Este vorba de un preparat traditional grecesc pe care l-am intalnit mai degraba in partea de nord a Greciei (regiunea Macedonia) si mai putin in partea centrala sau de sud. Este un aperitiv extrem de simplu de preparat, fara prea multe ingrediente, dar surprinzator de gustos si tocmai bun pentru a tempera foamea produsa de un paharel de ouzo parfumat.
Daca faceti portii individuale, puneti jumatate din cantitatea de branza feta in vasul de lut. Asezati deasupra o rosie taiata in bucati si jumatate din ardeiul iute (daca este foarte iute, puneti mai putin). Presarati condimente si stropiti cu un pic de ulei de masline. Asezati deasupra branza Gouda (de preferat, sa fie taiata in felii si sa acopere integral branza feta) si, eventual, mai presarati un pic de piper.
Procedati la fel pentru a doua portie. Puneti la grill si lasati circa 10 minute sau pana cand se rumeneste un pic deasupra (daca nu aveti grill la cuptor, puteti face si in cuptorul preincins, dar va dura mai mult). La finalul timpului, branza feta ar trebui sa se fi topit usor, iar rosiile sa se fi inmuiat. Serviti preparatul imediat, fierbinte, eventual cu felii de paine unse cu un pic de ulei de masline si, apoi, prajite.
Calorii: 258 kcal / 100 g.
Cina mea de aseara. Acest fel de mancare a fost pregatit de sotul meu. Este de departe ideal pentru o cina in 2 si usor de pregatit.
Sfat: recomanda sa respectati sugestia lui Gurmandino de a pregati in boluri separate fiecare portie. Pentru ca fara ardeiul iute mancarea nu merge, iar portia poate fi condimentata dupa gustul fiecaruia. Eu, manac foarte iute, asa ca sotul meu a pus mai mult ardei la mine, mai putin la el.
Customizare totala si o pofta foarte buna (chiar si acum cand scriu din amintirele serii de ieri). 🙂
Si era sa uit. Langa Bougourdi au fost foarte potrivite cateva felii de pane de secara prajite, fara ulei de masline, mai de dieta 😉
Bravo, Gurmandino! :*
Dana, ma bucur enorm si ca incercati retetele, si ca oferi celorlalti cititori recomandari. Te mai astept cu mult drag 🙂
[…] de bavareze, ba cu cele de tarta, ba cu doua “tigaite” metalice, ba cu vasele pentru bougourdi). Previzibil, nici una din variante nu a putut subtitui ramekin-urile . Ceea ce nu inseamna ca nu […]
Reteta a fost delicioasa, usor si rapid de preparat! Recomand! Multumim frumos, Gurmandino!
[…] Sa va mai spun ca, daca eliminati branza si compensati corespunzator cu spanac (adica, sa cresteti pana la 1 kg cantitatea de spanac), ati obtinut o delicioasa placinta cu spanac? Sau ca, pentru o umplutura si mai cremoasa, puteti inlocui o parte din branza feta cu ricotta? Si in ceea ce priveste “design-ul” placintei, aveti mai multe variante: intr-o tava normala (dreptunghiulara sau patrata, caz in care va trebui sa dublati aproape cantitatile, iar placinta se face cu foile intinse si umplutura la mijloc, intre ele), intr-o tava rotunda (formati niste rolouri cam de 5 cm diametru, pe care le puneti concentric) sau in vase individuale rotunde, din lut (puneti practic un singur rulou, ca o spirala). Eu am folosit o tava rotunda de tarta (cu diametru de 26 cm) si mi-a mai ramas si de o portie individuala (intr-unul din vasele de lut folosite la Bougourdi, aperitivul cald cu feta). […]