Afumate, dulcege si picante in acelasi timp, aceste coaste de porc sunt lipicioase… la propriu si la figurat 🙂 Odata ce ai luat prima inghititura este greu sa te mai opresti, mai ales daca ai norocul sa le poti face la un gratar adevarat, nu la grill-ul cuptorului. In lipsa insa si pe frigul de afara, brrrr, merg de minune si in cuptor. In rest, prepararea lor este floare la ureche, numai sa luati in considerare ca trebuie puse la marinat cu o zi inainte.
Eu am folosit coaste afumate, dar puteti cumpara si din cele crude, caz in care va trebui sa le fierbeti 15-20 de minute inainte de a le pune la gratar, iar pentru a obtine aroma de afumatura puteti folosi un sos special pentru BBQ.
Ingrediente:
– coaste afumate 1 kg
– miere 100 ml
– sos soia 50 ml
– pudra de usturoi 1 lingurita
– ghimbir pudra 1 lingurita
– boabe de mustar macinate 2 lingurite
– sare, piper
Taiati coastele in bucati mai mici (2-3 coaste la bucata) si puneti-le intr-o punga sigilabila. Intr-un castron, puneti mierea si sosul de soia. Omogenizati, adaugati pudra de usturoi, ghimbirul, boabele de mustar macinate, un pic de sare si piper.
Amestecati bine marinada si turnati 2/3 din ea peste coaste, in punga. Sigilati punga si intorceti-o de cateva ori astfel incat coastele sa fie acoperite uniform cu marinada. Bagati-le in frigider pana a doua zi sau macar trei ore. Scoateti coastele si puneti-le intr-o tava (pe un gratar, daca aveti, sau direct, caz in care nu strica sa puneti si un strop de apa, pentru ca marinada cu miere sa nu se arda in tava).
Bagati tava in cuptorul incins la 180 de grade si lasati circa 1 ora, ungand din cand in cand coastele cu marinada pusa deoparte. Mutati apoi coastele sus, la grill-ul cuptorului, si mai lasati-le circa 20 de minute sa se rumeneasca. Serviti coastele fierbinti.
Calorii: 205 kcal / 100 g.
excelente ; le-am dus dorul in egipt tot grupul numai la coaste de porc visam si la sarmale cu santama si carnaciori cu varza acra. nu spun ca mancarea egipteana a fost rea dar parca mergea si o coasta de porc cu mamaliguta si musdei de usturoi
Ha, ha… Interesante vise… Ma bucur ca v-ati intors si sper ca a fost totul foarte, foarte bine.
Le-am incercat astazi si au iesit gustoase dar…exista si un “dar” am luat coaste afumate care la fel ca si cele crude (cred) ca trebuiau fierte inainte pentru ca desi au iesit gustoase sunt cam greu de mancat pentru ca nu se desprinde carnea de pe os in conditiile in care toti pasii de mai sus i-am respectat intocmai. Oricum este a treia reteta pe care o incerc de pe site si voi continua si cu altele.
Nuti, la mine au iesit ok dupa ce au stat aproape o ora si jumatate in cuptor. Adica, s-au desprins destul de bine de pe os, desi, e drept, mi-au iesit si mai fragede pe gratar. Prin urmare, pot trage doua concluzii: 1. probabil ca fragezimea depinde si de felul coastelor afumate; 2. coastele ies mult mai bine pe gratar. Cat despre fierberea prealabila, poate ar fi indicata, ca masura de precautie, cand sunt facute coastele la cuptor. Multumesc pentru feedback si astept si alte pareri de la tine :).
am fost anul trecut in olanda si am mancat la un restaurant asiatic,sotia si fetele mele au luat coaste de porc si au fost impresionate de gustul si arome.eu fiind cardiac nu am putut manca cu toate ca salivam numai vazand,am incercat si acasa dar nu au iesit ca acelea.o sa incercam si aceasta reteta dupa fotografii par super….
@ Ovidiu, sunt multe retete de marinade pentru coaste de porc. Nu stiu exact cum erau acelea mancate in Olanda, dar sper sa va placa si acestea. Ca sa te asiguri ca sunt foarte fragede, poti sa le fierbi un pic inainte (circa 40 de minute). De asemenea, poti incerca si varianta de coaste neafumate in sos licipios (vezi Coaste lipiciose si picante).
[…] floare la ureche… Daca sunteti amatori de coaste, in diferite variante de preparare, incercati si Coaste afumate cu miere si boabe de mustar, respectiv Coaste lipicioase si […]