Dupa debalansarea calculelor calorice provocata de coltunasii cu stafide si carnati afumati, mi-am zis sa restabilesc echilibrul cu niste paste mai dietetice, potrivite pentru o cina ceva mai tarzie. Am facut, prin urmare, penne cu ansoa (anchois) si capere, un preparat ce te imbata cu al sau parfum mediteranean.
Reteta se face rapid, iar daca inlocuiti busuiocul cu oregano, iar passata cu rosii bucati, obtineti practic sosul de la Spaghetti alla puttanesca. Daca doriti sa fie pastele un pic mai “consistente”, puteti adauga ton bucati, in suc propriu sau in ulei.
Intr-un vas nonaderent, puneti uleiul de masline si caliti ceapa taiata marunt si usturoiul taiat rondele. Cand s-a inmuiat ceapa, adaugati ardeiul gras verde, curatat de cotor si seminte si taiat cubulete mici.
In paralel, puneti apa la fiert intr-o oala mai mare, cu putina sare, pentru paste. Adaugati peste ceapa, ardei si usturoi fileurile de anchois, caperele sfaramate usor (pentru a-si raspandi aroma) si maslinele, curatate de samburi si taiate marunt. Puneti si pulpa de rosii si amestecati bine.
Cand apa din oala clocoteste, puneti pastele si fierbeti-le conform instructiunilor producatorului. Cand au fiert, scurgeti-le de apa si puneti-le peste sosul cu anchois si capere. Amestecati usor, puneti un pic de piper si busuioc (daca aveti proaspat, cu atat mai bine), adaugati sare daca mai este nevoie (atentie, si fileurile de anchois, si caperele sunt sarate). Amestecati bine si puneti, inainte de a opri focul, si parmezanul ras.
Serviti pastele fierbinti. Daca doriti, puteti sa mai presarati un pic de parmezan deasupra.
Calorii: 158 kcal / 100 g.