Va ramasesem datoare cu reteta celui de-al doilea tort pe care l-am “executat” de ziua mea: tort de caramel si ciocolata cu lapte! Mousse-ul de ciocolata cu lapte acompaniaza perfect, ca gust, dar si ca textura, mousse-ul de caramel, rezultand o nebunie de tort, parfumat si savuros. În plus, nu pare genul de tort “greu”, adica din acelea care-ti dau senzatia ca in loc de o feliuta ai mancat tot tortul :). Atentie, insa, la numarul de calorii!
Fata de alte retete de tort de caramel, aceasta poate parea complicata. Desi este doar partial asa, am incercat, totusi, sa explic cat mai pe larg toate etapele si sa ilustrez cu cat mai multe poze. Pot sa va asigur insa ca acest tort merita efortul, iar viteza cu care va disparea din farfurii va confirma acest lucru. Din ingredientele de mai jos a rezultat un tort de aproximativ 1,5 kg.
Pentru blatul de tort (genoise), incingeti cuptorul la 180 de grade Celsius. Puneti, intr-un castron pretabil la bain-marie, trei oua intregi plus doua galbenusuri si 130 g zahar. Bateti foarte bine, pana amestecul isi dubleaza volumul, transformandu-se intr-o spuma densa (daca aveti un termometru de bucatarie, amestecul ar trebui sa aiba circa 37 de grade Celsius). Luati castronul din baia de abur si mai bateti 3-4 minute, cu mixerul la turatie maxima.
Turnati cele 130 de grame de faina in ploaie si, cu ajutorul unei spatule, amestecati usor, pana cand se incorporeaza faina. Adaugati 60 de grame de unt, topit in prealabil. Omogenizati si turnati compozitia intr-o forma de tort, tapetata cu hartie de copt. Bagati in cuptor si coaceti circa 20 de minute. Blatul este gata cand, intepandu-l cu o scobitoare, aceasta iese curata.
Pentru mousse-ul de ciocolata cu lapte: intr-un ibric, puneti 50 de grame de zahar si 50 de ml de apa. Lasati sa ajunga la 120 grade Celsius (dureaza 5-7 minute, in cazul in care nu aveti termometru). Cand siropul este gata, veti observa ca isi schimba consistenta, iar “bulele” de fierbere sunt din ce in ce mai mari. Intr-un castron pretabil la bain-marie, bateti la abur doua galbenusuri, punand treptat siropul cald de zahar. Cand ati pus tot siropul, scoateti castronul din baia de abur si continuati sa bateti, cu mixerul la turatie maxima, pana cand amestecul se raceste total. Intr-un alt castron, tot in baie de abur, topiti ciocolata, adaugandu-i doua linguri de apa (cand se topeste, ar trebui sa aiba consistenta unei maioneze).
Incorporati ciocolata topita in spuma racita de galbenusuri si sirop de zahar. Omogenizati foarte bine. Bateti 185 de ml de smantana pentru frisca, potrivit instructiunilor de pe cutie. Adaugati frisca peste spuma de galbenusuri si ciocolata, incorporand-o cu grija, cu ajutorul unei spatule.
Cand ati obtinut o spuma omogena, bagati mousse-ul la frigider (ar trebui sa arate ca in poza de mai jos). Pentru mousse-ul de caramel: faceti inca un sirop din 50 de grame de zahar si 50 ml de apa. Procedati ca mai sus pentru a bate, la abur, trei galbenusuri cu siropul de zahar. Puneti, intr-o craticioara, 115 grame de zahar, lasati sa se topeasca si sa se caramelizeze.
Cand zaharul a ajuns sa aiba o culoare maro inchis, adaugati 165 ml de smantana pentru frisca (atentie, sa nu sara cumva stropi de caramel fierbinte!) si cele 15 grame de unt ramase. Amestecati bine si lasati sa se raceasca, dupa care incorporati usor caramelul in spuma de galbenusuri si sirop de zahar.
Inmuiati foile de gelatina in 2-3 linguri de apa rece, dupa care dizolvati-le la foc mic (atentie, sa nu ajunga la punctul de fierbere!). Turnati gelatina dizolvata intr-un bol mic, puneti peste ea 2-3 linguri de crema de caramel si omogenizati, dupa care rasturnati-o peste restul de crema si amestecati bine. Bateti 300 ml de smantana pentru frisca (tot conform instructiunilor de pe cutie). Incorporati frisca in crema de caramel si omogenizati. Pentru insiropat si decoratiuni: caramelizati 50 de grame de zahar. Cu o parte din zaharul caramelizat faceti ornamentele pentru tort, pe o hartie de copt, cu ajutorul unei lingurite sau furculite, in functie de inspiratie. Pastrati decoratiunile intr-un loc racoros si uscat, nu in frigider (pentru ca se vor topi). Zaharul caramelizat ramas dizolvati-l cu cateva linguri de apa, pentru a insiropa blatul.
Scoateti hartia de copt de pe blatul de tort si asezati-l inapoi in forma. Intepati-l cu furculita (pentru ca siropul sa patrunda in profunzime) si insiropati-l bine. Asezati peste blat jumatate din crema de caramel (chiar daca este un pic moale, nu va impacientati, se va intari la frigider) si dati la rece cel putin jumatate de ora.
Scoateti din frigider si asezati mousse-ul de ciocolata cu lapte. Ultimul strat trebuie sa fie din crema de caramel. Bagati la frigider pentru cel putin patru ore. Scoateti, cu grija, forma detasabila si aranjati marginile tortului, cu ajutorul unei spatule sau al unui cutit lat. Caramelizati restul de 50 de grame de zahar si dizolvati-l in circa 150 ml de apa. Cu acest sirop faceti jeleul transparent (conform indicatiilor de pe plic). Turnati jeleul peste tort, de preferinta mai uniform decat am reusit eu sa-l torn :).
Tineti tortul la rece pana in momentul servirii si doar cu putin timp inainte puneti decoratiunile din caramel.
Iata cum arata tortul si in sectiune.
Calorii: 410 kcal / 100 g.
ce minunatie de tort! eu nu am voie,dar o lingurita parca tot as vrea/
Draga mea, imi mai poti scrie aici mesajul de la facebook ca asa sunt de toanta ca nu mai stiu unde sa il gasesc 🙁 sunt catastrofa in materie de fecaebook. Sau… ce zici, crezi ca ai timp sa imi faci tu casuta asta cu like si cu persoane? cred ca deja te deranjez prea mult.
Stai linistita ca toti am bajbait la inceput. Doar nu s-a nascut cineva invatat. Eu iti pot face casuta cu cea mai mare placere, dar unele lucruri va trebui sa le faci tu (sa-i ajustezi dimensiunile astfel incat sa se potriveasca la fix cu locul de pe blog unde vrei sa o pui, precum si punerea propriu-zisa in codul blogului). Eu am sa incerc sa te ghidez, dar tu esti pe alta platforma (blogspot) decat mine (wordpress) si-mi inchipui ca nu avem la fel control panel-ul 🙁
draga mea, cu blogspot ma descurc, zic eu – dar cu facebook deloc -deloc, deci daca nu te tin prea mult din treaba eu as vrea sa imi faci tu codul acela si eu il pun pe blogul meu. Multumesc frumos, pupici
[…] Acest tip de blat merge de minune, de pilda, la Tortul de caramel si ciocolata cu lapte. […]
[…] variatiuni pe aceeasi tema, plecand de la o reteta pe care v-am prezentat-o cu mult timp in urma: Tort de caramel si ciocolata cu lapte. In reteta de baza, tortul avea un singur blat, la baza, iar mousse-ul de ciocolata cu lapte venea […]