de un couscous, la fel ca AICI).
Calorii: 165 kcal / 100 g.
vreau si eu,vasul acesta, ai idee unde il pot gasi mai ieftin? mercic
Draga Ana, din ce am vazut eu, preturi mai acceptabile aveau in Ikea. Nu era nici asa prea ieftin, dar nici ca la alte magazine cu fite frantuzesti 🙂 Daca ajung prin Ikea zilele acestea, asa cum mi-am propus, ma uit sa vad daca si ce au si iti spun. Te imbratisez.