O ciorba traditionala, “de toamna”, satioasa si gustoasa. Se poate face cu orice fel de afumatura, dupa preferinte si disponibilitate. Eu am combinat niste coaste afumate, alese sa aiba cat mai putina grasime, cu putin kaizer. Cat priveste legumele, combinatia clasica este de ceapa, morcov si telina (tije de telina, in cazul meu, pentru ca le aveam prin congelator), dar la o adica se pot pune si altele (am vazut, de pilda, pe la unele restaurante, pusi si cartofi sau ardei grasi). La urma, urmei este vorba de gustul fiecaruia si de retetele invatate de la mame sau bunici.
Daca renuntati la coaste sau le scoateti in prealabil oasele, puteti servi ciorba in paine – altfel, nu prea vad cum le veti “manevra” in painea scobita 🙂 -, acompaniata obligatoriu de ceapa. Rosie este idealul, dar eu nu am gasit decat a doua zi dupa “executarea” si pozarea ciorbitei. In ceea ce priveste fasolea, deoarece nu am avut rabdare si timp sa parcurg toate etapele presupuse de fierberea ei, am luat fasole deja fiarta. Daca vreti sa faceti cu fasole uscata, din piata, aveti nevoie de circa 500 de grame de fasole si luati in considerare ca trebuie inmuiata cateva ore (eventual, chiar de pe o zi pe alta); o puneti apoi la fiert, la foc mic, in apa rece, si schimbati apa, cand clocoteste, de macar doua ori, si de abia dupa aceea o lasati, tot la foc mic, pana cand este fiarta.
Ingrediente:
– fasole fiarta 1,5 kg
– coaste de porc afumate 600 g
– kaizer 300 g
– ceapa 2 buc. mari (185 g)
– morcov 100 g
– telina tulpini 100 g (puteti pune si radacina)
– pulpa de rosii 350 g
– faina 3 linguri
– ulei de floarea-soarelui 40 ml
– sare, piper
– tarhon (dupa gust)
– patrunjel 1 legatura
Intr-o cratita nonaderenta, puneti kaizerul, taiat bucatele, sa se rumeneasca un pic. Cand s-a topit deja un pic din grasimea kaizerului, adaugati ceapa taiata (eu am taiat-o feliute). Amestecati si lasati cateva minute, sa se caleasca usor.
Adaugati morcovul taiat cubulete si telina (cubulete, daca este radacina, felii daca sunt tulpini). Amestecati bine si adaugati coastele, taiate bucati. Lasati, la foc mic, sa se inabuse un pic, dupa care rasturnati totul intr-o oala de ciorba.
Puneti apa fierbinte (eu am pus cam 4 l) si lasati sa fiarba circa 40 de minute, dupa care puneti fasolea fiarta. Intr-o cratita mica, incingeti uleiul si puneti faina. Amestecati bine si lasati sa se rumeneasca usor rantasul.
Adaugati pulpa de rosii si amestecati bine (atentie, are tendinta sa sara!). Rasturnati rantasul peste ciorba. Mai lasati sa fiarba, la foc mic, circa 15 minute, adaugati patrunjelul si tarhonul taiate (daca le aveti pe amandoua proaspete, cu atat mai bine).
Serviti ciorba fierbinte, cu paine si ceapa.
Calorii: 137 kcal / 100 g.
Yamy…ce ciorba buna ai facut….
Imi e tare pofta de ea:)
Pupici
Bianca, daca nu era asa distanta intre noi poate incercam o degustare 😛 Pupici si tie.
nu am pomenit niciodata sa faci rantas la ciorba ….
Nico, chiar ma mir cum de nu ai pomenit rantas la ciorba, pentru ca se pune frecvent in ciorba de fasole sau de cartofi. Daca ai dubii, convinge-te dand o cautare pe google :P. Bine, nu te impiedica nimeni sa nu faci rantas daca nu-ti surade.
Draga Nico in ardeal toate ciorbele au rantas in afara de supa sau daca vrei ciorba de gaina, supa cu taetei:)
Gata, tocmai am terminat aceasta ciorba. De abia astept recenziile.
:)) Tare asta cu recenziile… Sa ma tii la curent cu modul in care este primita ciorba de fasole cu afumatura de englezi!
Excelent rezultatul! Iti urez Sarbatori fericite si linistite!
Ma bucur mult ca a fost pe placul vostru :). Iti urez si tie sarbatori linistite si pline de lumina! Te pup si te imbratisez!
Eu ador ciorba de fasole .din pacate eu sunt incepatoare deci toate bune si gustoase pana la rantas 🙁 nu imi iese niciodata .tocmai am ciorbita pe foc si trebuie sa ai fac rantasul dar de ingroasa prea repede .ajutorrrrrr