Nu este un chec clasic, asa cum faceau mamele si bunicile noastre, dar poate concura cu succes cu varianta “traditionala”, avand ca principal atu combinatia de migdale prajite si fistic. In plus, se face doar cu albusuri, ceea ce-l aduce mai aproape de financier-ii din bucataria frantuzeasca. In final, veti obtine o prajitura usor pufoasa, suculenta si parfumata, genul care se topeste in gura si-ti imbata papilele.
In ceea ce priveste procesul prepararii, singura etapa cat de cat dificila este obtinerea untului clarificat (“beurre noisette”, cum ii spun francezii). In rest, totul este simplu, doar sa respectati cantitatile si succesiunea etapelor.
Ingrediente:
– albusuri 4 buc. (155 g)
– pudra de migdale 70 g (sau migdale prajite, decojite si macinate)
– zahar brun 120 g
– faina 70 g
– unt clarificat obtinut din 200 g de unt
– fistic 70 g (curatat, prajit si macinat) + 20 g pentru ornat (nemacinat)
– esenta de vanilie 1 fiola
– un varf de cutit de sare
Incingeti cuptorul la 180 de grade Celsius. Pentru obtinerea untului clarificat, puneti-l intr-o craticioara pe foc mediu. Lasati untul sa se topeasca si sa inceapa sa fiarba usor. In prima etapa, se formeaza o spuma deasupra, dupa care untul incepe incet, incet sa devina clar, iar pe fundul craticioarei se depun “resturi” maronii. Luati craticioara de pe foc si, imediat, cu mare atentie, strecurati untul topit printr-un tifon pus in doua. Veti obtine untul clarificat, galbui, asemenea uleiului (circa 120 de grame). Lasati-l sa se raceasca pana ajunge la temperatura camerei. Intr-un castron, puneti sarea (un varf de cutit), pudra de migdale, fisticul macinat, zaharul brun si faina. Omogenizati foarte bine, dupa care adaugati untul clarificat si esenta de vanilie. Amestecati bine.
Intr-un alt castron, bateti albusurile pana obtineti o spuma batoasa. Rasturnati-o peste amestecul de fistic, migdale, zahar si faina. Omogenizati si puneti compozitia rezultata intr-o forma nonaderenta de chec. Bagati forma in cuptorul incins si lasati circa 15 minute, dupa care asezati deasupra fisticul nemacinat. Mai lasati apoi circa 10 minute, pana cand “checul” trece testul scobitorii (daca-l intepati cu o scobitoare, aceasta iese curata), iar marginile sunt usor rumenite.
Lasati “checul” sa se raceasca de tot inainte de a-l scoate din forma si a-l taia.
Calorii: 490 kcal / 100 g.