Zilele trecute, am pregatit pentru cina Cordon Bleu, alternativa usor “pretentioasa” la “banalul” snitel vienez. Mot-a-mot, Cordon Bleu se traduce prin “panglica albastra” si este, de fapt, numele celei mai mari institutii culinare din lume, cu scoli raspandite pe batranul continent, dar si in Australia, Asia, America de Sud si America de Nord. Nu am sa intru in prea multe detalii despre prestigioasa institutie sau despre cum s-a nascut asocierea de cuvinte, ci am sa va spun ca se poate prepara foarte usor acasa, cu rezultate mai bune decat in multe restaurante. Restaurante care, adeseori, au chiar si denumirea preparatului gresita: Gordon in loc de Cordon :(.
Se poate folosi pentru Cordon Bleu atat carne de porc, cat si carne de pui, dupa preferintele fiecaruia. De asemenea, puteti utiliza cascaval afumat sau cascaval light, daca doriti sa aiba mai putine calorii.
Ingrediente (pentru 2 portii):
– felii de pulpa de porc 2 buc. (270 g)
– sunca de Praga afumata 4 felii (100 g)
– cascaval 60 g
– faina 20 g
– oua 2 buc. (daca aveti oua mai mari ajunge si un ou)
– pesmet 30 g
– ulei pentru prajit
– sare, piper
Bateti foarte bine feliile de pulpa de porc. Ar trebui sa ajunga uniform la circa jumatate de centimetru grosime. Asezonati bine cu sare si piper bucatile de carne de porc si puneti cate doua felii de sunca pe fiecare bucata (merge si o singura felie, dar am zis sa fie mai bogat Cordon Bleu-ul). Asezati intr-un capat o bucata de cascal si rulati strans. Bagati capetele inauntru (pentru a nu iesi, in timpul prajirii, cascavalul) si fixati fiecare rulou cu scobitori.
Dati rulourile rezultate prin faina, ou batut si pesmet, dupa care prajiti-le, la foc mic, in ulei incins (scobitorile le scoateti dupa ce s-au rumenit pe o parte, inainte de a le intoarce). Scoateti Cordon Ble-ul pe un platou tapetat cu un servet de hartie, pentru a scapa de uleiul in exces. Serviti preparatul fierbinte.
Calorii: 312 kcal / 100 g.