La sfarsitul saptamanii trecute, inainte ca vremea sa se raceasca si sa ne invadeze ploaia, am mai gasit in piata zmeura. M-am grabit sa iau cu gandul la un desert ce-mi facea cu ochiul de ceva vreme, dar pe care nu apucasem inca sa-l incerc: semifreddo de zmeura. Caracteristic bucatariei italiene, acest desert inghetat se aseamana parfeului frantuzesc ca textura, dar prezinta si deosebiri esentiale din perspectiva ingredientelor si a modului de preparare.
Este un desert usor de facut si de efect, alternativa pentru pasionatii de inghetata care nu poseda insa si masina necesara pregatirii acesteia. Reteta este inspirata din revista BBC Good Food.
Ingrediente:
– zmeura 350 g
– oua 3 buc.
– zahar tos 120 g
– smantana pentru frisca 300 ml
Puneti ouale si zaharul intr-un castron care se preteaza la bain-marie. Bateti cu mixerul la viteza mare pana cand compozitia isi dubleaza volumul, rezultand o spuma densa (dureaza circa 5 minute). Luati castronul din baia de abur si bateti in continuare, pana cand spuma se raceste de tot (aproximativ alte 5 minute).
Intr-un alt castron, bateti smantana pentru frisca (conform instructiunilor de pe cutie). Frisca obtinuta incorporati-o usor, cu ajutorul unei spatule, in spuma racita de oua si zahar.
Turnati compozitia rezultata intr-o forma de cozonac tapetata cu folie alimentara. Treceti printr-o sita 150 de grame de zmeura pentru a indeparta semintele. Puneti sucul rezultat peste spuma de oua si frisca, iar cu un cutit sau o furculita amestecati de cateva ori, pentru a obtine un semifreddo marmorat.
Acoperiti forma cu folie si bagati-o la congelator. Lasati-o cel putin 8 ore. Scoateti forma si rasturnati cu grija semifreddo-ul pe un platou (puteti sa puneti un pic de apa calda pe peretii exteriori pentru a iesi mai usor). Decorati cu cele 200 de grame de zmeura ramase si serviti desertul in felii.
Calorii: 207 kcal / 100 g.