Daca v-ati plictisit de garnitura de cartofi natur, piure sau prajiti, va propun sa incercati acesti cartofi la cuptor, cu subtil parfum mediteranean, dat de frunzele de rozmarin. Rumeniti si crocanti la exterior, pufosi in interior, acesti cartofi pot fi pregatiti in avans si, cand ajung musafirii, este suficient sa-i “aruncati” in cuptor si sa va amintiti de ei doar cand sunt gata si buni de pus pe masa.
Eu am folosit rozmarin pudra, dar daca aveti proaspat cu atat mai bine. De asemenea, pentru pregatirea cartofilor la cuptor este ideala untura de gasca dar, in lipsa, merge si uleiul de masline, un pic mai sanatos si cu mai putine calorii.
Ingrediente:
– cartofi curatati de coaja 5 buc. mari (875 g)
– ulei de masline 50 ml
– faina 2 linguri
– usturoi 4 catei
– sare, rozmarin
Incalziti cuptorul la 200 de grade Celsius. Puneti apa la fiert intr-o oala mare, cu putina sare. Taiati cartofii cuburi de dimensiuni aproximativ egale (pentru a fi gata in acelasi timp). Puneti cartofii la fiert si, din momentul in care incepe apa sa clocoteasca, lasati 3 minute. Scurgeti cartofii si puneti-i, intr-un singur strat, intr-o tava de preferinta nonaderenta (pentru a nu mai necesita ungere). Stropiti cartofii cu uleiul de masline. Puneti faina in ploaie, frunzele sau pudra de rozmarin si cateii de usturoi taiati feliute. Amestecati cu grija astfel incat cartofii sa fie acoperiti uniform cu faina si rozmarin. Bagati tava la cuptor. Dupa 20-25 de minute, intoarceti cartofii, usor, cu o spatula. Lasati-i inca 15 minute, pana cand se rumenesc usor.
Serviti cartofii calzi. Merg de minune, de exemplu, alaturi de snitelele cu sos vanatoresc.
Calorii: 221 kcal / 100 g.
[…] – “Salata” siciliana cu vinete • Cartofi prajiti mai prietenosi cu silueta • Cartofi la cuptor cu rozmarin si usturoi • Fasole neagra pe pat de orez cu sofran • Orez “imbatat” cu mirodenii • Salata […]